to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:42 | 25.02.2022

Πολιτική

Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες (βίντεο)

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις πλατφόρμες προβλέπει νομικό τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας, αντίθετα από τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη που προβλέπει τεκμήριο εις βάρος της μισθωτής εργασίας και υπέρ της αυτοαπασχόλησης


Δείτε τα βασικά σημεία από την ομιλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β1’ Βόρειου Τομέα Αθήνας, σχετικά με την πρόταση Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους εργαζομένους στις πλατφόρμες στην κοινή συνεδρίαση Ευρωπαϊκών – Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή:

-Η σημερινή μας συνεδρίαση διεξάγεται κάτω από τη βαριά σκιά της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και από αυτό το βήμα θέλουμε να καταδικάσουμε αυτήν τη στρατιωτική εισβολή, η οποία παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας και προωθεί τη λογική του αναθεωρητισμού, λογική και πράξεις επικίνδυνες για γενικότερη ανάφλεξη, αλλά και για την ασφάλεια και την ειρήνη συνολικά στην Ευρώπη. Δυστυχώς, επειδή μιλάμε και σε μια κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση για άλλη μια φορά φάνηκε να ολιγωρεί, άτολμη και άβουλη όσον αφορά την πολύμηνη κρίση που ήταν σε εξέλιξη, προκειμένου να αποκλιμακωθεί. Τώρα οφείλει, και ελπίζω, κύριε Υπουργέ, ότι και η Ελληνική Κυβέρνηση θα συμβάλει σε αυτό, να ζητήσει επιτακτικά να υπάρξει κατάπαυση πυρός, να υπάρχει εκεχειρία και απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, προκειμένου η διπλωματία να έχει ξανά μία ευκαιρία. Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να μεριμνήσει αποτελεσματικά για την Ελληνική Κοινότητα στη Μαριούπολη και, επειδή προμηνύεται μεγάλη επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης με τις τραγικές συνέπειες στην κοινωνία και στην οικονομία, να μεριμνήσει για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και για άμεσα μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας, των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας.

-Συζητάμε σήμερα για ένα θέμα το οποίο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και σοβαρό, για τις συνέπειες που επιφέρει στην εργασία ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας και της παραγωγής, που έχει επιταχυνθεί από την πανδημία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τηλεργασία στην οποία ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης και της χώρας μας αναγκαστικά προσέφυγε τους προηγούμενους μήνες. Η ψηφιοποίηση όμως της εργασίας συντελείται με άναρχο τρόπο, το θεσμικό πλαίσιο έρχεται πάντα καθυστερημένα και με ανεπάρκεια με συνέπεια είναι να προωθείται συνεχώς η ελαστικοποίηση και η εργολαβοποίηση της εργασίας, καθώς και η αμφισβήτηση του χαρακτήρα της εργασίας ως μισθωτής εργασίας. Αυτά είναι κρίσιμα προβλήματα και δεν κλείνουμε τα μάτια μας στις εξελίξεις, δεν μπορούμε να το κάνουμε. Οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιοποίηση είναι εδώ και σίγουρα στο μέλλον συνεχώς θα αναπτύσσονται. Το ζήτημα, όμως, και το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται προς όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και οφείλουμε να απαντήσουμε είναι, αν οι νέες τεχνολογίες και αυτός ο νέος κόσμος που διαμορφώνεται έρχεται να απελευθερώσει τις κοινωνίες, έρχεται να απελευθερώσει και να ενισχύσει τους εργαζόμενους και τη συμμετοχή τους στην παραγωγική και κοινωνική διαδικασία ή αν θα επιτρέψουμε να μας επιστρέψει πίσω σε σκοτεινές εποχές ασυδοσίας και έλλειψης βασικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις επιλογές της και κυρίως με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη έδωσε αρνητική απάντηση. Δηλαδή, με πρόσχημα τα νέα δεδομένα προωθεί την ελαστικοποίηση της εργασίας, τη φθηνή εργασία και και την πλήρη καταπάτηση συνταγματικών και κατοχυρωμένων από κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες εργασιακών δικαιωμάτων.

-Όσον αφορά τις ψηφιακές πλατφόρμες, είναι σημαντικό ότι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προωθείται ένα Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο με την πρόταση Οδηγίας. Προηγήθηκαν πολύ μεγάλες μάχες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση από την από το κόμμα της Ευρωπαϊκής αριστεράς και τις προοδευτικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή η πρόταση Οδηγίας είναι μια τέτοια βάση, αλλά ταυτόχρονα κύριε Υπουργέ, σας εκθέτει πάρα πολύ. Γιατί το άρθρο 4 της προτεινόμενης Οδηγίας θέτει σαφές τεκμήριο υπέρ του χαρακτηρισμού της εργασίας στις πλατφόρμες ως μισθωτής εργασίας. Το αντίθετο δηλαδή από το άρθρο 69 του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, το οποίο αντέστρεψε το τεκμήριο που υπήρχε μέχρι τότε και εφαρμοζόταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ακόμα και από τη δική σας μέχρι το νόμο Χατζηδάκη, ότι υπήρχε τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας. Είστε απόλυτα εκτεθειμένοι.

Θυμόμαστε από αυτό το βήμα τον κ. Χατζηδάκη να μας λέει, κάθε φορά που φέρνει μια αντεργατική ρύθμιση, ότι είναι συμβατή με αυτό που γίνεται στην Ευρώπη. Εδώ, λοιπόν, βλέπουμε μια τελείως άλλη αντίληψη. Είστε εκτεθειμένοι σε αυτό το θέμα και οφείλετε να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες και αλλαγές. Θέλω να πιστεύω κύριε Υπουργέ ότι στα Συμβούλια Υπουργών Εργασίας δεν θα παλέψετε για να τροποποιήσετε στο δυσμενέστερο αυτή την Οδηγία, αλλά δυστυχώς πολύ αμφιβάλλω. Γιατί σας άκουσα να προασπίζεστε τον αντεργατικό νόμο και σε αυτή την διάταξη όσον αφορά τις πλατφόρμες. Σε κάθε περίπτωση, η κινητοποίηση των εργαζομένων της e-food και η μεγάλη κοινωνική συμπαράσταση ακύρωσε στην πράξη το άρθρο 69 του νόμου Χατζηδάκη. Στις επόμενες εκλογές και με τη λαϊκή εντολή, η δική μας δέσμευση είναι ότι θα καταργήσουμε συνολικά αυτόν τον αντεργατικό νόμο και φυσικά το άρθρο 69, και έχουμε καταθέσει και τροπολογία σε αυτή την κατεύθυνση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)