to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βάζουν «χέρι» στην τσέπη επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων

Η συζήτηση για τα τεκμήρια που επανέρχεται και το σχέδιο της Ν.Δ. για διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσα από τη «μεσαία τάξη»


Το «χέρι» στην τσέπη ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να βάλει η Ν.Δ., εφόσον είναι κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και η τελευταία έκθεση της Κομισιόν για τη 2η Μεταπρογραμματική Εποπτεία.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι με βάση τα στοιχεία ο τζίρος των αυτοαπασχολουμένων έχει αυξηθεί ραγδαία, ενώ τα δηλωθέντα εισοδήματά τους αυξήθηκαν ελάχιστα. «Αυτή η απόκλιση είναι πιθανό να υποδηλώνει σημαντική φοροδιαφυγή και απώλεια δημοσιονομικών εσόδων. Η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί με την αναθεώρηση του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος των αυτοαπασχολουμένων και την αυξημένη χρήση των πληροφοριών από τις ηλεκτρονικές πληρωμές» σημειώνει η Κομισιόν.

Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και των στοιχείων της ΑΑΔΕ που δείχνουν ότι το 55% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και το 73% έως 10.000 ευρώ, αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις. Ήδη από τον Νοέμβριο του 2022 το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε στο ΙΟΒΕ την εκπόνηση μελέτης για τις αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, η οποία ωστόσο κρατείται... μυστική. Αξίζει δε να υπενθυμιστεί πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. στις αρχές του 2023 αύξησε τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 9,6%.

Διεύρυνση φορολογίας και τα τεκμήρια που... μένουν

Από εκεί και πέρα, η Ν.Δ. επιθυμεί να επανεξετάσει το φορολογικό πλαίσιο της αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα σε σύγκριση με διεθνείς πρακτικές, με στόχευση την απλοποίηση και διεύρυνση της φορολογικής βάσης στη βάση ανάλογων κινήτρων. Όσα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων και να δοθούν και αν καταστούν υποχρεωτικές οι ηλεκτρονικές πληρωμές, δεν θα λυθεί το πρόβλημα, γιατί πάντα υπάρχει η δυνατότητα να μην εκδίδουν αποδείξεις.

Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι, σε σύνολο περίπου 9 εκατομμυρίων (αναλογία 7 στους 10), δηλώνουν στην εφορία ετήσια εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ, με το συνολικό ύψος αυτών να ανέρχεται σε 18,3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από αυτά που έχει καθορίσει η εφορία βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης, το συνολικό φορολογητέο εισόδημα εκείνων που δηλώνουν έως 10.000 ευρώ ετησίως τελικά διαμορφώνεται στα 24 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 5,7 δισ. ευρώ υψηλότερα από αυτά που έχουν αναγράψει στα έντυπα της εφορίας. Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία προκύπτουν από τις ετήσιες εκκαθαρίσεις των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα 8.929.000 πολίτες που διαθέτουν ΑΦΜ, με τα συνολικά φορολογητέα εισοδήματα να ανέρχονται σε περίπου 86 δισ. ευρώ.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα περισσότερα από τα εισοδήματα που βρίσκονται κάτω από το φάσμα των 10.000 ευρώ είναι αφορολόγητα καθώς προέρχονται κυρίως από μισθούς ή συντάξεις. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σε σύνολο 8.929.096 φορολογουμένων εκείνοι που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ ανέρχονται σε 6.045.895.

Πηγή: Εφημερίδα Η ΑΥΓΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)