to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:36 | 07.03.2014

Κοινωνία

Βαρβαρότητα: Οι άθλιες συνθήκες στο «νοσοκομείο» των φυλακών Κορυδαλλού όπως καταγράφηκαν σε βίντεο

Η πραγματικότητα που αποτυπώνεται σε βίντεο που βγήκε σήμερα, Παρασκευή, στη δημοσιότητα, καταγράφει τις απαράδεκτες υπό κάθε έννοια συνθήκες που επικρατούν στο «νοσοκομείο» των φυλακών Κορυδαλλού: ακαθαρσίες και βαριά άρρωστοι άνθρωποι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς επαρκή ιατρική φροντίδα.


Το 5λεπτο βίντεο που δημοσίευσε η σελίδα tovima.gr:

Σε αυτό καταγράφονται οι συνθήκες οριακής διαβίωσης -και κάθε άλλο παρά «νοσηλείας» - στο αποκαλούμενο «νοσοκομείο» των φυλακών Κορυδαλλού. Στοιβαγμένοι σε διώροφα, στρατιωτικού τύπου κρεβάτια, με πληγές ανοιχτές, οι  βαριά ασθενείς κρατούμενοι(άλλος με σακχαρώδη διαβήτη, άλλος με σάρκωμα καπόζι, οροθετικοί) μοιάζουν παρατημένοι στο έλεος κάποιας άδικης μοίρας, είνια όμως θύματα της ανάλγητης αντίληψης ότι ο εγκλεισμός πρέπει να είναι βαριά τιμωρία.

Το μέτρο κάθε πολιτείας είναι ο τρόπος που φέρεται στους πιο αδύναμους. Κι αυτό το μέτρο, μέτρο ανθρωπιάς, αποδεικνύεται περίτρανα πως έχει χαθεί προ πολλού. Το θέμα των συνθηκών στο αποκαλούμενο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού βρίσκεται μέρες τώρα στην επικαιρότητα. Το παραπάνω βίντεο αποδεικνύει πως κανείς απ'όσους έχουν ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση  δεν αναλαμβάνει να σηκώσει το αντίστοιχο βάρος...

Τη Δευτέρα θα εξεταστεί η δίωξη του κρατουμένου - Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι κρατούμενοι

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων για την πειθαρχική δίωξη που εξετάζεται από το συμβούλιο της φυλακής τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014:

Συνεχίζουν με αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια τον αγώνα τους για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης οι κρατούμενοι του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος», συμπληρώνοντας τη Δευτέρα 3 εβδομάδες. Ακόμα και σήμερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η αρμόδια εισαγγελέας της φυλακής κλείνουν τα μάτια σ’ αυτή την αθλιότητα που ονομάζεται  νοσοκομείο κρατουμένων, χωρίς να έχουν επισκεφτεί τη φυλακή ούτε να έχουν ικανοποιήσει ούτε το απλό αίτημα των κρατουμένων να υποβληθούν όλοι σε εξετάσεις για τον ιό της φυματίωσης. 

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επισημάνει ήδη από το 2012 ότι οι συνθήκες που επικρατούν εκεί θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και παραβιάζουν τα δικαιώματα των ασθενών κρατουμένων, ενώ έχει ζητήσει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ανθρωπιστική μεταχείριση των βαριά ασθενών και των οροθετικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο λειτουργεί με νομοθεσία του 1940 ενώ η ένταξή του στο ΕΣΥ, που προβλέφθηκε με νόμο το 2009, παραμένει ακόμα στα χαρτιά. Οι συνθήκες κράτησης που επικρατούν στο ΝΚΚ είναι πραγματικότητα επίσης για πολλές ελληνικές φυλακές –χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ σχετικά με την απαγόρευση της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, κρίνοντας ότι οι συνθήκες κράτησης στη φυλακή της Λάρισας αποτελούν τέτοια μεταχείριση. Επιπλέον το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά την άμεση βελτίωση των συνθηκών κράτησης του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού. Όμως η αρμόδια εισαγγελέας της φυλακής, παρά τις φωνές των κρατουμένων, των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό για τις συνθήκες στο κολαστήριο που ονομάζεται «νοσοκομείο», πιστή στο γράμμα του νόμου, το μόνο μέτρο που σκέφτηκε να πάρει είναι  η άσκηση  πειθαρχικής δίωξης σε κρατούμενο ο οποίος δημοσίευσε,  μέσω κινητού τηλεφώνου -η χρήση του οποίου κακώς κατ’ εμάς είναι απαγορευμένη στις φυλακές-  τις απάνθρωπες συνθήκες τις οποίες το κράτος υποχρεώνει τον ίδιο και τους συγκρατούμενους του να βιώνει.

Την Δευτέρα 10 Μαρτίου θα συγκληθεί το αρμόδιο συμβούλιο της φυλακής για να εξετάσει την πειθαρχική δίωξη του. Μέλη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων έχουν  ζητήσει να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης,  δηλώνοντας εμπράκτως τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους κρατούμενους του ΝΚΚ.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)