to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βαριές καταγγελίες Σαλμά για τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ

Μετέθεσε υπάλληλο γιατί δεν πλήρωσε εταιρεία μετά από τηλεφωνική της παρέμβαση, ενώ αύξησε κατά 60 εκατ. το clawback, κατήγγειλε ο βουλευτής της Ν.Δ. Ξανθός


(φωτ. αρχείου)

Μετά τον Χρήστο Κέλλα, τον Γιώργο Βλάχο και τον Χρήστο Μπουκώρο, ήρθε η σειρά του Μάριου Σαλμά να εκφράσει χθες (24/2) δημοσίως τις αντιρρήσεις του με τα πρόσωπα που προωθεί το σύστημα Μητσοτάκη. Μάλιστα, το έκανε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, συνοδεύοντας την απόρριψή του με σοβαρές καταγγελίες για την προτεινόμενη από τον Θάνο Πλεύρη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη.  Άφωνοι έμειναν οι υπόλοιποι βουλευτές της Ν.Δ., κανείς δεν ήξερε πώς να υπερασπιστεί τη διοικήτρια που πηγαίνει για δεύτερη θητεία, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Βασίλης Οικονόμου προσπαθούσε να αφαιρέσει τον λόγο από τον βουλευτή της Ν.Δ. και χρειάστηκε να τοποθετηθεί ο υπουργός Υγείας!

«Δεν είστε καλή διοικήτρια»

«Θα κρατήσω τις επιφυλάξεις μου, γιατί νομίζω ότι δεν είστε καλή διοικήτρια» είπε ο Μ. Σαλμάς στη Θ. Καρποδίνη. Αμέσως ο Β. Οικονόμου τον ρώτησε αν εκπροσωπεί τη Ν.Δ. κι όταν διευκρινίστηκε ότι είναι η προσωπική γνώμη του Μ. Σαλμά, του αφαίρεσε τον λόγο! Στη συνέχεια όμως ο Μ. Σαλμάς επανήλθε με καταγγελίες για τη Θ. Καρποδίνη. Μεταξύ άλλων, ο Μ. Σαλμάς (ο οποίος τελικά υπερψήφισε την υποψηφιότητά της!) την κατηγόρησε ότι:

- Αύξησε κατά 60 εκατ. ευρώ το clawback προς τους παρόχους και τα διαγνωστικά κέντρα χωρίς να υπάρχει αιτιολόγηση! «Πρέπει να τεκμηριωθεί, ότι τα διαγνωστικά είχαν ζημία πριν δώσετε τα 60 εκατομμύρια αύξηση, στο ανώτατο όριο πληρωμών, και πήγατε να καλύψετε μια στρέβλωση της αγοράς, να μην ζημιώνονται τα διαγνωστικά. Αν είχαν κερδοφορία, τότε πήγατε και τους δώσατε άλλα 60 εκατ. κερδοφορία κι αυτό πρέπει να το τεκμηριώσετε» τόνισε. «Δεν κλείνανε διαγνωστικά και δώσαμε αύξηση του προϋπολογισμού.  Άνοιγαν διαγνωστικά, ανοίγουν διαγνωστικά, ανάρπαστα τα διαγνωστικά και οι άδειες κι εμείς τις δώσαμε, με την εισήγηση του ΕΟΠΥΥ» πρόσθεσε.

- «Κάνατε παρέμβαση στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Παροχών του κέντρου της Αθήνας κ. Νταβαρίνο για να κάνει μια πληρωμή σε μια εταιρεία. Και όταν ο άνθρωπος ζήτησε τη σύμβαση από τον ΕΦΚΑ για να δει αν θα πρέπει να πληρώσει, μετατέθηκε ο άνθρωπος, έξι μήνες πριν συνταξιοδοτηθεί, μετά από μια επιτυχή, κατά την κρίση μου, που τον έζησα αλλά και παρακολουθώ τον ΕΟΠΥΥ αυτά τα χρόνια, πορεία σε αυτή τη θέση, στην Ελευσίνα.  Ήθελα να μου πείτε: συνδέεται το ότι δεν ακολούθησε την τηλεφωνική σας επιθυμία με την μετακίνησή του αυτή;».

Οι καταγγελίες Σαλμά δεν απαντήθηκαν ούτε από τον υπουργό ούτε από την υποψήφια διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ. Ο Θ. Πλεύρης έκανε γενική αποτίμηση για το clawback υποστηρίζοντας ότι τώρα γίνονται άμεσα έλεγχοι και ότι έγινε ανακατανομή των πόρων. Επίσης, υπερασπιζόμενος τη Θ. Καρποδίνη, ανέφερε ότι «έχει σχηματιστεί φάκελος δικογραφίας για εκβιασμό της διοικήτριας διότι της ζητήθηκε να κλείσει μια υπόθεση. Αυτά αναφέρονται, υπάρχουν και οι διάλογοι, υπάρχει και η δικογραφία και το τεκμήριο αθωότητας». Για την παρέμβαση υπέρ συγκεκριμένης εταιρείας και τη δυσμενή μετάθεση του υπαλλήλου που δεν υπάκουσε ουδείς απάντησε…

Εμπειρία στις ιδιωτικοποιήσεις

Αρνητική γνώμη εξέφρασε για τη Θ. Καρποδίνη και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάλιστα, ο Ανδρέας Ξανθός σημείωσε την ειδική εμπειρία που είχε στη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών. «Ελπίζω πραγματικά αυτό να μην αξιοποιηθεί ως προσόν για τις παρεμβάσεις στην επόμενη περίοδο» σχολίασε δηκτικά και επισήμανε ότι «έχουμε πολιτική ένσταση και διαφωνία με την κατεύθυνση στην οποία οδεύει αυτή την περίοδο ο ΕΟΠΥΥ παίρνοντας υπόψη τις τροχιοδεικτικές βολές που έχει δώσει μέχρι στιγμής ο υπουργός».

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο οποίος την Τρίτη είχε επισκεφθεί τον ΕΟΠΥΥ, υπογράμμισε ακόμη ότι «η εικόνα που αποκόμισα και από τις συζητήσεις με τη Θ. Καρποδίνη είναι ότι η ιστορία του real time ελέγχου των παρόχων, επειδή δεν υπάρχει βούληση να ενισχυθεί με ιατρικό δυναμικό ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΟΠΥΥ, θα δοθεί σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Αυτό είναι υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ.  Όταν ανατέθηκαν έλεγχοι τα προηγούμενα χρόνια, τα πρώτα χρόνια του ΕΟΠΥΥ, βάλτωσαν σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες και πραγματικά είναι εντελώς σε άλλη κατεύθυνση από αυτό το οποίο χρειάζεται σήμερα».

Ακόμη, ο Α. Ξανθός τόνισε ότι «έχουμε ενδείξεις ότι υπάρχει μια στρατηγική απαξίωσης του ελεγκτικού έργου, κατάρρευσης της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, που είναι ο εσωτερικός μηχανισμός ελέγχου του ΕΟΠΥΥ, και ενσωμάτωσής της στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Είδαμε από την εμπειρία μας από το ΣΕΥΠ ότι αυτή είναι η απώλεια της αυτοτέλειας του ελεγκτικού μηχανισμού που οδηγεί σε δραματική απαξίωση του περιεχομένου του ελέγχου. Το πρώην ΣΕΥΠ -αυτή την περίοδο το ξέρουμε πάρα πολύ καλά- έχει σταματήσει πια να κάνει ελέγχους στις υπηρεσίες Υγείας και του δημόσιου και κυρίως του ιδιωτικού τομέα, και ασχολείται μόνο επιδερμικά με την εφαρμογή των μέτρων για την Covid, με τον αντικαπνιστικό νόμο κ.λπ.».

Ο Θ. Πλεύρης είπε ότι θέλει ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί «με όρους ασφαλιστικού οργανισμού», αλλά ο Α. Ξανθός του απάντησε ότι «αυτό που δεν είπε είναι ότι θέλει να λειτουργεί με όρους ιδιωτικού ασφαλιστικού οργανισμού, κατά τα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών Υγείας. Αυτό είναι το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)