to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:20 | 20.05.2015

Πολιτική

Βαρουφάκης στους ΝΥΤ: Καμία επαφή με την πραγματικότητα οι διαρροές για το πρόσφατο Eurogroup

O Γ. Βαρουφάκης κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης για «φρενίτιδα συσκοτίσεων και ψεμάτων», για την οποία «δεν ευθύνονται απολύτως», υπονοώντας διαρροές από πολιτικά πρόσωπα - Η αρθρογράφος αναφέρει ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έχει ηχογραφήσει την επίμαχη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, ωστόσο «δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενό της για λόγους απορρήτου» - Ο σεβασμός μου στην εμπιστευτικότητα των συνομιλιών μου με τους εταίρους μου, με τους ομολόγους μου, με τους θεσμούς, είναι παραδειγματικός και νομίζω ότι όλοι τον έχουν καταγράψει και τον κατανοούν», η απάντηση Βαρουφάκη


Η στάση του Γιάνη Βαρουφάκη στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας απειλεί να διασπάσει την ΕΕ, αναφέρουν σε εκτενές δημοσίευμα – αφιέρωμά τους στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και την πορεία της Ελλάδας προς τα μνημόνια με τίτλο “ Ένας υπουργός Οικονομικών που ταιριάζει στην ελληνική τραγωδία;», οι New York Times.

O Γ. Βαρουφάκης κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης για «φρενίτιδα συσκοτίσεων και ψεμάτων», για την οποία «δεν ευθύνονται απολύτως», υπονοώντας διαρροές από πολιτικά πρόσωπα.

«Φαίνεται σαν να υπήρξαν διαρροές αποκομμένες από την πραγματικότητα σε σχέση με το τι συνέβη. Όλες αυτές τις αναφορές ότι μου συμπεριφέρθηκαν άσχημα, ότι με αποκαλούσαν με επιτιμητικά επίθετα, ότι με είπαν χασομέρη, τις αρνούμαι με κάθε ίνα του σώματός μου», αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με την δημοσιογράφο των New York Times ΣούζιΧάνσεν,  παραδέχτηκε «off the record» ότι ηχογραφούσε τις συνομιλίες του Eurogroup στην Ρίγα:


http://www.skai.gr/files/1/panoulisthegreat/tapingeurogroup.jpg
«Λέει ότι έχει ηχογραφήσει την συνάντηση, αλλά δεν μπορεί να την δημοσιεύσει εξαιτίας των κανόνων εμπιστευτικότητας»
 

Σε σχόλιό του στους δημοσιογράφους, το απόγευμα της Τεταρτης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πάντα τηρεί  με παραδειγματικό σεβασμό τους κανόνες εμπιστευτικότητας στο ζήτημα της διAπραγμάτευσης με τους εταίρους και δεν θέλησε να σχολιάσει την αναφορά στην ηχογράφηση της συνεδρίασης. «Ο σεβασμός μου στην εμπιστευτικότητα των συνομιλιών μου με τους εταίρους μου, με τους ομολόγους μου, με τους θεσμούς, είναι παραδειγματικός και νομίζω ότι όλοι τον έχουν καταγράψει και τον κατανοούν» ήταν επί λέξει η απάντηση του υπουργού Οικονομικών.

ΠΑΣΟΚ: Επιπόλαιος, ανεύθυνος, αναξιόπιστος ο Γ. Βαρουφάκης

«Ο κ. Βαρουφάκης έχει υπερβεί προ πολλού τα όρια της πολιτικής αναξιοπιστίας,  επιπολαιότητας και ανευθυνότητας, τώρα πλέον λέει πράγματα που υπονομεύουν φανερά τη θέση της χώρας» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:

«Μετά τη όπερα μούφα με τον ΦΠΑ, αποκαλύπτει σήμερα ότι κατέγραψε (με κάμερα ή μαγνητόφωνο;) τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα. Προετοιμάζει ωραία τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής της Ρίγας. Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί του άρεσε η ιδέα των καλωδιωμένων καταδοτών. Είμαστε και εμείς - όπως ο κ. Βαρουφάκης - τρομοκρατημένοι και εμβρόντητοι. Με την κυβέρνηση».

«Πιστός στις κόκκινες γραμμές»

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης ξέρει πότε να φεύγει. “Δεν πρόκειται να ξεφτιλιστώ και δεν θα συμβιβαστώ σε όρους αρχής και όρους λογικής”,  δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης στην αρθρογράφο των NYT στις αρχές Μαΐου. “Θα είμαι καταδικασμένος αν αποδεχτώ ένα νέο πακέτο οικονομικών πολιτικών που διαιωνίζει αυτή την κρίση. Δεν με εξέλεξαν για αυτό”, πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Ο ίδιος τόνισε πως θα προτιμούσε να παραιτηθεί από το να ωθήσει τον ελληνικό λαό βαθύτερα στην οικονομική κακουχία. “Δεν είναι καλό για την Ευρώπη, δεν είναι καλό για την Ελλάδα”, είπε.

Ερωτηθείς για το αν ανησυχεί για την ελληνική οικονομία σήμερα, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε χαρακτηριστικά “Τρομοκρατημένος. Τρομοκρατημένος και εμβρόντητος».

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, Ελλάδα και πιστωτές δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, παρατηρούν οι NYT τονίζοντας πως ο κ. Βαρουφάκης παλεύει να μείνει πιστός στις “κόκκινες γραμμές”, που τον αποτρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να γίνει ένας ΥΠΟΙΚ σαν όλους τους άλλους προκατόχους του.

Αυτή η άκαμπτη στάση έχει σημαντικό κόστος για την ελληνική οικονομία, αλλά ο κ. Βαρουφάκης περιγράφει την σκληρή διαπραγμάτευση σαν μια επένδυση στο μέλλον, αναφέρουν οι NYT. «Για τους ανθρώπους που είναι σήμερα 15, 16 και 17 χρονών να έχουν μια ευκαιρία στο μέλλον, αυτό είναι που έχει σημασία. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κατάσταση της οικονομίας σήμερα είναι χειρότερη από ότι δύο μήνες πριν λόγω της σκληρής διαπραγμάτευσης”, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ περιγράφοντάς την ως μια επένδυση στο μέλλον. 

Ακολουθεί μια αναδρομή του αμερικανικού περιοδικού από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2001, τα χρόνια των “παχιών αγελάδων” που ακολούθησαν καθώς και η κάθοδος που επισφραγίστηκε με το πρώτο πακέτο διάσωσης – μνημόνιο για τη χώρα το 2009. Στη συνέχεια περιγράφεται η οικονομική καταστροφή της Ελλάδας, η βαθιά ύφεση, η εκτόξευση της ανεργίας σε δυσθεώρητα επίπεδα, η τεράστια συρρίκνωση του ΑΕΠ και η άνοδος στην εξουσία του αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ που δεσμεύτηκε να δώσει τέλος στην λιτότητα παραμένοντας στην ευρωζώνη. Και ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επιθυμούν την παραμονή της Ελλα΄δας στο ευρώ, πάνω από το 1/3 του κόμματος θέλει ρήξη με τους πιστωτές και έξοδο από το ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη είναι πλέον πιο πιθανή από ποτέ άλλοτε  με απρόβλεπτες και τρομακτικές συνέπειες, σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)