to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:53 | 29.04.2015

Οικονομία

Βαλαβάνη: Η ΠΝΠ για τις 100 δόσεις στις ληξιπρόθεσμες εισφορές αφορά 355.000 οφειλέτες

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ρύθμιση των 100 δόσεων σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες εισφορές αφορά 355.000 οφειλέτες με συνβεβαιωμένους πρόσθετους φόρους, τόνισε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη μιλώντας στη Βουλή σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου.


Οι Επιτροπές αποφάσισαν να κυρώσουν κατά πλειοψηφία την ΠΝΠ που αφορά εκτός από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Από τους 355.000 οφειλέτες οι 306.000 είναι φυσικά πρόσωπα και 49.000 είναι νομικά πρόσωπα. Το σύνολο των οφειλών στους οποίους υπάρχουν συνβεβαιωμένοι πρόσθετοι φόροι στα 77 δισ. των συνολικών ληξιπρόθεσμων, είναι 19,5 δισ. και αυτά τα 19,5 δισ. συμπεριλαμβάνουν 11 δισ. πρόσθετων φόρων. Συνολικά, οι πρόσθετοι φόροι ανέρχονται στο 59%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Ν. Βαλαβάνη συνβεβαιωμένοι πρόσθετοι φόροι είναι:
στις οφειλές έως 5.000 ευρώ, το 19%.
στις οφειλές έως 100.000 ευρώ, το 48,5%.
στις οφειλές πάνω από 100.000 ευρώ, το 50%.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι με την ΠΝΠ «χαρίζονται πρόστιμα». «Δεν διαγράφονται πρόστιμα, αλλά συμβεβαιωμένοι με την αρχική οφειλή πρόσθετοι φόροι, κατά ποσοστό ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων ρύθμισης, που επιλέγει ο οφειλέτης», απάντησε η Ν. Βαλαβάνη σημειώνοντας ότι στόχος των 100 δόσεων ήταν να ελαφρυνθούν συνολικά 3,7 εκατ. οφειλέτες.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι υπήρξε» καραμπινάτη μεθόδευση», ενώ παρόμοια θέση έλαβε και ο Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος.

Εξηγώντας η Ν. Βαλαβάνη γιατί κατέθεσε την ΠΝΠ παραδέχθηκε ότι «δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι δεν θα διέγραφαν τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής φόρων που έχουν προκύψει από φορολογικούς ελέγχους, καθώς τις θεωρούν «πρόστιμα  συμβεβαιωθέντα» και τις έχουν κεφαλαιοποιήσει. Επειδή όμως δεν υπήρχε στη Βουλή νομοσχέδιο και δεν μπορούσε να εκδοθεί ΠΟΛ, επελέχθη η ΠΝΠ.

«Δεν φταίει κανένας άλλος, εκτός από το ότι εγώ μαθαίνω φορολογικό δίκαιο με το δύσκολο τρόπο, εν πάση περιπτώσει - γιατί το μαθησιακό μου επίπεδο και οι σπουδές μου είναι ότι είμαι οικονομολόγος μικροοικονομίας και δεν έχουν καμία σχέση. Εγώ, ούτε τη φορολογική μου δήλωση δεν έκανα μόνη μου και τα μαθαίνω όλα τώρα με τον πιο δύσκολο τρόπο, δηλαδή με βάση τη φορολογική πρακτική και τη φορολογική νομοθέτηση», είπε χαρακτηριστικά η αναπληρωτής υπουργός.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)