to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:46 | 17.03.2023

Διεθνή

Βενεζουέλα: Η χώρα αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία στον στρατό

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας ακύρωσε χθες, Πέμπτη, αμφιλεγόμενο άρθρο του στρατιωτικού ποινικού κώδικα, το οποίο προέβλεπε ποινή έως και τρία χρόνια φυλάκιση για τους ομοφυλόφιλους.


Το Δικαστήριο «ακύρωσε τη διάταξη που περιλαμβανόταν στο άρθρο 565 του στρατιωτικού ποινικού κώδικα λόγω έλλειψης επαρκούς νομικής σαφήνειας σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά που έχει στόχο να τιμωρήσει», όπως αναφέρεται στον ιστότοπό του.

«Η εν λόγω διάταξη, την οποία έχουν επικρίνει διεθνείς οργανισμοί, προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών για τους στρατιωτικούς που επιδίδονται ‘σε σεξουαλικές πράξεις παρά φύση’, χωρίς να διευκρινίζει τι αφορούν αυτές οι πράξεις», πρόσθεσε το Δικαστήριο.

Παράλληλα έκρινε ότι η διάταξη «δεν συνάδει με το Σύνταγμα ή τους διεθνείς οργανισμούς (…) διότι είναι αντίθετη στη θεμελιώδη αρχή της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Παρά τις πολλές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον στρατιωτικό ποινικό κώδικα, η πιο πρόσφατη από τις οποίες τον Σεπτέμβριο του 2021, το άρθρο 565 παρέμενε ίδιο, παρά τις εκκλήσεις ακτιβιστών να καταργηθεί.

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη Βενεζουέλα χαιρέτισαν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Έπειτα από τόσα χρόνια μαχών καταφέραμε να ακυρωθεί το άρθρο», δήλωσε ο ακτιβιστής Λεάνδρο Βολόρια.

Στρατιωτικός που είχε αποταχθεί όταν έγινε γνωστό ότι είναι ομοφυλόφιλος δήλωσε ότι η ακύρωση του άρθρου τού ανοίγει τον δρόμο για να επιστρέψει στον στρατό.

«Πρέπει τώρα να εκτιμηθεί αν, δεδομένης της κατάστασης, μπορώ να επιστρέψω. Τουλάχιστον δεν θα φοβάμαι πια», επεσήμανε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)