to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:10 | 18.07.2021

Διεθνή

«Βάση» στην Άνω Αυστρία δημιουργεί το ακροδεξιό «Κίνημα για τη διατήρηση της ταυτότητας»

Μία νέα "βάση" του, στο Στάιρεγκ, κοντά στο Λιντς, στην πρωτεύουσα στο ομόσπονδου κρατιδίου της 'Ανω Αυστρίας, δημιουργεί το ακραίο ακροδεξιό "Κίνημα για τη διατήρηση της ταυτότητας"(Identitarian movement) έχοντας αγοράσει εκεί ένα παλιό κτίριο το οποίο ανακαιινίζει σήμερα


(από διαδήλωση των ακροδεξιών του «Identitarian Movement» στη γειτονική Γερμανία»

Μία νέα "βάση" του, στο Στάιρεγκ, κοντά στο Λιντς, στην πρωτεύουσα στο ομόσπονδου κρατιδίου της 'Ανω Αυστρίας, δημιουργεί το ακραίο ακροδεξιό "Κίνημα για τη διατήρηση της ταυτότητας" (Identitarian movement) έχοντας αγοράσει εκεί, την άνοιξη του 2020, μέσω ενός "αχυράνθρωπου", ένα παλιό κτίριο -- που περιλαμβάνει και μπυραρία -- το οποίο τώρα ανακαινίζει, όπως γράφει σήμερα η μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα "Kronen Zeitung".

"Δεν υπάρχουν προς το παρόν αντιπαραθέσεις, αλλά ο καθένας πρέπει να είναι σε εγρήγορση", δηλώνει στην εφημερίδα ο δήμαρχος του Στάιρεγκ Γιόχαν Βιούρτσμπουργκερ, αναφέροντας ότι κανένας - ούτε η ίδια η πωλήτρια του κτιρίου - δεν γνώριζε αρχικά τον πραγματικό αγοραστή και αυτό αποκαλύφθηκε πολύ αργότερα.

Από την πλευρά του, το μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, προειδοποιεί ότι "η 'Ανω Αυστρία δεν επιτρέπεται να γίνει τόπος συνάντησης για δεξιούς εξτρεμιστές".

Η Σαμπίνε Ζάιτς, η αρμόδια των Σοσιαλδημοκρατών για την "Κουλτούρα Μνήμης", κάλεσε τόσο τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ όσο και τον κυβερνήτη της 'Ανω Αυστρίας Τομας Στέλτσερ να πάρουν σαφή θέση και να κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν αυτό το εγχείρημα στην περιοχή, προαναγγέλει σχετική ερώτηση στη Βουλή για τον υπουργό Εσωτερικών.

Το 2019, το εξτρεμιστικό Κίνημα είχε επιδιώξει τη δημιουργία βάσης στην ίδια την πρωτεύουσα της 'Ανω Αυστρίας, στο Λιντς, ωστόσο, το συμβόλαιο μίσθωσης του κτιρίου είχε ακυρωθεί, όπως είχε επίσης, είχε διαλυθεί ο προσκείμενος στο Κίνημα Ταυτοτήτων, σύλλογος που θα ενοικίαζε το κτίριο.

"Η ιδεολογία αυτού του Κινήματος δεν έχει θέση στην 'Ανω Αυστρία", είχε διαμηνύσει τότε ο κυβερνήτης Τόμας Στέλτσερ, ενώ όλα τα κόμματα της αυστριακής Βουλής, Λαϊκό, Σοσιαλδημοκρατικό, Πράσινοι και Κόμμα των Ελευθέρων, είχαν απευθύνει ομόφωνα έκκληση προς του πολίτες της 'Ανω Αυστρίας να μην παράσχουν κατάλυμα στο ακροδεξιό "Κίνημα".

Eχουν διωχθεί ποινικά ηγετικά του στελέχχη

Με τις κατηγορίες της υποδαύλισης μίσους, της εγκληματικής οργάνωσης, της πρόκλησης υλικών ζημιών καθώς και της κακοποίησης, έχει ασκηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν ποινική δίωξη εναντίον ηγετικών στελεχών, όπως επίσης εναντίον"ενεργών συμπαθούντων" του "Αυστριακού Κινήματος για τη Διατήρηση της Ταυτότητας", το οποίο αξιολογείται ως "ακροδεξιό"από την Αυστριακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Εναντίον του αρχηγού του "Κινήματος" Μάρτιν Ζέλνερ, η Αυστριακή Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας είχε διεξάγει έρευνες λόγω της δωρεάς χρηματικού ποσού (1.500 ευρώ) που είχε εμβάσει, στις αρχές του 2018, στον λογαριασμό του, ο δράστης των τρομοκρατικών επιθέσεων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία στις 15 Μαρτίου 2019, με 50 νεκρούς.

Ο ίδιος ο Μάρτιν Ζέλνερ είχε παραδεχθεί ότι είχε δεχθεί ένα δυσανάλογα υψηλό χρηματικό ποσό ως δωρεά από κάποια ηλεκτρονική διεύθυνση, όπου το επώνυμο συνέπιπτε με αυτό του δράστη στη Νέα Ζηλανδία. Μάλιστα, όπως είπε, είχε ευχαριστήσει τότε τον δωρητή, "όπως γίνεται πάντα προς εκείνους που στηρίζουν την οργάνωση".

Ταυτόχρονα ισχυρίστηκε πως δεν είχε απολύτως καμία σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις και πως δεν είχε καμία επαφή με τον 28 χρονο δράστη, τον οποίο επίσης δεν είχε ποτέ συναντήσει -- καθώς, σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες αυστριακών ΜΜΕ, ο δράστης είχε επισκεφθεί την Αυστρία στις 26 Νοεμβρίου 2018 - ενώ δήλωνε ταυτόχρονα πεπεισμένος πως ο δράστης είχε σκοπό να τον εμπλέξει.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)