to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:49 | 15.01.2015

Διεθνή

Βέλγιο: Μάχη αστυνομικών με ύποπτους για τρομοκρατία στην πόλη Βερβιέρ

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά σε επιδρομή ανδρών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Βελγίου στην πόλη Βερβιέ, στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο μεταδίδει ότι στόχος της επιχείρησης ήταν πρόσωπα που είχαν πρόσφατα επιστρέψει από την Συρία.


Αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν ανταλλαγή πυρών και εκρήξεις. Μία γυναίκα που μίλησε στην εφημερίδα Le Soir του Βελγίου είπε: «Ήταν 6 το απόγευμα όταν ήμουν με το αυτοκίνητό μου κοντά στο δικαστικό μέγαρο.

Άκουσα δύο πυροβολισμούς και σταμάτησα. Είδα στο δρόμο δύο νεαρούς, με καταγωγή από χώρα της βόρειας Αφρικής, ντυμένους στα μαύρα να μεταφέρουν μια τσάντα του ίδιου χρώματος. Όταν θέλησα να πάρω  το αυτοκίνητο, παρατήρησα ότι όλη η περιοχή ήταν αποκλεισμένη από την αστυνομία.»

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga, επικαλούμενο πολλές πηγές της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, ανέφερε ότι ήταν σε εξέλιξη μια επιχείρηση της αστυνομίας κοντά στο κέντρο της πόλης χωρίς όμως να διευκρινίσει τον αριθμό των νεκρών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο υπάρχουν "πολλά θύματα" και η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη. Σε πληροφορίες γίνεται ακόμη λόγος για πολλές συλλήψεις, ενώ η αστυνομία φέρεται να πραγματοποιεί παράλληλες εφόδους τόσο στη Βερβιέρ όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Λιέγης.

Επιχείρηση και στις Βρυξέλλες

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στις Βρυξέλλες με στόχο άτομα που επίσης είχαν επιστρέψει από τη Συρία. Τα άτομα αυτά είχαν μπει εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο των Αρχών, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, τα πρόσωπα αυτά επρόκειτο να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη βελγική πρωτεύουσα, στο πρότυπο των επιθέσεων στο Παρίσι.

Σημειώνεται ότι πριν από ένα 24ωρο, η εφημερίδα La Derniere Heure έγραψε ότι ορισμένα από τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι αδελφοί Κουασί και ο Αμεντί Κουλιμπαλί στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα είχαν αγοραστεί στο Βέλγιο.

«Το Καλάσνικοφ και ο εκτοξευτήρας ρουκετών που χρησιμοποίησαν οι αδελφοί Κουασί αγοράστηκαν από τον Κουλιμπαλί στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Μιντί, στις Βρυξέλλες, για λιγότερα από 5.000 ευρώ» υποστηρίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη «καλά πληροφορημένες πηγές».

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) εκκενώθηκε η έδρα της Αστυνομίας στην πρωτεύουσα μετά από τηλεφώνημα για βόμβα.

Ένα ακόμα περιστατικό αναφέρθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό της περιοχής Μόλενμπεκ Σεν-Ζαν. Ένοπλος αφρικανικής καταγωγής, φώναζε θρησκευτικές φράσεις στα αραβικά και γαλλικά, αλλά δεν συνελήφθη.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία έλαβε κλήση λίγο μετά τις 16:00 για την παρουσία του συγκεκριμένου προσώπου. Οι Αρχές διεξάγουν έρευνες, έχουν ήδη ζητήσει τη συνδρομή των μαρτύρων, ενώ θα αναλυθούν και οι εικόνες από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, αντίστοιχη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και στο Φιλβόρντε, βόρεια των Βρυξελλών.

Με πληροφορίες από Αυγή και in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)