to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:39 | 09.12.2015

Κοινωνία

ΒBC: Τα ίχνη του Αμπαούντ στην Αθήνα

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, η ελληνική αστυνομία είχε προσπαθήσει να συλλάβει τον θεωρούμενο ως «εγκέφαλο» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά η σχετική επιχείρηση είχε αποτύχει.


Όπως αναφέρει πηγή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο Βέλγιο, ο Αμπαούντ κατηύθυνε ομάδα τζιχαντιστών στο Βέλγιο, τηλεφωνικά από την Αθήνα. Η επιχείριση στην Ελλάδα κανονικά έπρεπε να γίνει πριν από αυτή που έγινε σε πόλη του ανατολικού Βελγίου στις 15 Ιανουαρίου, όπου σε ανταλλαγή πυρών, σκοτώθηκαν δύο ύποπτοι τζιχαντιστές. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανώτερος Βέλγος αξιωματούχος της αστυνομίας βρισκόταν στην Αθήνα εκείνο το διάστημα για να συντονίσει την επιχείρηση κατά του Αμπαούντ με τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, παραμένει ασαφές το πώς ο Αμπαούντ κατάφερε να ξεφύγει. 

Οι ελληνικές αρχές δεν επιβεβαιώνουν τις λεπτομέρειες - το μόνο που είναι γνωστό, είναι ότι ο Αμπαούντ κατάφερε να ξεφύγει. Οι διωκτικές αρχές είχαν προβεί σε επιδρομή σε δύο διαμερίσματα στην Αθήνα και ένας Αλγερινός είχε εκδοθεί στο Βέλγιο, αλλά ο Αμπαούντ ήταν άφαντο.  Εκ των υστέρων έγινε γνωστό ότι το DNA που βρέθηκερ στα δύο διαμερίσματα, ταίριαζε με αυτό του Αμπαούντ. Ένας γείτονας σε ένα από τα δυο διαμερίσματα, είπε ότι είχε δει τον Αμπαούντ στον δρόμο έξω από την πολυκατοικία, τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις.

Ο τζιχαντιστής εμπλέκεται σε 4 από 6 αποτυχημένες επιθέσεις που έγιναν μετά την άνοιξη του 2015 στη Γαλλία, και είχε καταδικαστεί ερήμην, σε 20 χρόνια φυλάκιση. 

Σημειώνεται ότι ο Αμπαούντ είναι ένας από τους τρομοκράτες που σκοτώθηκαν κατά τις αστυνομικές επιχειρήσεις, οι οποίες ακολούθησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.  Όπως αναφέρει το BBC, και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ -ο οποίος είναι ένας από τους τρομοκράτες του Παρισιού και ακόμα καταζητείται- ταξίδεψε στην Ελλάδα με φέρι μπόουτ από την Ιταλία, την 1η Αυγούστου και έφυγε από τη χώρα 3 ημέρες αργότερα. 

Πληροφορίες: Εφημερίδα των Συντακτών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)