to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βενεζουέλα: Έκκληση για Ειρήνη

Άρθρο του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, που δημοσιεύτηκε στην New York Times, την 1η Απριλίου, 2014


Καράκας, Βενεζουέλα - Οι πρόσφατες διαδηλώσεις στην Βενεζουέλα έχουν μπει στα διεθνή πρωτοσέλιδα. Μεγάλο μέρος των διεθνών μέσων ενημέρωσης έχει διαστρεβλώσει την πραγματικότητα της χώρας μου και τα στοιχεία που περιβάλλουν τα γεγονότα.

Οι Βενεζουελάνοι είμαστε περήφανοι για τη δημοκρατία μας. Έχουμε χτίσει ένα συμμετοχικό δημοκρατικό κίνημα από τα λαϊκά στρώματα που έχει εξασφαλίσει, η εξουσία και οι πόροι, να κατανέμονται ισότιμα μεταξύ των πολιτών μας.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Βενεζουέλα έχει μειώσει σταθερά την ανισότητα: Έχει πλέον τα χαμηλότερα ποσοστά ανισότητας στην ήπειρο. Έχουμε μειώσει την φτώχεια σε πολύ μεγάλο βαθμό –στο 25.4% το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας,  από το 49% το 1998∙ κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης, η ακραία φτώχεια μειώθηκε στο 6% από το 21%.

Έχουμε δημιουργήσει μία εμβληματική καθολική υγειονομική περίθαλψη και δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους πολίτες μας σε πανεθνικό επίπεδο. Έχουμε πετύχει αυτά τα κατορθώματα σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιώντας τα έσοδά μας από το Βενεζουελάνικο πετρέλαιο.

Ενώ οι κοινωνικές πολιτικές μας έχουν βελτιώσει τις ζωές των πολιτών συνολικά, η κυβέρνηση έχει επίσης αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές προκλήσεις τους τελευταίους 16 μήνες, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού και της έλλειψης βασικών αγαθών. Συνεχίζουμε την εξεύρεση λύσεων μέσω μέτρων όπως το νέο μας σύστημα ξένου συναλλάγματος που βασίζεται στην αγορά, το οποίο σχεδιάστηκε για να μειώσει τη μαύρη αγορά του συναλλάγματος. Και παρακολουθούμε την λειτουργία των  επιχειρήσεων για να εξασφαλίσουμε ότι δεν κλέβουν τους καταναλωτές ή δεν βάζουν προϊόντα στην άκρη.

Η Βενεζουέλα έχει  επίσης δυσκολευτεί με έναν υψηλό δείκτη εγκληματικότητας. Το αντιμετωπίζουμε αυτό με την οικοδόμηση μίας νέας εθνικής αστυνομίας, ισχυροποιώντας την συνεργασία μεταξύ αστυνομίας και κοινότητας και αναμορφώνοντας το σωφρονιστικό μας σύστημα.  

Από το 1998, το κίνημα που ιδρύθηκε από τον Ούγκο Τσάβες έχει κερδίσει πάνω από δώδεκα προεδρικές, βουλευτικές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μέσα από ένα εκλογικό σύστημα που ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ έχει ονομάσει ως «το καλύτερο στον κόσμο». Πρόσφατα, το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα σημείωσε μία συντριπτική νίκη στις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2013, κερδίζοντας τους 255 από τους 337 δήμους.

Η Λαϊκή συμμετοχή στην πολιτική της Βενεζουέλας έχει αυξηθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία. Ως πρώην οργανωτής σωματείου, πιστεύω βαθιά στο δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και στο πολιτικό καθήκον να επικρατήσει η δικαιοσύνη, εκφράζοντας εύλογες ανησυχίες μέσω της ειρηνικής συνάθροισης και της διαμαρτυρίας.

Οι ισχυρισμοί ότι η Βενεζουέλα έχει μία ελλιπή δημοκρατία και ότι οι πρόσφατες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εκπροσωπούν την κυρίαρχη τάση απόψεων, διαψεύδονται από τα γεγονότα. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται από ανθρώπους των πλουσιότερων τμημάτων της κοινωνίας που επιδιώκουν να ανατρέψουν τα κέρδη της δημοκρατικής διαδικασίας που έχει επωφελήσει την συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν επιτεθεί σωματικά και έχουν καταστρέψει κλινικές υγειονομικής περίθαλψης, κάψανε ένα πανεπιστήμιο στην Πολιτεία της Τάτσιρα, πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες σε λεωφορεία. Έχουν επίσης στοχεύσει και άλλα δημόσια ιδρύματα ρίχνοντας πέτρες και πυρσούς στα γραφεία του Ανώτατου Δικαστηρίου, στην δημόσια εταιρεία τηλεφωνίας CANTV και στα γραφεία του Γενικού Εισαγγελέα. Αυτές οι βίαιες ενέργειες έχουν προκαλέσει ζημιές αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτός είναι ο λόγος που οι διαδηλωτές δεν έχουν λάβει καμία υποστήριξη στις πιό φτωχιές γειτονιές και στις περιοχές όπου κατοικεί η εργατική τάξη.

Οι διαδηλωτές έχουν ένα μόνο στόχο: την αντισυνταγματική ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Αντικυβερνητικοί ηγέτες το κατέστησαν σαφές αυτό, όταν ξεκίνησαν την εκστρατεία τον Ιανουάριο, ορκιζόμενοι να δημιουργήσουν χάος στους δρόμους. Αυτοί που κάνουν μία εύλογη κριτική των οικονομικών συνθηκών ή του δείκτη εγκληματικότητας γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ηγέτες των διαδηλωτών με μία βίαιη, αντιδημοκρατική αντζέντα.

Σε δύο μήνες, έχει αναφερθεί ο θάνατος 36 ανθρώπων. Πιστεύουμε, ότι οι διαδηλωτές ευθύνονται άμεσα για τους μισούς, περίπου, θανάτους. Έξι μέλη της Εθνικής Φρουράς έχουν πυροβοληθεί και σκοτωθεί∙ άλλοι πολίτες έχουν δολοφονηθεί προσπαθώντας να αφαιρέσουν εμπόδια που τοποθετήθηκαν από τους διαδηλωτές για να εμποδίσουν την κυκλοφορία στους δρόμους.

Ένας πολύ μικρός αριθμός του προσωπικού των δυνάμεων ασφαλείας έχει επίσης κατηγορηθεί για συμμετοχή σε πράξεις βίας, με αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Αυτά είναι πολύ λυπηρά γεγονότα, και η Βενεζουελάνικη Κυβέρνηση απάντησε συλλαμβάνοντας τους υπόπτους. Έχουμε δημιουργήσει ένα Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ώστε να διερευνήσει όλα τα περιστατικά που σχετίζονται με αυτές τις διαμαρτυρίες. Κάθε θύμα αξίζει δικαιοσύνη, και κάθε δράστης –είτε είναι υποστηρικτής ή αντιτιθέμενος της κυβέρνησης – θα λογοδοτήσει για τις πράξεις του/της.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι διαδηλωτές έχουν περιγραφεί ως «ειρηνικοί», ενώ λέγεται ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας τους καταπνίγει βίαια. Σύμφωνα με αυτή την αφήγηση, η Αμερικανική κυβέρνηση, παίρνει το μέρος του λαού της Βενεζουέλας∙ στην πραγματικότητα, βρίσκεται στο πλάι του 1 τοις εκατό που επιθυμεί να τραβήξει πίσω τη χώρα μας, όταν το 99 τοις εκατό ήταν αποκλεισμένο από την πολιτική ζωή και μόνο οι λίγοι –συμπεριλαμβανομένων Αμερικανικών εταιρειών- επωφελούνταν από το πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Ας μην ξεχνάμε ότι κάποιοι από αυτούς που υποστήριξαν τον εκτοπισμό της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Βενεζουέλας το 2002, σήμερα καθοδηγούν τις διαδηλώσεις. Τα άτομα που εμπλέκονται στο πραξικόπημα του 2002, αμέσως διέλυσαν το Ανώτατο Δικαστήριο και το νομοθετικό σώμα, και απέρριψαν το Σύνταγμα. Εκείνοι που υποκινούν την βία και επιχειρούν παρόμοιες αντισυνταγματικές ενέργειες, σήμερα πρέπει να αντιμετωπίσουν το σύστημα δικαιοσύνης.

Η Αμερικανική κυβέρνηση στήριξε το πραξικόπημα του 2002 και αναγνώρισε την πραξικοπηματική κυβέρνηση, παρά την αντιδημοκρατική της συμπεριφορά. Σήμερα, η κυβέρνηση Ομπάμα ξοδεύει τουλάχισον 5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να στηρίξει τα αντιπολιτευτικά κινήματα στην Βενεζουέλα.  Ένα νομοσχέδιο για να δωθούν 15 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον, σε αυτές τις αντικυβερνητικές οργανώσεις, βρίσκεται τώρα στο Κογκρέσο. Το Κογκρέσο, επίσης αποφασίζει αν θα επιβάλλει κυρώσεις στην Βενεζουέλα. Επίζω πως ο αμερικανικός λαός, γνωρίζοντας την αλήθεια, θα αποφασίσει ότι η Βενεζουέλα και ο λαός της δεν αξίζουν τέτοια τιμωρία, και θα καλέσει τους εκπροσώπους του να μη θεσπίσει κυρώσεις.

Τώρα είναι η ώρα για διάλογο και διπλωματία. Στο εσωτερικό της Βενεζουέλας, έχουμε απλώσει το χέρι στην αντιπολίτευση. Και έχουμε αποδεχθεί τις συστάσεις της Ένωσης των Νοτιοαμερικανικών Εθνών να συμμετέχουμε σε διαμεσολαβητικές συνομιλίες με την αντιπολίτευση. Η κυβέρνησή μου επίσης έχει θελήσει να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο Ομπάμα, εκφράζοντας την επιθυμία μας να ανταλλάξουμε πάλι πρεσβευτές. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνησή του θα απαντήσει παρομοίως.

Η Βενεζουέλα χρειάζεται ειρήνη και διάλογο για να προχωρήσει μπροστά. Καλωσορίζουμε όποιον ειλικρινά θέλει να μας βοηθήσει να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους.

*Ο Νικολάς Μαδούρο είναι ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας

Πηγή: New York Times

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)