to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:14 | 19.01.2018

Πολιτική

Χρ. Βερναρδάκης: Η κυβέρνηση έχει αναλάβει το βάρος και την ευθύνη να δώσει λύσεις εκεί που άλλοι κληροδότησαν προβλήματα

Ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ, στις Σέρρες, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «είναι η αρχή μιας νέας εποχής στην επίλυση των εκκρεμοτήτων που άφησε το παλιό πολιτικό σύστημα με τις ιδεοληψίες και την ανικανότητά του και στα εθνικά θέματα»


«Η κυβέρνηση έχει αναλάβει το μεγάλο βάρος και την τεράστια ευθύνη να δώσει λύσεις εκεί που οι άλλοι κληροδότησαν προβλήματα και ανοιχτά θέματα»: αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, στις Σέρρες.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός ανέφερε, «είναι όμως και η αρχή μιας νέας εποχής στην επίλυση των εκκρεμοτήτων που άφησε το παλιό πολιτικό σύστημα με τις ιδεοληψίες και την ανικανότητά του και στα εθνικά θέματα. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει το μεγάλο βάρος και την τεράστια ευθύνη να δώσει λύσεις εκεί που οι άλλοι κληροδότησαν προβλήματα και ανοιχτά θέματα.

Ένα από αυτά -σημείωσε- είναι η οριστική επίλυση των εθνικών εκκρεμοτήτων με την Αλβανία, ένα δεύτερο η οριστική επίλυση του ονόματος της γειτονικής χώρας των Σκοπίων. Η κυβέρνηση θέλει και θα κάνει -διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας- ό,τι μπορεί για να επιτύχει να επιλύσει ένα πρόβλημα που απασχολεί τη χώρα για πάνω από μια 25ετία, δημιουργεί διαρκώς επιπλοκές στο διεθνές σύστημα των διεθνών σχέσεων και, μην το ξεχνάμε και μην το υποτιμούμε, δημιουργεί έδαφος για ισχυρή διείσδυση ανθελληνικών συμφερόντων στην περιοχή».

«Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «η πραγματική απειλή για τη χώρα είναι η συνέχιση της εκκρεμότητας και όχι η επίλυσή της, όπως αδυνατούν να αντιληφθούν οι διάφοροι κερδοσκόποι του εθνικισμού. Γιατί η συνέχιση της εκκρεμότητας καθιστά το σημερινό κρατίδιο ευάλωτο στην επιρροή τόσο εσωτερικών αλυτρωτικών δυνάμεων, όσο και εξωτερικών δυνάμεων που θα είχαν κάθε συμφέρον στην εθνική αποδυνάμωση της Ελλάδας. Η ευρύτερη περιοχή πρέπει να εμπεδώσει το κλίμα σταθερότητας, συνανάπτυξης, συνεργασίας και αλληλεγγύης, και μια ισχυρή χώρα σαν την Ελλάδα πρέπει να παίξει ηγεμονικό ρόλο σε αυτήν την ιστορική περίοδο. Αυτή είναι το βασικό περίγραμμα με το οποίο η Κυβέρνηση προσέρχεται στις σχετικές διαπραγματεύσεις, έχοντας επεξεργαστεί μια συνεκτική στρατηγική διαχείρισής τους», τόνισε ο Χρ. Βερναρδάκης.

Ο Χ. Βερναρδάκης στην ΕΡΤ Σερρών

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να γίνει στις Σέρρες το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στην ΕΡΤ Σερρών, που αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της σημερινής επίσκεψής του στις Σέρρες.

Ο κ. Βερναρδάκης είναι πως είναι υπό συζήτηση μια τέτοια εξέλιξη, πως πρέπει να αποφασισθεί σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη αλλά σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν θεματικές ημερίδες οι οποίες μπορούν να γίνουν και στις επιμέρους πόλεις και επισκέψεις υπουργών σε κάθε περιοχή.

Ο κ. Υπουργός εκτίμησε πως το 2018 θα είναι μια καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη σε ανοδική πορεία «αλλά περιμένουμε να φανεί και σε κάθε κοινωνία και σε κάθε νοικοκυριό» είπε και συμπλήρωσε πως στόχος είναι αυτές οι καλύτερες μέρες να μπουν σε ένα πλαίσιο, έτσι ώστε να μην ξαναγυρίσουμε ποτέ σε αυτή την άθλια κατάσταση που βρήκαμε το 2010».

Το μέλλον της ΕΒΖ
Για το θέμα της προοπτικής και το μέλλον της ΕΒΖ είπε χαρακτηριστικά ότι στρατηγική της κυβέρνησης είναι να τη σώσει, είναι να φτιάξει ένα βιώσιμο πλάνο και να εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και την παραγωγική δουλειά της Βιομηχανίας.

Διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων ο κ. Υπουργός επισήμανε την αναγκαιότητα επίλυσης του ζητήματος που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια ξεκαθαρίζοντας « Εμείς θα προχωρήσουμε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, προφανώς και θα διασφαλίσουμε τα εθνικά συμφέροντα γι’ αυτό να είναι όλοι βέβαιοι, εμείς δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε τίποτα, αλλά από την άλλη πλευρά εθνικισμοί και λαϊκισμοί του τύπου των αρχών της δεκαετίας του ’90 είναι πια ξεπερασμένοι από την ίδια την κοινωνία και υπ αυτή την έννοια, εκτιμώ ότι το συλλαλητήριο της Κυριακής, δεν θα έχει προφανώς την ίδια δυναμική με παλαιότερα χρόνια αφενός, αφετέρου νομίζω και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους» τόνισε ο κ.Υπουργός.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΡΤ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)