to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:21 | 07.05.2012

Πολιτική

Το ΒΑΝ και το παραβάν

του Παντελή Μπουκάλα


Οι γεωφυσικοί επιμένουν: οι σεισμοί δεν προβλέπονται. Κανένα σύστημα, του διάσημου ΒΑΝ συμπεριλαμβανομένου, δεν δίνει ασφαλή πρόγνωση. Και στο κοινωνικό σώμα, που έχει πολύ περισσότερο αίμα απ’ ό,τι υποθέτουν όσοι είναι βέβαιοι ότι μπορούν να το χειραγωγήσουν, κάτι ανάλογο συμβαίνει, όπως μαρτυρούν οι αλλεπάλληλες αποτυχίες των γκάλοπ. Ο,τι θα συμβεί την κρίσιμη στιγμή πίσω από το παραβάν, σ’ αυτά τα ένα–δύο λεπτά που ξαναβλέπει κανείς συνοψισμένη τη ζωή του (τις διαψεύσεις, τις απογοητεύσεις, τους φόβους, αλλά και τις ελπίδες σου, και το πείσμα με το οποίο οφείλεις να τις προστατέψεις) μπορεί να ανατρέψει ακόμα και ό,τι ενδέχεται να δήλωσες πως θα ψηφίσεις, ερωτώμενος μόλις μία μέρα πριν για τις ανάγκες κάποιας δημοσκόπησης.


Τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα ήταν σεισμικά. Καμία από τις απόλυτες βεβαιότητες της μεταπολίτευσης δεν αποδείχτηκε ανθεκτική: Οτι, λ.χ., ο δικομματισμός μοιράζεται οπωσδήποτε το 75%. Οτι προτάσεις εξουσίας δικαιούνται να καταθέσουν μόνο δύο κόμματα, διότι δήθεν αυτά διαθέτουν προσωπικό και τεχνογνωσία (εξαιτίας των οποίων η χώρα βρέθηκε στον τωρινό της παράδεισο...). Οτι στην Ελλάδα μάς προστατεύουν τα γονίδιά μας και δεν βρίσκουν εδώ χώμα να καλλιεργηθεί ο ρατσισμός και ο φιλοναζισμός· το ποσοστό της Χρυσής Αυγής δεν οφείλεται μόνο στην ανασφάλεια που νιώθει μερίδα του λαού, αλλά και στη νομιμοποίηση που προσέφερε στη μισαλλοδοξία των ακροδεξιών η υιοθέτηση της ατζέντας τους από τη Ν.Δ., καθώς και η πολυετής πολιτειακή αδιαφορία για την παρακρατική δράση τους. Οτι ο λαός είναι ώριμος, σοφός, μνήμων μόνον όταν ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ειδάλλως κατρακυλάει στην ανωριμότητα και στον ανερμάτιστο συναισθηματισμό.

Και όμως. Οσοι από τους τσουρουφλισμένους εκπροσώπους των δύο βαρύτατα ηττημένων κομμάτων βρήκαν το κουράγιο να εμφανιστούν χθες στα κανάλια, αφού είπαν βέβαια τα τυπικά, ότι σέβονται την ψήφο του λαού, δεν δυσκολεύτηκαν αμέσως έπειτα να τη χαρακτηρίσουν όχι απλώς «εκτονωτική» και «αυτοτιμωρητική» (το «μαζοχιστική» είναι η αλήθεια το απέφυγαν) αλλά και «επιπόλαιη», «θυμική», «εξωλογική» και «ανορθόδοξη». Σχεδόν παραβατική. Πριν από τις εκλογές αδυνατούσαν να κατανοήσουν ότι ο εκβιασμός τους («ή εμάς ή αυτοκαταστρέφεστε») δεν μπορούσε να είναι αποτελεσματικός, αφού ασκούνταν σε ανθρώπους που οι ίδιοι τούς είχαν οδηγήσει στην καταστροφή. Τώρα φέρονται όπως σε εκδικαζόμενες υποθέσεις βιασμού: καταγγέλλουν το θύμα επειδή, αντί να φοβηθεί, απαιτεί την αξιοπρέπειά του.


αναδημοσίευση από Καθημερινή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)