to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:11 | 29.10.2014

πηγή: Το Βήμα

Οικονομία

Βενετία: Συνάντηση την Πέμπτη για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Χρήστο Σταϊκούρα


Ιδιαιτέρως κρίσιμη χαρακτηρίζεται η άτυπη υπουργική συνάντηση για τον προϋπολογισμό 2015 της ΕΕ που θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη στη Βενετία και στην οποία η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
 

Στο επίκεντρο της υπουργικής συνάντησης αναμένεται να βρεθεί η άρνηση της Βρετανίας να συνδράμει επιπρόσθετα με 2,1 δισ. ευρώ τον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά και βελτιώσεις που «αξίωσε» το Ευρωκοινοβούλιο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η χώρα του δεν πρόκειται να καταβάλει την πρόσθετη συνεισφορά 2,1 δισ. ευρώ που ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας πως θεωρεί το αίτημα αυτό «εντελώς απαράδεκτο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Λονδίνο να καταβάλει επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ λόγω της καλύτερης πορείας της βρετανικής οικονομίας. Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν τέτοιες μεταβολές σε ετήσια βάση, αλλά το γεγονός ότι η Βρετανία καλείται να καταβάλει το μεγαλύτερο ποσό από όλες τις άλλες χώρες προκάλεσε εντάσεις.

Παράλληλα, στις διήμερες εργασίες της συνόδου της Βενετίας θα εξετασθούν και οι θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την προηγούμενη η εβδομάδα το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε (464 ψήφους υπέρ, 186 κατά και 46 αποχές) τη θέση του για το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015 θέτοντας τις πιστώσεις για αναλήψεις υποχρεώσεων σε 146,38 δισ. ευρώ και τις πιστώσεις πληρωμών σε 146,4 δισ. ευρώ.

Αν και το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε όλες τις προτεινόμενες από τα κράτη μέλη περικοπές επί της αρχικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο ζήτησε πρόσθετη χρηματοδότηση για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, συμφωνώντας έτσι με τη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής Προϋπολογισμών.

Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα ερευνητικά προγράμματα και η εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus +, πρέπει να λάβουν επιπλέον 190,5 εκατ. ευρώ. Ζήτησαν ακόμη ενίσχυση της χρηματοδότησης των οργανισμών χρηματοπιστωτικής εποπτείας, των αγροτών και των αλιέων που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο, καθώς και του ευρωπαϊκού ταμείου βοήθειας για τους άπορους πολίτες.

Ο τελικός στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία και να υιοθετηθεί το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015 πριν από το τέλος της φετινής χρονιάς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)