to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:07 | 04.04.2016

Διεθνή

Βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Άγκυρας: Στο Ανόβερο οι πρώτοι Σύροι πρόσφυγες από την Τουρκία

Μια πρώτη ομάδα 16 Σύρων έφθασε αεροπορικώς σήμερα το πρωί στο Ανόβερο της βόρειας Γερμανίας από την Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της επίμαχης συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf)


Το αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών που αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη προσγειώθηκε στο Ανόβερο γύρω στις 08.30 τοπική ώρα, μεταφέροντας "τρεις συριακές οικογένειες", δήλωσε η εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας. Πέντε παιδιά συγκαταλέγονται στους πρόσφυγες αυτούς. "Είχαν ένα μεγάλο ταξίδι πριν φθάσουν εδώ, όλα είναι πολύ καινούργια γι αυτούς, πολύ δύσκολα", τόνισε. Ίδιος αριθμός προσφύγων αναμένεται να φθάσει στο αεροδρόμιο αργότερα, δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα πληροφορήθηκαν ότι θα τους επιτραπεί να μεταβούν απολύτως νόμιμα από την Τουρκία στη Γερμανία. Κανείς τους δεν ήθελε να μιλήσει ή να φωτογραφηθεί από το πλήθος των δημοσιογράφων που βρέθηκαν στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου. «Είναι όλοι τους εξαιρετικά αναστατωμένοι και λίγο φοβισμένοι. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα», δήλωσε η Κορίνα Βίχερ από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BAMF). Γυναίκες καλυμμένες με μαντήλια και με σκυμμένα κεφάλια έκαναν τα πάντα προκειμένου να αποφύγουν τις κάμερες. Οι περισσότεροι πρόσφυγες περνούσαν κοιτώντας το πάτωμα. Μόνο ένας γκριζομάλλης άνδρας χαμογέλασε φωνάζοντας «Thank you Germany» (Ευχαριστούμε Γερμανία).

Οι πρώτες οικογένειες σύρων προσφύγων που μεταφέρθηκαν στη Γερμανία επελέγησαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ως χρήζοντες ιδιαίτερης βοήθειας. Λίγο μετά το μεσημέρι προσγειώθηκε με ένα δεύτερο αεροσκάφος ακόμη μία ομάδα 16 προσφύγων από τη Συρία. Οι νεοαφιχθέντες θα υποβληθούν σε εξετάσεις στο κέντρο υποδοχής του Φρίντλαντ και μετά από παρακολούθηση ορισμένων μαθημάτων για τον προσανατολισμό τους στη Γερμανία θα κατανεμηθούν σε δήμους του κρατιδίου της Κάτω Σαξόνιας.

Με διαφορά δεκάδων λεπτών, στην Τουρκία, ένα πρώτο πλοίο με μετανάστες που μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα έφθασε στο λιμάνι του Δικελί στη δυτική Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας την οποία επικρίνουν οι υπέρμαχοι ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η συμφωνία προβλέπει την επιστροφή στην Τουρκία «όλων των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα από την 20η Μαρτίου». Ορίζει επίσης ότι για κάθε Σύρο που θα μεταφέρεται από την Ελλάδα στην Τουρκία, ένας θα γίνεται δεκτός σε χώρα μέλος της ΕΕ, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που περιορίζεται στις 72.000 θέσεις. Η Γερμανία, εμπνευστής σε μεγάλο βαθμό του σχεδίου αυτού που υιοθετήθηκε στις 18 Μαρτίου για να τερματιστεί η μεταναστευτική ροή στη Ευρώπη, είχε δηλώσει το Σαββατοκύριακο ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να δεχτούν σύρους πρόσφυγες από σήμερα.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)