to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:00 | 09.11.2018

Πολιτική

«Βέρμπαν», ο εκλεκτός του ΕΛΚ και της ΝΔ

Ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ εξελέγη χτες επικεφαλής της ευρωπαϊκής δεξιάς στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019 κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι, ένα αποτέλεσμα που σηματοδοτεί σημαντική στροφή της ευρωπαϊκής χριστιανοδημοκρατίας προς τα δεξιά


Έπειτα από μια ψηφοφορία που δεν επιφύλαξε εκπλήξεις, ο 46χρονος Βαυαρός εξασφάλισε 492 από τις 619 ψήφους των αντιπροσώπων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το συνέδριο.

Ο αντίπαλός του, ο Φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ, 50 ετών, ο οποίος θεωρείτο αουτσάιντερ, εξασφάλισε 127 ψήφους. Δύο ψήφοι ήταν άκυρες.

Αν το ΕΛΚ παραμείνει πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου, ο Βέμπερ θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Λουξεμβούργιο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Δ. Παπαδημούλης: Η επιλογή Βέμπερ οδηγεί σε βαθμιαία «ορμπανοποίηση» του ΕΛΚ

«Η επιλογή Βέμπερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ως διαδόχου του Γιούνκερ αποτελεί μία σημαντική στροφή της Ευρωπαϊκής χριστιανοδημοκρατίας προς τα δεξιά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Η επιλογή Βέμπερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ως διαδόχου του Γιούνκερ αποτελεί μία σημαντική στροφή της Ευρωπαϊκής χριστιανοδημοκρατίας προς τα δεξιά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο FM 104,9», για την επιλογή του Βαυαρού πολιτικού από το ΕΛΚ ως του υποψηφίου του να την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Με ανησυχεί περισσότερο η βαθμιαία "ορμπανοποίηση" του ΕΛΚ, γιατί ο αντίπαλος του κ. Βέμπερ, ο κ. Στουμπ, που έχασε με μεγάλη διαφορά, έλεγε το στοιχειώδες για έναν Ευρωπαίο κεντροδεξιό πριν από 5-10 χρόνια, ότι αυτά που λέει ο Όρμπαν είναι ακραία και δεν έχουν θέση μέσα στο ΕΛΚ και ηττήθηκε παταγωδώς. Έλεγε, δηλαδή, αυτά που έλεγε πριν 5-10 χρόνια στην Ελλάδα ο Κώστας Καραμανλής για τον Καρατζαφέρη και τα "ορφανά" του, ότι "είναι άκρα και δεν τους θέλω στη ΝΔ". Έλεγε αυτά που έλεγε ο ιδρυτής της ΝΔ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, για τους τότε χουντικούς», παρατήρησε ο κ. Παπαδημούλης, υπενθυμίζοντας ότι «ο κ. Βέμπερ είχε την ενθουσιώδη υποστήριξη του γνωστού για τις ακροδεξιές του ιδέες και πρακτικές Όρμπαν, τον οποίο και συνεχάρη ενθουσιωδώς πριν από λίγους μήνες, όταν κέρδισε τις ουγγρικές εκλογές», ενώ «είναι διάσημος, επίσης, και για τις γεμάτες προκατάληψη και αρνητικά στερεότυπα επιθέσεις του εναντίον της Ελλάδας».

«Στο παρασκήνιο αναπτύσσεται μία κινητικότητα διαβουλεύσεων, με στόχο να υπάρξουν μετά τις εκλογές παζάρια και ανταλλαγές ανάμεσα στη δεξιά και τις δυνάμεις που βρίσκονται δεξιότερα της δεξιάς στο ευρωπαϊκό πεδίο», εκτίμησε ο κ. Παπαδημούλης.

Ν. Παππάς: Ο «Βέρμπαν» (Βέμπερ-Όρμπαν), ο εκλεκτός του ΕΛΚ και της ΝΔ για την Κομισιόν

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κάνει μια επιλογή Βέμπερ-Όρμπαν ή καλύτερα "Βέρμπαν", μια επιλογή για στροφή προς τα δεξιά»: αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Αναλυτικά, για την επιλογή του Μ. Βέμπερ ως υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, σημείωσε: «Ο κ. Βέμπερ είναι η προσωποποίηση των στερεοτύπων που ήταν επίσημη πολιτική για μεγάλο διάστημα και στη Γερμανία, και έβαλαν σε κίνδυνο όλο το ευρωπαϊκό πρότζεκτ». Εξάλλου, «εντός του ΕΛΚ υπήρξε μια πιο μετριοπαθής υποψηφιότητα, του Σκανδιναβού Στουμπ, ο οποίος είχε ζητήσει εμμέσως την αποπομπή του Όρμπαν από το ΕΛΚ. Ο Βέμπερ μπλόκαρε την αποπομπή αυτή και ο Όρμπαν στήριξε ανοιχτά μαζί με τη ΝΔ την υποψηφιότητα Βέμπερ για την Κομισιόν».

Στον αντίποδα, ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να τολμήσουν να μιλήσουν για εμβάθυνση της Ευρώπης εκεί που η Δεξιά αποζητά νέες εθνικές αναδιπλώσεις. Να μιλήσουν για αλληλεγγύη εκεί που η Δεξιά ζητά να υπάρχει μια πολιτική στο μεταναστευτικό που δεν συνάδει με τις αξίες της Ευρώπης. Να μιλήσουν για αριστερές προοδευτικές λύσεις, δηλαδή για έναν αριστερό προοδευτικό φεντεραλισμό».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση πλειοψηφικών προοδευτικών συμμαχιών ενόψει των ευρωεκλογών»

Οι αντιδράσεις

Η επιλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ ως υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλεί, όπως είναι αναμενόμενο, σχόλια και αντιδράσεις και στην πατρίδα του, την Γερμανία.

Χθες ήδη η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, κατά την συνεδρίαση του ΕΛΚ στο Ελσίνκι και μετά την ομιλία της, την οποία οι ομόλογοί της χειροκρότησαν όρθιοι, δήλωσε απευθυνόμενη στον έτερο ενδιαφερόμενο για την υποψηφιότητα, πρώην Πρωθυπουργό της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ: «Αγαπητέ 'Αλεξ, σε ευχαριστώ πολύ για τον αγώνα σου, αλλά ξέρεις, η καρδιά μου ανήκει στον Μάνφρεντ».

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), στην οποία ανήκει και ο κ. Βέμπερ, δήλωσε συγκινημένος για την υποψηφιότητα και πρόσθεσε ότι σκέφτεται ήδη την στιγμή στην κάλπη, όταν θα διαβάζει "Μάνφρεντ Βέμπερ CSU". «Το δικό μου, μικρό CSU από την Βαυαρία στο ψηφοδέλτιο για την κορυφαία θέση σε όλη την Ευρώπη. Τέτοιες στιγμές δεν έχει κανείς κάθε μέρα», δήλωσε στην Bild και πρόσθεσε ότι ο κ. Βέμπερ μπορεί, με το όραμά του για την Ευρώπη, να πείσει και να γοητεύσει και άλλους, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που θέλουν τον κ. Βέμπερ να επιδιώκει και την ηγεσία του CSU.

Διαφορετική, όπως είναι αναμενόμενο, είναι η αξιολόγηση της επικεφαλής των Γερμανών Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σκα Κέλερ, η οποία πιθανότατα θα είναι και η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Πρασίνων για τις ευρωεκλογές, όπως και την προηγούμενη φορά. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Zeit σημείωσε ότι ο κ. Βέμπερ «κοιτάζει προς τα δεξιά» και, όταν ερωτάται, αποφεύγει να απαντήσει αν θέλει τις ψήφους των δεξιών εθνικιστικών κομμάτων της Ευρώπης. «Όποιος δεν λαμβάνει απολύτως ξεκάθαρα αποστάσεις από την δεξιά, για μας δεν πρέπει να εκλεγεί», τόνισε.

Την ίδια ώρα η Süddeutsche Zeitung της Βαυαρίας σημειώνει ότι με την ανάδειξή του ως υποψηφίου του ΕΛΚ, ο κ. Βέμπερ έχει σημαντικές πιθανότητες να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ σε άρθρο γνώμης η Badische Zeitung επισημαίνει ότι ο κ. Βέμπερ διατρέχει τον κίνδυνο να εμφανιστεί αναξιόπιστος κατά την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας, εάν προσπαθήσει να υπερασπιστεί τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και ταυτόχρονα επιτρέπει να τον στηρίζει ο Βίκτορ Όρμπαν, δηλωμένος οπαδός της καθοδηγούμενης δημοκρατίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)