to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:44 | 14.10.2015

Διεθνή

Βέλγιο: Πρόταση για 6μηνη φυλάκιση σε κωμικό που κατηγορείται για αντισημιτισμό

O εισαγγελέας του πλημμελειοδικείου της Λιέγης ζήτησε σήμερα να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 6 μηνών σε βάρος του αμφιλεγόμενου κωμικού Ντιεντονέ, τον οποίο κατηγορεί ότι προέβη σε ρατσιστικές και αντισημιτικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια μιας παράστασης που είχε δώσει τον Μάρτιο του 2012 στην περιοχή της Λιέγης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.


«Η παράσταση που παρουσίασε είναι διανθισμένη από συκοφαντικές και υβριστικές δηλώσεις που προκαλούν αναγούλα» επισήμανε στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας Νταμιέν Λεμπούτ, σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Γάλλος κωμικός ηλικίας 49 ετών, Ντιεντονέ Μπαλά-Μπαλά, δεν ήταν παρών στην εκδίκαση της υπόθεσης στη Λιέγη, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί την 25η Νοεμβρίου.

Η εισαγγελία της Λιέγης είχε πάρει την πρωτοβουλία να ξεκινήσει μια έρευνα τον Μάρτιο 2012, λίγες ημέρες έπειτα από μια παράσταση που είχε δώσει ο Ντιεντονέ ενώπιον χιλίων θεατών στο Χέρσταλ και είχε μαγνητοσκοπήσει η αστυνομία ως προληπτικό μέτρο.

Κατά την έρευνα που διεξήχθη, η Δικαιοσύνη καταλόγισε στον κωμικό ότι προέβαλε μια σειρά προκαταλήψεων: «υποκίνηση μίσους», «διατύπωση αντισημιτικών και υβριστικών εκφράσεων», «διασπορά ιδεών ρατσιστικού χαρακτήρα», «αρνητική θέση έναντι του Ολοκαυτώματος», μετέδωσε το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir ο Γάλλος είχε χαρακτηρίσει μεταξύ άλλων τον Αδόλφο Χίτλερ ως «χαρούμενο καυχησιάρη».

Εκτός της ποινής φυλάκισης ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί σε βάρος του Ντιεντονέ χρηματικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ και απαγόρευση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στη βελγική επικράτεια, στην περίπτωση που ο καλλιτέχνης αποφασίσει να διαμείνει στο Βέλγιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)