to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:40 | 07.12.2021

Πολιτική

Β.Αποστόλου: Η νοτιοκεντρική Εύβοια θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις κατά των ανεμογεννητριών

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ν. Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Απόσυρση της βεβαίωσης παραγωγού για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου 5 σταθμών στη Δημοτική Ενότητα Στυρέων Δήμου Καρύστου»


Πρωτολογία Β.Αποστόλου:

«Κύριε Υπουργέ, το πρόβλημα είναι η λειτουργία της ΡΑΕ. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εξελιχθεί για την Εύβοια σε έναν μηχανισμό αθρόων αδειοδοτήσεων, χωρίς την τήρηση των ελάχιστων προϋποθέσεων που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί η έγκριση εγκατάστασης συγκροτήματος πέντε αιολικών σταθμών στη περιοχή της δημοτικής ενότητας Στύρων του δήμου Καρύστου.

Κύριε Υπουργέ, η νοτιοκεντρική Εύβοια και ειδικά η Καρυστία έχει καλύψει τη συμβολή της στον εθνικό στόχο για αιολική ενέργεια. Ήδη λειτουργούν στην περιοχή τετρακόσιες δεκατρείς ανεμογεννήτριες και έχουν άδεια εγκατάστασης άλλες εκατόν εξήντα τρεις, δηλαδή μέχρι τώρα πεντακόσιες εβδομήντα έξι. Η συζήτηση που κάνουμε σήμερα αφορά στις επόμενες εκατόν είκοσι τέσσερις άδειες παραγωγού που έχουν εκδοθεί και άλλες εκατόν σαράντα επτά που είναι υπό αξιολόγηση, καθώς και άλλες που θα παρουσιαστούν για να ξεπεράσουν τις χίλιες ανεμογεννήτριες που είναι ο στόχος της ΡΑΕ. Από εκεί παίρνουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Αυτές, λοιπόν, είναι οι προθέσεις της ΡΑΕ που, κατά τον Πρόεδρό της -σας άκουσα κι εσάς σήμερα να συμφωνείτε- το ποια έργα θα εγκατασταθούν και σε ποια σημεία είναι ζήτημα που εξαρτάται από το νέο χωροταξικό των ΑΠΕ. Δεν υπάρχει, όμως, χωροταξικό.

Και αυτό ξέρετε, κύριε Υπουργέ, το επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο Γενικός Γραμματέας χωρικού σχεδιασμού στην Επιτροπή Περιβάλλοντος. Δεν έχετε ειδικό χωροταξικό.

Ταυτόχρονα, βέβαια, το μήνυμα του προέδρου της ΡΑΕ, που είναι και δικό σας μήνυμα πριν από λίγο, είναι ότι μόνο ένα μικρό μέρος -ο πρόεδρος της ΡΑΕ το ονομάτισε 10%-20%- των αδειών παραγωγού, που έχουν εκδοθεί, θα υλοποιηθούν. Ξέρετε, αυτό δείχνει προχειρότητα, κύριε Υπουργέ και επιπλέον προσβάλετε τις τοπικές κοινωνίες που αντιστέκονται.

Χαρακτηριστικά σας αναφέρω τις μεγάλες κινητοποιήσεις των κατοίκων, τις ομόφωνες αποφάσεις όλων των αυτοδιοικητικών οντοτήτων της Καρυστίας, καθώς και την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας με την οποία, όχι μόνο γνωμοδοτεί αρνητικά για το συγκεκριμένο έργο, αλλά -προσέξτε το κύριε Υπουργέ- και εξέφρασε τη βούληση να είναι αρνητικό στην έκφραση γνώμης επί των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέχρι να περιέλθουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο ουσιαστικές αρμοδιότητες και όχι μόνο γνωμοδοτικού χαρακτήρα.

Επιπλέον, την ίδια περίοδο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας αναφέρει με επιστολή της για τη σχεδιαζόμενη περιοχή ανάπτυξης στο εν λόγω έργο πως βρίθει ορατών αρχαιοτήτων πλέον μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε την περιοχή, στο λόφο του Αγίου Νικολάου και στο λόφο του Νημποριού. Γι’ αυτό, έχει ήδη υποβάλει αίτημα για αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής, στοχεύοντας στην καλύτερη προστασία και στην ανάδειξη του.

Σημειώνεται ότι ο φάκελος για την κήρυξη του ενιαίου αρχαιολογικού χώρου έχει προωθηθεί σε χρόνο προγενέστερο της προώθησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του εν λόγω έργου, όπως και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου φέρει ημερομηνία εκπόνησης τον Ιούλιο του 2021, δηλαδή, εκπονήθηκε σε χρόνο προγενέστερο της οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε στο νησί τον Αύγουστο.

Στη δευτερολογία μου θα σας πω περισσότερα για τη λειτουργία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δευτερολογία:

Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχάς μην μιλάτε σε μας για προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ιδιαίτερα για την Εύβοια, όταν ο Πρωθυπουργός σας κατέβηκε στην Κάρυστο και εγκαινίασε συγκεκριμένους αιολικούς σταθμούς, όταν αναλάβατε.

Δεύτερον, για το συγκεκριμένο έργο από την ώρα που υπέβαλα το ερώτημα έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα.

Κατ’ αρχάς έχει γίνει η παρέμβαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Εύβοιας. Έχει παρέμβει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Επίσης παρατηρούμε μια διαδικασία η οποία έχει πάρα πολλές παρανομίες. Αυτά θέλουμε λοιπόν, να σας αναδείξουμε.

Γιατί όταν ήδη έχεις ένα περιφερειακό συμβούλιο που έχει γνωμοδοτήσει, όταν ήδη υπάρχει το προηγούμενο της αρνητικής γνωμοδότησης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας για την εγκατάσταση στα Άγραφα -και κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην περίπτωση της Εύβοιας, πόσω μάλλον όταν -το επαναλαμβάνω- το 40% της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας από αιολικά πάρκα το παράγει η Εύβοια.

Το ξέρετε από το πράγμα- τότε έχουμε μια πίεση. Πόσω μάλλον όταν εκεί έχουμε και την Εφορεία Αρχαιοτήτων, η οποία επιμένει ότι πρέπει να γίνει αναοριοθέτηση. Όμως η διαδικασία να πάτε πιο μπροστά το ΚΑΣ, είναι κάτι το οποίο αντιβαίνει τη νομοθεσία, αντιβαίνει τον συγκεκριμένο νόμο, το άρθρο 12 και 13 του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002.

Άρα λοιπόν, όταν φτάνετε στο σημείο που αρχίζουν να μπαίνουν από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού ερωτήματα, μήπως αν αφαιρέσουμε μία, δυο ανεμογεννήτριες κάτι μπορούμε να κάνουμε, αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα.

Τα ερωτήματα λοιπόν, που διαμορφώθηκαν και με βάση αυτά που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, είναι τα εξής και τα επαναλαμβάνω. Γιατί επιτρέπετε την εξέταση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αιολικών πάρκων στα Στύρα πριν την κήρυξη τους ως αρχαιολογικό χώρο, όπως αναφέρει ο σχετικός νόμος που σας προείπα;

Και δεύτερον, θα απορρίψετε την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, αποδεχόμενοι την αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Στερεάς Ελλάδας, όπως έγινε πριν λίγες ημέρες με την μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση συγκεκριμένων αιολικών πάρκων, όπως ακριβώς υπήρξε η υπογραφή για απόρριψη με τα Άγραφα;

Και επιτέλους, δεν βλέπετε αυτές τις κινητοποιήσεις; Ειλικρινά σας ομολογώ επειδή ξέρω ότι έχετε κάποια σχέση με την Εύβοια, πως αν πάτε αύριο ένα ταξίδι αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη, θα δείτε συστοιχίες ανεμογεννητριών που έχουν τη μορφή πυραυλικών συστημάτων.

Επιτέλους! Δεν αντέχουμε άλλο!”

Ο κ. Υπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση στα βασικά ερωτήματα. Αρκέστηκε κλείνοντας στη φράση: Τα υπόλοιπα σε επόμενη ερώτηση που είμαι σίγουρος ότι ο κ. Αποστόλου θα μας καταθέσει και με χαρά θα του απαντήσουμε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)