to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:44 | 06.04.2020

Κοινωνία

Στους 79 οι θάνατοι από τον κορωνοϊό - Τέλος η καραντίνα σε Δαμασκηνιά και Δραγασιά Κοζάνης

Αυξάνονται τα θύματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα - Σε καραντίνα και η δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Μαλακάσα - Τέλος η καραντίνα σε Δαμασκηνιά και Δραγασιά Κοζάνης - Όλες οι ειδήσεις για την εξέλιξη της επιδημίας εντός Ελλάδας σε liveblog


Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 20 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1.755, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 6/4 ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. 90 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ενώ 79 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους (διαβάστε αναλυτικά).

Οι πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των μέτρων δείχνουν ότι ο στόχος εβδομάδα με την εβδομάδα, μέρα με την ημέρα επιτυγχάνεται, τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε, τα μέχρι στιγμής δεδομένα «μάλλον δικαιώνουν την κοινή μας προσπάθεια και αποδεικνύουν ότι μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, αρκεί να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα». Παράλληλα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο Απρίλης θα είναι ο πιο δύσκολος, αλλά και ο πιο κρίσιμος μήνας και ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Ενημέρωσε ακόμα ότι στο χωριό Εχίνος αποφασίστηκε παράταση της καραντίνας για επτά μέρες για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Πώς εξηγείται η βαριά εικόνα και οι θάνατοι σε νέους ανθρώπους

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κος Τσιόδρας στην ενημέρωσή του στην συμπεριφορά του ιού σε σχέση με τους νέους, τονίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθούν οι σπάνιοι θάνατοι σε νέους, καθώς όπως είπε «γνωρίζουμε ελάχιστα για την παθογένεια της νόσου» η οποία όπως είπε είναι ακόμη άγνωστη στην επιστημονική κοινότητα.

«Οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που να ορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, όπως το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί, της πόρτας δηλαδή για να μπει στον οργανισμό μας.

Επίσης, όπως είπε, υπάρχει μία ουσία που βοηθά τον πνεύμονα να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει. «Φανταστείτε ένα σφουγγάρι. Μέσα στους πνεύμονες υπάρχει αυτή η ουσία και λειτουργεί ως απορρυπαντικό για το σφουγγάρι. Αυτό το συστατικό εμείς οι επιστήμονες το ονομάζουμε επιφανειοδραστικό παράγοντα και μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό και δεν πάνε τόσο καλά ακόμη κι όταν είναι στον αναπνευστήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος κάποιων νέων ανθρώπων διευκρινίζοντας ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ίσως λειτουργεί πολύ καλά αλλά «σε μερικούς, ευτυχώς λίγους, υγιείς νέους κατά τα άλλα ανθρώπους ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα» και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για ένα εξασθενημένο και ασθενές αμυντικό σύστημα αλλά για ένα αμυντικό σύστημα που λειτουργεί πολύ καλά.

Τέλος η καραντίνα στους δύο ορεινούς οικισμούς Δαμασκηνιά και Δραγασιά Κοζάνης

Στο μεταξύ, από το πρωί της Δευτέρας 6/4 σταμάτησαν οι περιορισμοί της καραντίνας στην οποία είχαν τεθεί με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας από τις 16 Μαρτίου 2020 οι δύο ορεινοί οικισμοί, Δαμασκηνιά και Δραγασιά της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Η καραντίνα αποφασίστηκε εξαιτίας αρκετών κρουσμάτων κορονοϊού στα δύο χωριά ενώ οι δύο οικισμοί μέχρι σήμερα «μετρούν» 4 νεκρούς.

Bάσει των στοιχείων του δήμου Βοίου, φαίνεται ότι την τελευταία εβδομάδα δεν υπήρξε κανένα νέο κρούσμα θετικό στον καρονοϊό τόσο στα δύο χωριά όσο και στον υπόλοιπο δήμο και σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρήστο Ζευκλή «η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι θετική και δικαιώνει την στάση και συμπεριφορά των κατοίκων όλο το προηγούμενο διάστημα».

Σε καραντίνα η δομή προσφύγων στη Μαλακάσα

Από την άλλη, Σε καραντίνα η δομή προσφύγων στη Μαλακάσα λόγω εμφάνισης κρούσματος κορωνοϊού. Θετικός στον κορονοϊό  βρέθηκε 53χρονος από το Αφγανιστάν. Στο σημείο έχουν σπεύσει κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας, το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό αλλά και αστυνομικές δυνάμεις.

(βίντεο: ΑΠΕ - ΜΠΕ)

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 

Παρακολουθήστε όλες τις εγχώριες εξελίξεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο liveblog του Left.gr (για τις εξελίξεις παγκοσμίως δείτε το αντίστοιχο Liveblog εδώ):

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)