to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

6:23 | 02.12.2015

Κοινωνία

Βαρύς ο χειμώνας για τους πρόσφυγες: Η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με τον φακό του left.gr

Αγωνίες και σκέψεις για τη συγκυρία στο προσφυγικό αλλά προτάσεις για τη στάση της Ελλάδας κατατέθηκαν στην εκδήλωση του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, την Τρίτη 1/12, στην κατάμεστη αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών.


Βίντεο (αμέσως κάτω από το κείμενο)-φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας, κείμενο: Τάσος Γιαννόπουλος

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία «έχρισε» την Τουρκία χωροφύλακα για την «ανάσχεση» των προσφυγικών ροών, κοινός τόπος στην εκδήλωση ήταν η στροφή της Ευρώπης από την αρχική στάση της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, στάση που συνοδεύτηκε από την άρρητη αμφισβήτηση βασικών ευρωπαϊκών συνθηκών όπως τη Σένγκεν ή του Δουβλίνου, στο σημερινό σκεπτικισμό και την πολιτική των κλειστών συνόρων. Η νέα συνθήκη στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης περιλαμβάνει αφενός των έλεγχο των συνόρων και επιφυλάσσει εικόνες καταστολής και παραβίασης των δικαιωμάτων από πλευράς τουρκικού κράτους, εικόνες απέναντι στις οποίες η Ελλάδα πρέπει να πάρει θέση, όπως τόνισε η Τ. Χριστοδουλοπούλου. Αφετέρου, έχει ξεκινήσει ήδη ο απάνθρωπος διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, διαχωρισμός που θα αναγκάσει όσους ανθρώπους φτάνουν στην Ελλάδα να κάνουν αίτηση για χορηγηση ασύλου στην προσπάθειά τους να παρατείνουν την παραμονή τους στην Ευρώπη. 

Κι αν η στάση της χώρας μας, χάρη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίστηκε, όπως σημείωσε ο Γ. Μουζάλας, από την ανθρωπιστική προσέγγιση και την αλληλεγγύη (χωρίς δολοφονικές επαναπροωθήσεις, φυλακίσεις και καταστολή), ήδη στην Τουρκία έχουν καταγραφεί οι πρώτες συλλήψεις και απελάσεις ανθρώπων. Ο Γιονούς Μοχαμαντί, Πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, κατήγγειλε ότι Σύροι, Ιρανοί και Ιρακινοί συνελήφθησαν προχθές και βρίσκονται στους προαναχωρησιακούς χώρους οι οποίοι, σε αντίθεση με αυτούς της Ελλάδας, θυμίζουν πραγματικές φυλακές. 

Κι αν η Ελλάδα, όπως υπογράμμισε και ο Δ. Χριστόπουλος, δεν έγινε η Ουγγαρία της ανατολικής Μεσογείου λόγω της εντελώς διαφορετικής αντίληψης στο διοικητικό σκέλος αλλά και στο δημόσιο λόγο που αναπτύχθηκε για το προσφυγικό τους τελευταίους μήνες, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν για μια συντεταγμένη και με ανθρωπιστικό πρόσωπο διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Η ασφαλής δίοδος από τα χερσαία σύνορα, σε συνεννόηση με την Τουρκία, κρίθηκε επιτακτική παρά τις διαφορετικές διατυπώσεις για τον φράκτη στον Έβρο και την ανάγκη ελεγχόμενης διέλευση προσφύγων από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προκειμένου να μειωθούν τα επικίνδυνα «ταξίδια» στο Αιγαίο. 

Η αλληλεγγύη της ελληνικής κοινωνίας, πρωτοφανής και αξιομνημόνευτη, δεν αρκεί και πολλές προτάσεις, όπως η εμπλοκή του στρατού και των εγκαταστάσεών του για την παροχή των απαραίτητων στους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα (738.465 άνθρωποι πέρασαν από τη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, Επικεφαλής του γραφείου της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, το 92% εκ των οποίων έχει το προφίλ του πρόσφυγα, μέχρι, τουλάχιστον, να σταματήσει η αποδοχή των Αφγανών από την Ευρώπη-φρούριο), έπεσαν στο τραπέζι μιας, ομολογουμένως γόνιμης, κουβέντας η οποία ολοκληρώθηκε με πολλές ερωτήσεις από το κοινό. 

Δείτε χαρακτηριστικά αποσπάσματα με τη σειρά που τοποθετήθηκαν οι κεντρικοί ομιλητές:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)