to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:15 | 08.12.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Βατικανό: Έρευνα κατά πρώην διευθυντή και πρώην προέδρου τράπεζας για υπεξαίρεση

Έρευνα ξεκίνησε η δικαιοσύνη του Βατικανού σε βάρος του πρώην διευθυντή της τράπεζας Ior της Αγίας Έδρας, Λέλιο Σκαλέτι, και του πρώην προέδρου της, Άντζελο Καλόια.


Ο εισαγγελέας του παπικού κράτους, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, κατηγορεί τους δυο πρώην υψηλόβαθμους τραπεζικούς ιθύνοντες για υπεξαίρεση σε αγοραπωλησίες ακίνητης περιουσίας του Istituto Opere di Religione (Ινστιτούτου Θρησκευτικών Έργων).

Ο εισαγγελέας του παπικού κράτους, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, κατηγορεί τους δυο πρώην υψηλόβαθμους τραπεζικούς ιθύνοντες για υπεξαίρεση σε αγοραπωλησίες ακίνητης περιουσίας του Istituto Opere di Religione (Ινστιτούτου Θρησκευτικών Έργων).

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι τόνισε ότι «το όλο θέμα έφεραν στο φως οι ίδιοι οι νέοι ιθύνοντες της τράπεζας Ior, μετά από σειρά προσεκτικών ελέγχων», προσθέτοντας ότι « οι τραπεζικοί λογαριασμοί που οι Σκαλέτι και Καλόγια διατηρούσαν στην συγκεκριμένη τράπεζα κατασχέθηκαν, για προληπτικούς λόγους, πριν λίγες εβδομάδες».

Όπως γράφει ο Τύπος, το ύψος της αξίας των ύποπτων αγοραπωλησιών ακινήτων αγγίζει τα 23 εκατομμύρια ευρώ και η υπόθεση φέρεται να σχετίζεται με πώληση κτηρίων σε τιμές χαμηλότερες από την πραγματική τους αξία.

Ο πρώην πρόεδρος του Ιor, Άντζελο Καλόια, σε δήλωσή του, τόνισε ότι «έχει μείνει άναυδος και εμβρόντητος από την εξελίξεις», προσθέτοντας ότι «θέλει να διαβεβαιώσει τους πάντες ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις ευθύνες που του καταλογίζονται».

Παράλληλα, μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών, αποφάσισε να υποβάλει παραίτηση από την θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Veneranda fabbrica di Milano, το οποίο ασχολείται με την συντήρηση του καθεδρικού ναού της ιταλικής συμπρωτεύουσας.

Ο κ. Καλόγια είχε ηγηθεί του Ιοr από το 1989 μέχρι το 2009, προχωρώντας στην εξυγίανση του καθολικού τραπεζικού ινστιτούτου, μετά από μια περίοδο οικονομικών σκανδάλων τεραστίων διατάσεων, επί προεδρίας του αμερικανού αρχιεπισκόπου Πωλ Καζιμίρ Μαρτσίνκους.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)