to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:58 | 29.01.2013

Διεθνή

Βέλγιο: Βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και εργαζομένους στη χαλυβουργία ArcelorMittal

Βίαιες συγκρούσεις έφεραν σήμερα αντιμέτωπους την αστυνομία με εργαζόμενους της ArcelorMittal που διαδήλωσαν στη Ναμίρ (νότιο Βέλγιο) κατά του αναγγελθέντος κλεισίματος ενός μέρους των εγκαταστάσεων αυτής της γιγάντιας χαλυβουργίας στη Λιέγη, μετέδωσε το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.




Οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να διεισδύσουν στην περίμετρο ασφαλείας που είχε δημιουργηθεί από την αστυνομία σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από την έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Βαλονίας.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και ισχυρών αντλιών ύδατος, ενώ οι διαδηλωτές πετούσαν στους αστυνομικούς πέτρες που είχαν αποσπάσει από το πλακόστρωτο, διευκρίνισε το βελγικό πρακτορείο.

Οι βιτρίνες πολλών καταστημάτων έσπασαν και πολλοί διαδηλωτές τραυματίσθηκαν ελαφρά στη διάρκεια συμπλοκών. Τα καταστήματα στην περιοχή έκλεισαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι εργαζόμενοι της ArcelorMittal, οι οποίοι ήταν 1.500 με 2.000, σύμφωνα με το Belga, απωθήθηκαν στη συνέχεια δια της βίας από τις δυνάμεις της τάξης.

Οι εργαζόμενοι της ArcelorMittal στη Λιέγη είχαν ψηφίσει τη Δευτέρα να επιστρέψουν στις εργασίες τους αύριο Τετάρτη, αποφασίζοντας παράλληλα μια σειρά δράσεων για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο ενός τμήματος της χαλυβουργικής εγκατάστασης, αρχίζοντας σήμερα από τη Ναμίρ.

"Θα αυξήσουμε την πίεση επί των πολιτικών. Αυτοί είναι που πρέπει να κάνουν τον Μιτάλ να υποχωρήσει", είχε δηλώσει ένας από τους συνδικαλιστές αξιωματούχους, ο Νταβίντ Καμερινί (CSC).

Τα συνδικάτα έχουν ανακοινώσει επίσης την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν αργότερα άλλες δράσεις μπροστά από την ευρωπαϊκή έδρα της ArcelorMittal στο Λουξεμβούργο και το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Η περιφέρεια της Βαλονίας καταδίκασε έντονα τις τελευταίες ημέρες την ανακοίνωση από την ArcelorMittal για το οριστικό κλείσιμο έξι εγκαταστάσεών της στη Λιέγη, ένα μέτρο που θα πλήξει 1.300 εργαζομένους, εξαιτίας της "επιδείνωσης της ευρωπαϊκής αγοράς".


Πηγή: «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ




Βέλγιο: Συμπλοκές αστυνομίας με εργαζόμενους της ArcelorMittal, που μένουν άνεργοι

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)