to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:08 | 16.11.2018

Πολιτική

Βαδίζουμε στον δρόμο του Πολυτεχνείου ενάντια σε κάθε είδους φασισμό και ρατσισμό, το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ (βίντεο - φωτογραφίες)

«Το διαχρονικό μήνυμα των συνθημάτων του Πολυτεχνείου», τόνισαν Π. Σκουρλέτης και Κ. Γαβρόγλου - Προσπάθεια παρεμπόδισης πολυπληθούς αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ κατά την κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο, νωρίτερα το πρωί - ΣΥΡΙΖΑ: Η εξέγερση του Νοέμβρη δεν έχει ιδιοκτήτες


«Η φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα. Ενός αγώνα του οποίου τα μηνύματα είναι διαχρονικά. Πολύ περισσότερο που στην εποχή μας κάποιοι εμφανίζονται νοσταλγοί της δικτατορίας και έχουν το θράσος ακόμα και μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο να μιλάνε με κολακευτικά λόγια για τον δικτάτορα Παπαδόπουλο»: αυτό τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης για την 45η  επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Βαδίζουμε, λοιπόν, στο δρόμο του Πολυτεχνείου, στο δρόμο των συνθημάτων του, στο δρόμο της διεύρυνσης της Δημοκρατίας ενάντια σε κάθε είδους φασισμό, ρατσισμό. Σε έναν αγώνα ο οποίος είναι διαρκής. Συνεχίζουμε, λοιπόν, με τα συνθήματα του Πολυτεχνείου», το μήνυμα του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχο ήταν και το μήνυμα του Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος σημείωσε ότι «η δημοκρατία πρέπει να διευρύνεται καθημερινά με μικρούς και μεγάλους αγώνες». «Αυτά πρέπει να σκεφτόμαστε και να αναλογιζόμαστε την ευθύνη που έχουμε ακόμα και για τις μικρότερες εκπτώσεις σε θέματα δημοκρατίας», πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας.

Προσπάθεια παρεμπόδισης πολυπληθούς αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ κατά την κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο

Νωρίτερα, πολυπληθής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη και αρκετούς βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης  επιχείρησε να καταθέσει στεφάνι. Μεταξύ αυτών, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Κώστας Γαβρόγλου, ο Σταύρος Αραχωβίτης, ο Θοδωρής Δρίτσας, η Αννέτα Καββαδία, η Χαρά Καφαντάρη, ο Νίκος Μανιός, ο Χρήστος Μαντάς, ο Γιάννης Μπαλάφας, Αριστείδης Μπαλτάς, ο Δημήτρης Ρίζος η Ελένη Σταματάκη, ο Νίκος Συρμαλένιος,  ο Νίκος Τόσκας, ο Νίκος Φίλης, ο Γ. Ψυχογιός και πολλά στελέχη και μέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Όμως, η είσοδος του Πολυτεχνείου ήταν κλειστή από "αλυσίδα" ορισμένων φοιτητών και δεν επετράπη η είσοδος (με ποιο δικαίωμα άραγε;) στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η εξέγερση του Νοέμβρη δεν  έχει ιδιοκτήτες

Όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της, «σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του παρεμποδίστηκε από το να καταθέσει στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου από αυτόκλητους ιδιοκτήτες του εορτασμού. Παρεμποδίστηκαν στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα και αγωνιστές της Αριστεράς από μια ακραία μειοψηφία που προσπάθησε να καπηλευτεί τον εορτασμό».

«Η εξέγερση του Νοέμβρη δεν  έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στον ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία, εμπνέει και ζει στους αγώνες του σήμερα ενάντια στο φασισμό, στους αγώνες για τη διαρκή διεύρυνση της δημοκρατίας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τόνισε ο Θ. Δρίτσας, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση:

«Η Βουλή των Ελλήνων, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες (σ.σ.: εννοεί την ομάδα που εμπόδισε τους βουλευτές να εισέλθουν στο μνημείο του  Πολυτεχνείου), κατέθεσε το στεφάνι της στον περίβολο του Πολυτεχνείου. Οι αγώνες για τη Δημοκρατία, οι αγώνες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ένωσαν δυνάμεις πολύ διαφορετικές σε ένα στόχο που έφερε αποτέλεσμα. Οι καιροί επιτάσσουν και στις σημερινές συνθήκες, στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, ο λαός και ο τόπος μας, το μήνυμα του Πολυτεχνείου να είναι μήνυμα αγωνιστικής προωθητικής διεκδίκησης και όχι διχασμού».  

Στην κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία μετείχαν οι βουλευτές: Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Αννέτα Καββαδία, Νικόλαος Μανιός, Χρήστος Μαντάς, Αριστείδης Μπαλτάς και Δημήτρης Ρίζος.  Οι βουλευτές συνοδεύονταν από αντιπροσωπεία του Συλλόγου των υπαλλήλων της Βουλής.

Σε μια συμβολική κίνηση και ο υπουργός Παιδείας κατέθεσε το στεφάνι δίπλα στην πύλη του Πολυτεχνείου. «Το μήνυμα είναι σαφές και κανένας δεν πρόκειται να το αλλοιώσει: Το Πολυτεχνείο δεν ανήκει ούτε στις ακραίες μειοψηφίες που θέλουν να το οικειοποιηθούν με τη βία, ούτε και στις ακραίες μειοψηφίες που τις προηγούμενες μέρες κρέμασαν ανενόχλητες ναζιστικά πανό στην πύλη του και δηλώνουν ότι δεν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. «Οι επιθέσεις στη μνήμη θα πέσουν στο κενό. Δεν ξεχνάμε. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ανήκει σε όλους τους δημοκρατικά σκεπτόμενους ανθρώπους που επιμένουν κάθε χρόνο να δίνουν το παρών και θα συνεχίσουν να το κάνουν», το μήνυμα του υπουργείου Παιδείας.

"Το «Πολυτεχνείο» είναι σύμβολο αγώνα για δημοκρατία. Δεν έχει «ιδιοκτήτες». Και οι τραμπουκισμοί το λεκιάζουν!", σχολίασε για το περιστατικό ο Δημ. Παπαδημούλης:

Για το περιστατικό μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 ο Nίκος Συρμαλένιος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που βρισκόταν στο σημείο. Όπως είπε: "Ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα αλλά δεν υπήρχε λόγος να γίνει κάτι τέτοιο. Εμείς δεν θέλαμε να εισέλθουμε βίαια στο Πολυτεχνείο ή να ζητήσουμε αστυνομική δύναμη. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως είναι δημοκρατικό δικαίωμα η κατάθεση στεφάνου. Τα πράγματα έχουν πάρει μια άσχημη τροπή γενικότερα ως προς το πώς διαχειρίζεται ο καθένας τον χώρο του άλλου, και τον χώρο του ασύλου. Κάποιοι χρησιμοποιούν αυτόν τον χώρο σαν να είναι δικός τους".

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στεφάνια στο Πολυτεχνείο κατέθεσαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Καταδικάζουν τα κόμματα

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα τους προπηλακισμούς εναντίον στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Τα επεισόδια με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου έχουν δυστυχώς αποκτήσει σχεδόν εθιμοτυπικό χαρακτήρα και υπογραμμίζουν την ανάγκη να αποκατασταθεί η ασφάλεια στα πανεπιστήμια ώστε να γίνουν πραγματικά ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης για όλους».

Καταδικάζει (με «ναι μεν, αλλά...») η ΔΗ.ΣΥ.

Η δήλωση Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής για τους προπηλακισμούς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Πολυτεχνείο:

Απολύτως καταδικαστέες οι ενέργειες προπηλακισμών. Προσβάλλουν τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης, ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν οι φοιτητές το '73.

Δυστυχώς όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα καταγγέλλουν "φασιστικές" πρακτικές πριν λίγα χρόνια ήταν από την άλλη μεριά της Πατησίων υπερασπιζόμενοι το "δικαίωμα" τους να απαγορέψουν τη δική μας είσοδο στο χώρο. Τίποτα δεν πρέπει σήμερα να θεωρείται δεδομένο. Ναι, η δημοκρατία είναι θέμα μόνιμου αγώνα.

Ποτάμι: Όσοι τραμπουκίζουν αρνούνται το ίδιο το νόημα της εξέγερσης

«Το Πολυτεχνείο συμβολίζει τον αγώνα για ελευθερία» σημείωσε σε ανακοινωσή του το Ποτάμι, με αφορμή την επίθεση που δέχθηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πολυτεχνείο. «Όσοι τραμπουκίζουν κι εμποδίζουν εκπροσώπους πολιτικών οργανώσεων να καταθέσουν στεφάνια στο όνομα της υπεράσπισης κάποιων δικών τους ιδεών, αρνούνται το ίδιο το νόημα της εξέγερσης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων

Η Ένωση Κεντρώων «καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας, από όπου και αν προέρχεται και βεβαίως την επίθεση που δέχτηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο του Πολυτεχνείου». Όπως προσθέτει: «Η ελεύθερη είσοδος στο Ίδρυμα και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών δεν πρέπει να εμποδίζεται από κανέναν. Ωστόσο, να μη μας διαφεύγει το γεγονός, ότι η κυβέρνηση "χαϊδεύει" αυτιά αναρχικών ομάδων και ταραξιών, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας και ανομίας στην κοινωνία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)