to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το βάρος της επίσκεψης Ομπάμα δεν αλλάζει

Κάποιοι στην Ελλάδα, προεξαρχόντων τον γνωστών συγκροτημάτων, έσπευσαν να αποφανθούν ότι μειώνεται η σημασία της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, την ερχόμενη Τρίτη, μετά την νίκη Τράμπ στις πρόσφατες εκλογές. Βέβαια, δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους, άμεσα ή έμμεσα για το ενδεχόμενο αυτό, θεωρώντας την επίσκεψη Ομπάμα αβάντα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ


Κάποιοι στην Ελλάδα, προεξαρχόντων τον γνωστών συγκροτημάτων, έσπευσαν να αποφανθούν ότι μειώνεται η σημασία της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, την ερχόμενη Τρίτη, μετά την νίκη Τράμπ στις πρόσφατες εκλογές. Βέβαια, δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους, άμεσα ή έμμεσα για το ενδεχόμενο αυτό, θεωρώντας την επίσκεψη Ομπάμα αβάντα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρίζονται, λοιπόν, ότι δεν θα έχουν το ίδιο βάρος οι δηλώσεις του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου, ειδικότερα για το καυτό εθνικό ζήτημα του χρέους της Ελλάδας.

 

Αν δεν κάνω λάθος τα  συγκεκριμένα συγκροτήματα και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι έχουν υποστηρίξει κατά κόρον την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, ευθυγραμμιζόμενοι με την πολιτική Σόιμπλε. Άραγε, τι περιμένουν τώρα; Να αρνηθεί ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τράμπ την θέση του προκατόχου του υπέρ της ανάγκης ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας; Να έρθει σε αντίθεση για το ζήτημα με το ΔΝΤ; Αυτοί που τάσσονται σε όλους τους τόνους υπέρ της συνέχειας του κράτους πιστεύουν ότι το Αμερικανικό κράτος δεν έχει συνέχεια ή αγνοούν ότι οι θέσεις που παίρνει ο εκάστοτε Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι προσωπικές του αλλά αποτέλεσμα προεργασίας σε διάφορα επίπεδα του Υπουργείου Οικονομικών συμπεριλαμβανομένου; Αν δεν κάνω λάθος η θητεία του προέδρου Ομπάμα λήγει στις 20 Ιανουαρίου 2017. Αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι τότε η Αμερική θα είναι ακυβέρνητη ή ότι θα κυβερνά η ομάδα Τράμπ από το παρασκήνιο. Προφανώς ο απερχόμενος πρόεδρος θα ενημερώνει και διαβουλεύεται με τον διάδοχό του στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο.

 

Κατανοούμε, βεβαίως, το γεγονός ότι την ηγεσία της ΝΔ η οποία συμπεριλαμβάνει ως αντιπρόεδρο και τον Άδωνη Γεωργιάδη, δεν ενθουσιάζει η επίσκεψη Ομπάμα και για ιδιαίτερους πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους. Η δεξιά παράταξη στην Ελλάδα καθώς και η ακροδεξιές αποφύσεις της νιώθουν πιο κοντά με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του οποίου την αντιμεταναστευτική και ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική συμμερίζονται. Άλλωστε η οικογένεια Μητσοτάκη είναι φίλη της οικογένειας Μπούς και ο Ομπάμα σε μεγάλο βαθμό «ξήλωσε» την πολιτική Μπούς τόσο στο εσωτερικό όσο και στον διεθνή χώρο.

 

Ας μην ξεχνούμε ότι όταν ο Ομπάμα παρέλαβε, Γενάρη του 2009, το πηδάλιο των  ΗΠΑ από τον Τζορτζ Μπους τον νεώτερο, η ανθρωπότητα βγήκε από έναν εφιάλτη, προσβλέποντας  σε  νέες πολιτικές για την Αμερική και τον κόσμο εκ μέρους της νέας κυβέρνησης. Βεβαίως, πολλές από τις ελπίδες  δεν επιβεβαιώθηκαν, διότι ο εκάστοτε αμερικανός πρόεδρος δεν είναι τόσο πανίσχυρος όσο πιστεύεται, πολύ περισσότερο που στις ΗΠΑ καθοριστική επιρροή ασκεί το περιβόητο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, που κάποτε είχε καταγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ.

 

Εξάλλου, το πολιτικό σχέδιο Ομπάμα συνάντησε ισχυρότατες αντιστάσεις από τους Ρεπουμπλικάνους, που η στροφή τους δεξιότερα επισφραγίστηκε και με την ανάδειξη του Τραμπ ως προεδρικού τους υποψήφιου.  Ωστόσο, στο εσωτερικό η κυβέρνηση Ομπάμα προώθησε το εθνικό σύστημα υγείας, γνωστό και ως Obamacare, ενώ είχε καλές επιδόσεις  και στον τομέα των δικαιωμάτων. Επιδίωξε τον έλεγχο και της οπλοκατοχής, που αποτελεί πληγή για τις ΗΠΑ, αλλά προσέκρουσε στις αντιδράσεις του Κογκρέσου και στην σχετική συνταγματική πρόβλεψη.

 

Σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Ομπάμα έκανε πράξη τις υποσχέσεις του για αποχώρηση από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την σημαντικότατη συμφωνία ειρήνης του Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης.  Επιπλέον, προχώρησε στην δύσκολη εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα, δρομολογώντας και την άρση του αμερικανικού εμπάργκο.

 

Μια και μιλούμε για διεθνές εμπάργκο, στην περίπτωση του Ιράν τερματίστηκε εν μέσω πανηγυρισμών του λαού της φίλης με την Ελλάδα αυτής χώρας, η οποία είναι βασικός προμηθευτής πετρελαίου της χώρας μας και σημαντικός οικονομικός και εμπορικός εταίρος. Δεν είναι λοιπόν μόνο το γεγονός ότι με την συμφωνία για το Ιράν αποφεύχθηκε νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή αλλά ότι επωφελήθηκαν πολλές χώρες της Ευρώπης, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Να πιστώσουμε, λοιπόν, στον Μπαράκ Ομπάμα την ιστορική αυτή εξέλιξη.

 

Επειδή γράφω όλα τα παραπάνω όχι μόνο για την δεξιά και ακροδεξιά αυτής της χώρας, αλλά και για κάποιες δυνάμεις της αριστεράς που ετοιμάζονται να διαδηλώσουν κατά της επίσκεψης Ομπάμα. Στους συγκεκριμένους συνηστώ να σκεφτούν ότι δεν είμαστε στον Ψυχρό Πόλεμο όταν οι κουμουνιστές τάσσονταν υπέρ της ΕΣΣΔ και εναντίον των ΗΠΑ. Να απαλλαγούν επίσης από παλαιές προκαταλήψεις έναντι των ΗΠΑ, διότι πολλά καλά για τον κόσμο έχουν προέλθει  από την μεγάλη αυτή χώρα, τον λαό της και το εργατικό της κίνημα. Η ιδέα της πολιτικής ανυπακοής την οποία έχουμε εφαρμόσει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, από τις ΗΠΑ ξεκίνησε. Η Πρωτομαγιά για την θυσία των εργατών του Σικάγο καθιερώθηκε, ενώ πολλά μπορεί να διδαχτεί η Ευρώπη και από την ένταξη των μεταναστών και προσφύγων στην αμερικανική κοινωνία.

 

Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής  του ΣΥΡΙΖΑ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)