to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:54 | 17.01.2015

Διεθνή

Βέλγιο: Στο στρατό η φύλαξη "ευαίσθητων" αστικών περιοχών

Στρατιώτες άρχισαν από σήμερα να αντικαθιστούν τους αστυνομικούς στη φύλαξη "ευαίσθητων" σημείων στο Βέλγιο, ιδίως στην Αμβέρσα όπου κατοικεί μια σημαντική εβραϊκή κοινότητα, μετά την εξάρθρωση ενός τζιχαντιστικού πυρήνα που σχεδίαζε επιθέσεις στη χώρα.



Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ σημειώνεται ότι οι στρατιώτες αυτοί, περίπου 300 συνολικά, θα αναπτυχθούν σε περιοχές των Βρυξελλών και της Αμβέρσας, ενδεχομένως όμως και στη Βερβιέ ή σε άλλες πόλεις.

"Οι στρατιώτες που θα κινητοποιηθούν θα είναι ένοπλοι και κύριο αντικείμενό τους θα είναι η παρακολούθηση συγκεκριμένων σημείων. Θα ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Είναι η πρώτη φορά που το Βέλγιο καλεί τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν τη διατήρηση της τάξης, μετά το κύμα των επιθέσεων που είχαν διαπράξει τη δεκαετία του 1980 οι "Μαχητικοί Κομμουνιστικοί Πυρήνες".

Το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε την Παρασκευή -μεταξύ πολλών άλλων που έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τη ριζοσπαστικοποίηση και να εμποδίσουν τους επίδοξους τζιχαντιστές να φύγουν για τη Συρία και το Ιράκ.

Θα ισχύει για ένα μήνα και υπάρχει η δυνατότητα να ανανεωθεί, εφόσον το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις παραμένει στο 3, στην τετράβαθμη κλίμακα που χρησιμοποιείται στο Βέλγιο.

Ο δήμαρχος της Αμβέρσας είχε ζητήσει αμέσως να σταλούν στρατιώτες στην πόλη όπου ζει μια σημαντική κοινότητα ορθόδοξων Εβραίων (15.000-20.000 άνθρωποι). 

Σήμερα το πρωί οι πρώτοι στρατιώτες, με βαρύ οπλισμό, έκαναν την εμφάνισή τους στην εβραϊκή συνοικία της πόλης, όπως μετέδωσε η δημόσια φλαμανδική τηλεόραση VRT.

Μετά την εξάρθρωση του πυρήνα των τζιχαντιστών στο Βέλγιο, την Πέμπτη, συνελήφθησαν 13 άνθρωποι εκ των οποίων οι πέντε διώκονται για "συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση". 

Άλλα δύο μέλη του πυρήνα αυτού, Βέλγοι που προσπαθούσαν να διαφύγουν στην Ιταλία, συνελήφθησαν στη Γαλλία.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
tags: Βέλγιο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)