to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:58 | 20.01.2020

Διεθνή

Βέλγιο: Αγωγή κατά της Deliveroo, δεν κατέθετε τις ασφαλιστικές εισφορές χιλιάδων διανομέων

Η Deliveroo στο Βέλγιο απασχολεί περίπου 3.500 «συνεργάτες» και η εκδίκαση της αγωγής από την επιθεώρηση εργασίας ενδέχεται να διαρκέσει δύο χρόνια.


Η βελγική δικαιοσύνη άσκησε αγωγή κατά της πλατφόρμας διανομής φαγητού Deliveroo διότι δεν κατέθετε τις ασφαλιστικές εισφορές χιλιάδων διανομέων που απασχολεί στη χώρα, ανακοινώθηκε από δικαστικές πηγές.

«Εκείνο που προσάπτουμε στη Deliveroo είναι πως δεν τήρησε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το κοινωνικό δίκαιο», τόνισε ο Φαμπρίτσιο Αντιοκό, πρώτος αναπληρωτής επιθεωρητής εργασίας στις Βρυξέλλες, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επιθεώρηση επί δύο χρόνια μελετούσε την περίπτωση της πλατφόρμας, προτού αποφασίσει να προσαγάγει την θυγατρική της Deliveroo στο Βέλγιο στο εργατοδικείο των Βρυξελλών.

«Σύμφωνα με την ερμηνεία της επιθεώρησης, οι διανομείς είναι μισθωτοί, συνεπώς εξυπακούεται πως η Deliveroo υπάγεται σε μία σειρά από υποχρεώσεις, ιδίως στην καταβολή των κοινωνικών εισφορών και στην καταβολή των κρατήσεων για την ασφάλεια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το καθεστώς εργασίας των διανομέων της Deliveroo και των ομοειδών εταιρειών έχει αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής διαμάχης με τα εργατικά συνδικάτα για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των απασχολούμενων σε αυτές και σε πολλές χώρες, όπως η Ισπανία έχει σύρει την εταιρεία στα δικαστήρια διεκδικώντας μη καταβληθείσες εισφορές ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Η Deliveroo στο Βέλγιο απασχολεί περίπου 3.500 «συνεργάτες» και η εκδίκαση της αγωγής από την επιθεώρηση εργασίας ενδέχεται να διαρκέσει δύο χρόνια.

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία συμφωνήθηκε να κατατεθούν οι αγωγές από τον Οκτώβριο του 2021 κι εντεύθεν και μόνον μετά το πέρας της ανταλλαγής των γραπτών προτάσεων και συμπερασμάτων ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)