to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:30 | 20.09.2023

Οικονομία

Βάζουν «χέρι» στους ελεύθερους επαγγελματίες: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζει αλλαγή στη φορολογία

Ετοιμάζεται νέο φορολογικό πλαίσιο από το 2024, με αυξήσεις συντελεστών, μείωση φοροαπαλλαγών και διατήρηση των τεκμηρίων


Το ρεπορτάζ του Γιάννη Αγγουρίδη στην Αυγή:

Αλλαγές με επιβαρύνσεις στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. Σημειώνεται ότι με απόφαση η οποία εκδόθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2022 ανατέθηκε στο ΙΟΒΕ η εκπόνηση χρηματοοικονομικής μελέτης - έκθεσης με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση του πλαισίου φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων (φυσικών προσώπων με επιχειρηματική δραστηριότητα) στην Ελλάδα, η οποία δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, ενώ ο κ. Χατζηδάκης αρνήθηκε χθες να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι. Πάντως, οι όποιες ανατροπές αναμένεται να εφαρμοστούν μέσα στην επόμενη χρονιά.

Αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές

Οπως έχει γράψει αρκετές φορές στο παρελθόν η ΑΥΓΗ αναφορικά με την φορολογική κλίμακα, σχεδιάζεται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή με τον οποίο φορολογούνται τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και είναι σήμερα στο 9%. Ο συντελεστής αναμένεται να αυξηθεί στο 15% τουλάχιστον (ενδεχομένως και 20%), ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν θα μεταβληθούν οι συντελεστές φόρου για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Η κλίμακα αυτή προτείνεται να περιλαμβάνει ακόμη έναν ή δύο το πολύ επιπλέον συντελεστές φόρου, για τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η λύση τού ενός ακόμη συντελεστή, αυτός θα πρέπει να ανέρχεται σε 20% ή 25% (ανάλογα με το ύψος του χαμηλού συντελεστή), ενώ εάν υιοθετηθεί η επιλογή των δύο επιπλέον συντελεστών, αυτοί θα πρέπει να διαμορφωθούν στα επίπεδα μεταξύ του 20% και του 30% το πολύ, δηλαδή σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από αυτά του 22%-44% που ισχύουν σήμερα. Η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ατομικώς ασκούμενες επιχειρήσεις ή από ατομικώς ασκούμενα ελευθέρια επαγγέλματα, βάσει της παραπάνω κλίμακας, θα έχει ως συνέπεια τα εισοδήματα αυτά να μην αθροίζονται και να μη φορολογούνται ενιαία σε μια κλίμακα, μαζί με τυχόν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις, όπως γίνεται σήμερα.

«Μαχαίρι» σε φοροαπαλλαγές
Από εκεί και πέρα, αναμένεται να επανεξεταστούν όλες οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στη φορολογία εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων. Ένα ενδεχόμενο είναι να γίνει αναμόρφωση των διατάξεων για τις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, ώστε όσες περιπτώσεις κριθεί ότι δεν εξυπηρετούν παραγωγικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς να καταργηθούν. Ούτε λίγο ούτε πολύ, θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο οι δαπάνες που είναι απαραίτητες για τη δραστηριότητα που ασκεί ο υπόχρεος.

Επιπλέον, με σκοπό να αναγνωριστούν οι προς έκπτωση δαπάνες θα πρέπει να έχουν περάσει μέσα από το MyDATA, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η κατάργηση της αναγνώρισης των δαπανών που πληρώνονται με μετρητά μέχρι και ένα ποσό. Πάντως, δεν αποκλείεται να καταργηθεί πλήρως το όριο και να αναγνωρίζονται προς έκπτωση μόνο οι δαπάνες που πληρώνονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Διατήρηση των τεκμηρίων
Παράλληλα, συζητείται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η αλλαγή των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους, ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα μείωσης των καθαρών κερδών.

Μέγα ζήτημα αποτελεί η διατήρηση των τεκμηρίων κατ΄ εξαίρεση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στην περίπτωση που μειωθούν ή καταργηθούν για τους μισθωτούς. Επίσης, εξετάζεται η αύξηση των φορολογικών ελέγχων ειδικά των τραπεζικών λογαριασμών των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.

Από εκεί και πέρα, μεταξύ των σεναρίων συζητείται η υποχρέωση γιατρών, δικηγόρων και άλλων ελευθέρων επαγγελματιών να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο θα μπορεί άμεσα να διασταυρώνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα και τις τραπεζικές καταθέσεις του επαγγελματία.

Ζήτημα αποτελεί η καθιέρωση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά έως τον προσεχή Δεκέμβριο και υποχρεωτικά εντός του 2024, όπως και η υποχρεωτική χρήση των POS σε όλη την αγορά και σε όλη τη χώρα, ακόμη και σε χωριά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)