to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:30 | 01.02.2017

Διεθνή

Βαρύ το κόστος για τον Φρανσουά Φιγιόν από τις νέες αποκαλύψεις για το «PenelopeGate»

Συγκλονίζουν τη Γαλλία οι νέες αποκαλύψεις της σατιρικής εφημερίδας «Le Canard Enchaine» για το PenelopeGate και τον παράνομο πλουτισμό της οικογένειας του Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιου της γαλλικής δεξιάς για την προεδρία της χώρας.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η σύζυγος του Φιγιόν φέρεται να εισέπραξε περισσότερα από 900.000 ευρώ σε μια οκταετία, για εικονική εργασία ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της και συνεργάτιδα σε λογοτεχνικό περιοδικό κι όχι 500.000 ευρώ, όπως αρχικά είχε γραφτεί. 

Επιπλέον, ο συντηρητικός υποψήφιος πλήρωσε δυο από τα παιδιά του για νομικές συμβουλές με το ποσό των 84.000 ευρώ, ενώ σπούδαζαν.

Την ίδια ώρα, άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Φιγιόν εισέπραττε μισθό 17.000 ευρώ τον μήνα, από συμβουλευτική εταιρία που δημιούργησε το 2012. 

Όπως γράφει η Μαρία Δεναξά στο real.gr:

Συνολικά, μέχρι σήμερα μέσω αυτής της εταιρίας, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να έχει εισπράξει 757.000 ευρώ, από επιχειρήσεις της Ρωσίας, για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι σχετίζονται με τον Πούτιν και ενδεχομένως να πρόκειται για έναν μηχανισμό ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος που αποσκοπούσε στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Φρανσουά Φιγιόν. 

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του συντηρητικού πολιτικού, Μπρούνο Ρεταγιέ, χαρακτήρισε «ψευδή» τη φημολογία αποφεύγοντας, όμως, να αποκαλύψει τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούσαν τη συμβουλευτική εταιρία του συντηρητικού πολιτικού. 

Νωρίτερα, ο Φιγιόν είχε χαρακτηρίσει τις αποκαλύψεις «επαγγελματική επιχείρηση συκοφάντησης» του ίδιου και της οικογένειάς του. 

Πάντως, σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι γαλλικές Αρχές στο γραφείο του, στο γαλλικό κοινοβούλιο, δεν βρήκαν πάσο εισόδου της συζύγου του, ούτε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο όνομά της. 

Άγνωστη φέρεται να είναι και στην εκλογική του περιφέρεια, όπου κανείς δεν γνώριζε ότι ήταν η υπεύθυνη του πολιτικού του γραφείου. 

Οι περιπέτειες με τη δικαιοσύνη του Φρανσουά Φιγιόν, έχουν αποφέρει πλήγμα στη δεξιά παράταξη, σε μια κρίσιμη περίοδο, τρεις μόλις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. 

Σε δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το 76% των Γάλλων δηλώνει πως δεν πίστεψε τις εξηγήσεις που έδωσε ο Φιγιόν για το PenelopeGate, σε τηλεοπτική του εμφάνιση. 

Καταστροφικές είναι και οι δημοσκοπήσεις δημοτικότητας για τον πρώην πρωθυπουργό όπου χάνει έδαφος. 

Ήδη στη γαλλική δεξιά εξετάζουν «plan B», για την αντικατάσταση του στην περίπτωση που η δικαιοσύνη του απαγγείλει κατηγορίες ή ενταθούν οι πιέσεις για παραίτηση του από την κούρσα για τη διεκδίκηση της γαλλικής προεδρίας. 

Εκτός από τις αποκαλύψεις της Canard Enchaine, αίσθηση προκαλεί και το εξώφυλλο του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, που είναι αφιερωμένο στο PenelopeGate. 

Το πρωτοσέλιδο του κοσμεί μια μάσκα της συζύγου του Φιγιόν. Κεντρικός τίτλος «Κερδίστε 500.000 ευρώ χωρίς να κάνετε τίποτα, μόνο με τη μάσκα της Πηνελόπης Φιγιόν». 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)