to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βασιλική Θάνου: Ποιοι και γιατί τη στοχοποιούν

Tι ώθησε τον Ευ. Βενιζέλο και τον Ι. Πρετεντέρη να υπερασπιστούν τον εκδότη του iefimerida στην αγωγή που κατέθεσε εναντίον του η Βασιλική Θάνου;


Επεισόδιο 1ο: Από το 2012 η Κύπρος συγκλονίζεται από το σκάνδαλο Βγενόπουλου. Αποκαλύπτεται ότι ως ιδιοκτήτης της Λαϊκής Τράπεζας ο επιχειρηματίας έχει αποσπάσει με διάφορους τρόπους 4 δισ. από τα ταμεία της, οδηγώντας την σε χρεοκοπία. Παράλληλα, οι κυπριακές τράπεζες υφίστανται μεγάλη ζημιά από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (PSI). Η κυπριακή κυβέρνηση αναγκάζεται να τις ανακεφαλαιοποιήσει με χρήματα που δεν έχει, με αποτέλεσμα η Κύπρος να βρεθεί σε Μνημόνιο. Η κυπριακή Δικαιοσύνη απαγγέλλει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα στον Βγενόπουλο και απαιτεί από την Ελλάδα την έκδοσή του για να τον δικάσει.

Στην Ελλάδα η έκδοση του Βγενόπουλου αποτρέπεται με διάφορα προσχήματα. Όμως το 2015 η κυβέρνηση αλλάζει και η προστασία που του παρέχεται δεν είναι ασφαλής. Με βάση τις κυπριακές κατηγορίες σχηματίζεται και εδώ δικογραφία εις βάρος του, η οποία αρχειοθετείται αυθαίρετα από την εισαγγελέα Ε. Τσατάνη προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από την κυπριακή πλευρά. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου διατάσσει έρευνα για την αρχειοθέτηση.

Επεισόδιο 2ο: Βλέποντας ο Βγενόπουλος ότι η υπόθεσή του πιθανότατα θα ανασυρθεί από το αρχείο, αλλά και ότι η έκδοσή του στην Κύπρο είναι πλέον πιθανή, καταγγέλλει απόπειρα εκβίασης από τη Β. Θάνου. Ισχυρίζεται ότι έχει ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο κάποια κυρία εμφανίζεται να προσπαθεί να του αποσπάσει χρήματα για λογαριασμό τής Β. Θάνου, για να κουκουλωθεί η υπόθεσή του. Αμέσως ξεκινά εισαγγελική έρευνα. Ο Βγενόπουλος δεν εμφανίζει το ηχητικό στον εισαγγελέα και δηλώνει ότι μάλλον η συγκεκριμένη κυρία προσπαθούσε να τον εξαπατήσει. Η ίδια δηλώνει ότι ο Βγενόπουλος δεν κατάλαβε τι του έλεγε. Ο δικηγόρος του Βγενόπουλου Μ. Δημητρακόπουλος δηλώνει ότι η συγκεκριμένη είναι απατεώνας. Έτσι η υπόθεση του υποτιθέμενου εκβιασμού του επιχειρηματία από τη Β. Θάνου μπαίνει στο αρχείο. Στη συνέχεια, η Β. Θάνου κάνει αγωγή στον Βγενόπουλο. Όμως, λίγες εβδομάδες αργότερα, ανακοινώνεται ότι ο Βγενόπουλος πέθανε αιφνιδίως. Κάθε δίωξη εναντίον του παύει αυτομάτως.  

Επεισόδιο 3ο:  Τον Μάιο του 2022 αυτό το περίφημο ηχητικό εμφανίζεται στην ιστοσελίδα iefimerida.gr. Κανείς λόγος δεν γίνεται, φυσικά, για όλα όσα αναφέρονται πιο πάνω. Η ουσία του ηχητικού -στο οποίο ακούγεται ο Βγενόπουλος να εκμαιεύει και να επαναλαμβάνει απαντήσεις- είναι η «αποκάλυψη» ότι «η Β. Θάνου εκβίαζε έναν επιχειρηματία». Έτσι παίζει το θέμα όλος ο φιλοκυβερνητικός Τύπος. «Ηχητικό ντοκουμέντο για εκβιασμό Θάνου από Βγενόπουλο» (protagon), «Ντοκουμέντο Βγενόπουλου καίει Θάνου» (τα Νέα), «Σοκ» κ.λπ. Τα κανάλια κανιβάλισαν το θέμα παριστάνοντας ότι η ύπαρξη του συγκεκριμένου ηχητικού δεν ήταν γνωστή και μιλώντας για «επιστήθια φίλη» της δικαστικού. Η Ν.Δ. έβγαλε ανακοίνωση ζητώντας από τον Τσίπρα να πάρει θέση.  Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι η χώρα το 2019 γλύτωσε στο τσακ από τη θεσμική εκτροπή.

Η επιλογή της στιγμής δεν είναι, φυσικά, τυχαία. Η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη από τις εκδικητικές διώξεις εναντίον των εισαγγελέων Διαφθοράς και των δημοσιογράφων που τόλμησαν να ακουμπήσουν την υπόθεση Νοβάρτις. Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις στην Ευρώπη, η διωκόμενη πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ε. Τουλουπάκη έχει καταθέσει δύο φορές σε επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, η Ν.Δ. έχει υποχρεωθεί να διαγράψει τον ευρωβουλευτή της Γ. Κύρτσο που μίλησε για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Χρειάζεται ένα αφήγημα που να στηρίζει την εκδοχή «παραδικαστικού κυκλώματος ΣΥΡΙΖΑ». Ας εμπλέξουμε σε αυτό και τη Β. Θάνου. Αυτό εξυπηρετεί η εκταφή του ηχητικού.


Επεισόδιο 4ο: Η Β. Θάνου κατέθεσε αμέσως αγωγή σε βάρος του i-efimerida, ενώ έκανε και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να κατέβει το συκοφαντικό δημοσίευμα. Όλως περιέργως μάλιστα, τέσσερεις μέρες πριν την εκδίκαση της αγωγής, ο οικονομικός εισαγγελέας διέταξε την ανάσυρση της υπόθεσης του περίφημου ηχητικού από το αρχείο, γεγονός που ξεκίνησε έναν νέο γύρο συκοφαντικών δημοσιευμάτων κατά της Β. Θάνου. (Πρόκειται για τον εισαγγελέα που ανέλαβε τη δικογραφία τις Νοβάρτις μετά την πραξικοπηματική κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και την καρατόμηση της Ε. Τουλουπάκη και ο οποίος αρχειοθέτησε τα αδιευκρίνιστα ποσά του Αδ. Γεωργιάδη.)  Στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, εμφανίστηκε και ο δημοσιογράφος Γ. Πρετεντέρης, ζητώντας να καταθέσει υπέρ της ιστοσελίδας και να υπερασπιστεί την ελευθερία του Τύπου∙ την οποία όμως γράφει στα παλιά του τα παπούτσια όταν σύρονται για κακουργήματα ο Κ. Βαξεβάνης και η Ι. Παπαδάκου, με μοναδική κατηγορία δημοσιεύματα, συνεντεύξεις και εκπομπές που δεν αμφισβητούνται ως προς την αξιοπιστία τους.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης του εκδότη του i-efimerida Χρ. Ράπτη και της δημοσιογράφου Δ. Κρουστάλη κατέθεσε ενόρκως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και ο Ευ. Βενιζέλος. Και αυτός υπερασπιζόμενος την ελευθερία του Τύπου. Και δημιουργεί εντύπωση το ότι ένα δημόσιο πρόσωπο με το βάρος του Ευ. Βενιζέλου, που έχει διατελέσει πρόεδρος κόμματος, κορυφαίος υπουργός και αντιπρόεδρος κυβέρνησης, σπεύδει με τόση προθυμία να παρέμβει σε μια δικαστική διαμάχη μεταξύ ιδιωτών.

Να τον καίει άραγε και αυτόν η ελευθερία του Τύπου; Είναι μια εκδοχή. Aλλά τότε γιατί εναντίον του Βαξεβάνη και της Παπαδάκου έχει πάει μάρτυρας κατηγορίας; Μια άλλη εκδοχή είναι ότι η ξαναζεσταμένη αθλιότητα του i-efimerida σε βάρος της Β. Θάνου είναι πολιτικά κατευθυνόμενη. Αυτό δείχνει η σπουδή Βενιζέλων, Πρετεντέρηδων, λίστας Πέτσα και Νέας Δημοκρατίας να στηρίξουν την ιστοσελίδα, ξεπλένοντας μάλιστα με τον πιο ξετσίπωτο τρόπο έναν άκρως αμφιλεγόμενο επιχειρηματία όπως ο Βγενόπουλος. Η αγωνία τους είναι να κρατηθούν όρθιοι στον ολέθριο κατήφορο που έχουν πάρει, μεθοδεύοντας πολιτική δίωξη σε βάρος της Ε. Τουλουπάκη, των δύο βοηθών της και των δημοσιογράφων Κ. Βαξεβάνη και Ι. Παπαδάκου. Αν ανησυχούν, κάνουν πολύ καλά. Γιατί τα νταούλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν ακουστεί ακόμα. Και όταν ακουστούν, η σφαλιάρα για όλους αυτούς θα είναι πολύ ηχηρή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)