to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:00 | 14.05.2013

Διεθνή

Βέλγος υπουργός: Να εγκαταλειφθεί η δημοσιονομική λογική του θανάτου που επιβάλλει η Μέρκελ

Ο Ζαν-Πασκάλ Λαμπίγ, υπουργός της κυβέρνησης συνασπισμού του Ελιό ντι Ρουπό στο Βέλγιο, ο οποίος ανήκει στους Σοσιαλιστές, κάλεσε σήμερα να εγκαταλειφθεί "η δημοσιονομική λογική του θανάτου" που έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη-μέλη της, καταγγέλλοντας παράλληλα την πολιτική της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, η οποία "φτωχαίνει τους εργαζόμενους στη Γερμανία".


Ο υπουργός Δημοσίων Επιχειρήσεων του Βελγίου, ένας γαλλόφωνος Σοσιαλιστής της αριστερής πτέρυγας του κόμματός του, εκτίμησε ότι χρειάζεται "να χαλαρώσει λίγο αυτή η δημοσιονομική μέγγενη, τόσο από πλευράς ποσοστών όσο και χρονοδιαγράμματος", σε μια συνέντευξή του που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα Le Soir.

Πρέπει να "εγκαταλείψουμε αυτή την δημοσιονομική λογική του θανάτου", ώστε να δημιουργηθεί πλούτος και να ανακατανεμηθεί ώστε να καταπολεμηθούν οι ανισότητες, εκτίμησε ο Λαμπίγ, τονίζοντας πως αναφέρεται στην "ευρωπαϊκή δημοσιονομική πορεία η οποία μας επιβλήθηκε".

"Εάν το να μεταρρυθμίζεις σημαίνει να πλήττεις την κοινωνική πρόνοια, να φτωχαίνεις τους εργαζόμενους, όπως κάνει η κα Μέρκελ στη Γερμανία, τότε. . .", ανέφερε. Η ευρωζώνη έχει "μετατραπεί σε μια ζώνη όπου επικρατεί ασφυξία, μηδενική ανάπτυξη", συνέχισε, καταγγέλλοντας μια βραχυχρόνια, μυωπική πολιτική η οποία παρά ταύτα "θυσιάζει εκατομμύρια ανθρώπους".

"Η πολιτική η οποία επιτάσσει να ισοσκελιστούν οι προϋπολογισμοί ως το 2015 δεν λειτουργεί", συνέχισε ο Λαμπίγ, κάνοντας λόγο περί "δόγματος".

"Αληθινός σκοπός όλου αυτού είναι λιγότερο η (αποκατάσταση της) δημοσιονομικής ισορροπίας και περισσότερο η μείωση του ρόλου που διαδραματίζει το κράτος", καθώς και "η επίθεση στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας", υποστήριξε ο Σοσιαλιστής Βέλγος πολιτικός.

"Εντούτοις", πρόσθεσε ο Λαμπίγ, "η οδός της σωτηρίας είναι η Ευρώπη. Πρέπει να αγωνιστούμε για να την αλλάξουμε. Πρέπει να αναδημιουργήσουμε ένα μεγάλο σχέδιο" για αυτήν, κατέληξε ο Βέλγος πολιτικός στη συνέντευξή του στη Λε Σουάρ.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)