to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:47 | 09.06.2021

Κοινωνία

Βαθύ σκοτάδι: Σε αργία ιερείς επειδή χρησιμοποίησαν κουταλάκια μιας χρήσης

Δύο ιερείς κοινωνούσαν τους πιστούς με κουταλάκι μιας χρήσης, ώστε να μη διασπείρουν τον κορονοϊό, και αντί επιβράβευσης ο μητροπολίτης Μάξιμος τους έθεσε σε αργία διότι προξένησαν «σκανδαλισμόν εις την συνείδησιν του εκκλησιαστικού πληρώματος»!


Δύο ιερείς που λειτουργούσαν σε χωριό του νομού Ιωαννίνων χρησιμοποιώντας κουταλάκια μιας χρήσης για τη Θεία Κοινωνία, τέθηκαν σε αργία από τον ανεκδιήγητο Μητροπολίτη Ιωαννίνων.

Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για την πρώτη τιμωρία κληρικού για θέμα δημόσιας υγείας. Το περιστατικό συνέβη πριν από μερικούς μήνες, με τον ιερέα να τιμωρείται με τρεις μήνες αργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιερέας χρησιμοποιώντας κουτάλια μιας χρήσης ήθελε να ελαχιστοποιήσει, κατά την άποψή του, τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού μέσω της Θείας Μετάληψης.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο ιερέας χρησιμοποίησε το Πάσχα κουταλάκι μίας χρήσης. Σύμφωνα με το OPEN, τιμωρήθηκε με ενός μήνα αργία και εμφανίστηκε μετανιωμένος. Μιλώντας στο ίδιο μέσο, ο Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Κεφαλληνίας, Πατήρ Φώτιος Γαβριελάτος υποστήριξε ότι οι εν λόγω πράξεις αποτελούν "αντάρτικο".

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 5583/1932 για τα εκκλησιαστικά δικαστήρια, «επί ελαφρών παραπτωμάτων ο Αρχιερεύς μετά προφορικήν ή έγγραφον απολογίαν επιβάλλει εις τον παρεκτρέποντα αργίαν μέχρι 30 ημερών, αν δε το παράπτωμα προξενήση σκάνδαλον ο Μητροπολίτης δύναται να επιβάλη αργίαν μέχρις εξ (6) μηνών». Αυτό ακριβώς επικαλείται στις δυο αποφάσεις του ο κ. Μάξιμος (13/3/2020, 10/5/2021).

Ωστόσο, με ένα απειλητικό τέταρτο κύμα της πανδημίας μπροστά μας, αυτό που προξενεί σκανδαλισμό στην κοινή λογική του υπόλοιπου πληρώματος είναι η απόφαση του μητροπολίτη, ο οποίος μάλιστα έχει δώσει διαπιστευτήρια για τη δική του ορθή λογική στην αντιμετώπιση του ιού ώς τώρα, ενώ εμβολιάστηκε ήδη από τον Ιανουάριο. Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που ο κ. Μάξιμος δήλωνε: «Ερχονται κάποιοι που θέλουν να δείξουν ότι είναι σούπερ ορθόδοξοι, σούπερ πατριώτες ή σούπερ σε όλα και λένε όχι στη μάσκα ή ότι αποτελεί προσβολή προς τη θρησκεία και την εκκλησία να τη φοράμε… Πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα ώστε να μη γίνουμε αιτία να κλείσουν οι εκκλησίες». Ωστόσο αυτός ο ίδιος μητροπολίτης επέβαλε το επιτίμιο στους δύο ιερείς.

«Ολες οι σύνοδοι των αυτοκέφαλων εκκλησιών, αποφάσισαν ότι πρέπει να ακολουθούμε τον παραδοσιακό τρόπο μετάδοσης της θείας ευχαριστίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε του κεφαλιού μας, υπάρχουν συνοδικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται», ανέφερε στο orthodoxtimes.gr ο κ. Μάξιμος. Πρόσθεσε ακόμη ότι η αργία αυτή επιβλήθηκε στους δύο ιερείς για «παιδαγωγικούς λόγους». «Η αργία τώρα έχει περάσει, οι ιερείς έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους, κακώς έχει δημιουργηθεί αυτή η φασαρία. Πρόκειται για καλούς ανθρώπους, κατάλαβαν το λάθος τους και ζήτησαν συγγνώμη και από το ποίμνιό τους», ανέφερε ο μητροπολίτης.

Στην άλλη όχθη επικρατεί το αυτονόητο

Για την Εκκλησία της Ελλάδος το «μυστήριο της θείας κοινωνίας» αποτελεί αδιαπραγμάτευτο ταυτοτικό χαρακτηριστικό και έχει απαντήσει με μεγάλη σφοδρότητα στους επιστήμονες αλλά και τα ΜΜΕ που την έχουν πιέσει να μην τελείται ή, τουλάχιστον, να τελείται με ασφαλέστερους υγειονομικά όρους.

Εντελώς αντίθετη άποψη έχει εκφράσει ο αρχιεπίσκοπος των ΗΠΑ, κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος από την αρχή της πανδημίας προέτρεπε τους ιερείς του να κοινωνούν τους πιστούς με κουταλάκι μιας χρήσης, αφού «δεν είναι ο τρόπος που λαμβάνουμε τη Θεία Κοινωνία, αλλά είναι η Θεία Κοινωνία καθ’ εαυτήν που μας σώζει και μας χαρίζει αιώνια ζωή».

Πριν από έναν χρόνο, εξάλλου, ήρθε και η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και έδωσε το ελευθέρας στους ιερείς να τελούν την κοινωνία των πιστών με λαβίδες μιας χρήσης, αν το κρίνουν σκόπιμο για την προστασία τους – με τη σύμφωνη πάντως γνώμη του Πατριαρχείου.

Πληροφορίες: efsyn.gr, thetoc.gr, euronews.gr

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)