to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βελγικό ΟΧΙ στη Χρυσή Αυγή

Με σύνθημα «Καμία γειτονιά για τους φασίστες και κανένας φασίστας στη γειτονιά μας», περίπου 500 άτομα διαδήλωσαν το Σάββατο ενάντια στη Χρυσή Αυγή και τους ομοιδεάτες τους. Η πορεία διέτρεξε μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης για να καταλήξει στα γραφεία του φλαμανδικού φασιστικού κόμματος Vlaams Belang.


Με σύνθημα «Καμία γειτονιά για τους φασίστες και κανένας φασίστας στη γειτονιά μας», περίπου 500 άτομα διαδήλωσαν το Σάββατο ενάντια στη Χρυσή Αυγή και τους ομοιδεάτες τους. Η πορεία διέτρεξε μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης για να καταλήξει στα γραφεία του φλαμανδικού φασιστικού κόμματος Vlaams Belang. Αφορμή ήταν εκδήλωση που διεξαγόταν την ίδια ώρα με καλεσμένους ομιλητές τους συνεργάτες των Χρυσαυγιτών ευρωβουλευτών, Κωνσταντίνο Μποβιάτσο και Αλέξανδρο Λύρη καθώς και τον Γκαμπριέλε Αντινόλφι έναν Ιταλό πρώην τρομοκράτη της ακροδεξιάς και πρόεδρο του κινήματος Casa Pound.


«Η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιώντας την παρουσία της αντιπροσωπείας της στις Βρυξέλλες και στο Ευρωκοινοβούλιο, προσπαθεί να παίξει ένα ρόλο συντονιστή των νεοναζιστικών οργανώσεων στην Ευρώπη και να δημιουργήσει συνδέσμους κυρίως με Γερμανούς, Γάλλους και Ιταλούς νεοναζί», αναφέρει ο Τομά Ενγκλέρ εκπρόσωπος της οργάνωσης «Jeunes Organisés et Combatifs de Bruxelles», μιας από τις 16 αντιφασιστικές και πολιτικές οργανώσεις που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. «Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να το πετύχουν. Ο δρόμος μας ανήκει», καταλήγει ο Ενγκλέρ.

Η πρωτοβουλία για την εκδήλωση προς τιμήν των Ελλήνων νεοναζί ανήκε σε μια νεοφασιστική οργάνωση, τη Zenit Belgio, βελγικό παρακλάδι της ιταλικής Zenit, στόχος της οποίας είναι να διατηρήσει ζωντανή την «ιστορική φασιστική ιδεολογία».  Παρ’ όλο που η εκδήλωση και το θέμα της, «Χρυσή Αυγή: Ο πολιτικός αγώνας και στρατηγική της έντασης», είχαν γίνει γνωστά από τον Αύγουστο, επτασφράγιστο μυστικό παρέμεινε ο τόπος και ο χώρος διεξαγωγής της. Μάλιστα, οι διοργανωτές προειδοποιούσαν όποιον εκδήλωνε ενδιαφέρον συμμετοχής ότι μόλις το ίδιο πρωί θα τους αποσταλεί το σημείο συνάντησης και από κει θα πάνε μαζί στο χώρο της εκδήλωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συμμετέχοντες δεν ξεπέρασαν συνολικά τους 20.

«Είναι πάρα πολύ θετικό ότι τελικά δεν μαθεύτηκε πού έγινε αυτή η συνάντηση, γιατί αυτό δείχνει ότι δεν είναι σε θέση να δρουν ανοιχτά. Βρίσκονται στο περιθώριο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Χρυσή Αυγή ήρθε στις Βρυξέλλες αλλά δεν είναι καν ένα ακροδεξιό κόμμα όπως τα άλλα. Είναι εγκληματίες που σκοτώνουν εν ψυχρώ και βιαιοπραγούν κατά μεταναστών. Αυτό πρέπει να απασχολήσει και τη βελγική κοινωνία», σημειώνει ο Δημήτρης Μαλαφέκας, μέλος της οργάνωσης «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Ελλάδα που αντιστέκεται».
Από τη μεριά του, ο Μαμαντού Μπα, αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας στην Ελλάδα, που αναζήτησε και πήρε δεύτερο άσυλο στο Βέλγιο ως θύμα της Χρυσής Αυγής, σχολιάζει: «Είναι σκάνδαλο να μπορεί να κάνει συναντήσεις η Χρυσή Αυγή στην καρδιά της δημοκρατικής Ευρώπης».

Σημειώνεται ότι τα Βελγικά συνδικάτα με επίσημη επιστολή τους ζήτησαν από τον πρωθυπουργό της χώρας και δήμαρχο της πόλης της Μονς -όπου πιθανότατα διεξήχθη η εκδήλωση- Έλιο Ντι Ρούπο να απαγορεύσει όλες τις εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής στο Βέλγιο, ακολουθώντας το παράδειγμα του δημάρχου της Νέας Υόρκης που είχε ανοιχτά καταδικάσει τη δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης στην πόλη του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)