to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:00 | 15.10.2019

Διεθνή

Ο συριακός στρατός εισήλθε στην Μάνμπιτζ, κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία

Οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ-Άσαντ έφτασαν στη βορειοανατολική Συρία χάρη στη συμφωνία με την ηγεσία των Κούρδων - Ο ηγέτης του SDF Μασλούμ Αμπντι δήλωσε ότι «αν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε έναν συμβιβασμό και μια γενοκτονία, θα διαλέξουμε με βεβαιότητα τη ζωή για τον λαό μας» - Οι ΗΠΑ επέβαλλαν κυρώσεις στην Τουρκία ζητώντας άμεσο τερματισμό της εισβολής - Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας- Ο Ερντογάν υποσχέθηκε, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, να μη χτυπήσει το Κομπάνι


Με ταχείς ρυθμούς προωθούνται στη βορειοανατολική Συρία οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος μετά τη συμφωνία Κούρδων - Δαμασκούς. Στρατεύματα της Δαμασκού εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία, μετέδωσαν σήμερα τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μετά την συμφωνία που σύναψε χθες η Δαμασκός με τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις που ελέγχουν την περιοχή αυτή και προβλέπει την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων σε αυτήν για να αποκρούσουν επίθεση της Τουρκίας.

Επίσης οι συριακές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Μανμπίτζ και σταδιακά προωθούνται προς το μέτωπο στην περιοχή. Στο tweet που ακολουθεί εμφανίζεται συριακό τεθωρακισμένο να μεταφέρεται στην Μανμπίτζ. Οι Τούρκοι έλεγαν νωρίτερα ότι είχαν καταλάβει την Ρας Αλ - Αΐν, ωστόσο, το γεγονός ότι πέφτουν εκατέρωθεν ρουκέτες, φανερώνει ότι δεν έχει γίνει κατάληψη της πόλης.

Η εικόνα σήμερα στην υπό εισβολή περιοχή σύμφωνα με το γράφημα του ΑΠΕ

Σύμφωνα με τους Κούρδους της Συρίας, η «προκαταρκτική στρατιωτική» συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των συριακών κουρδικών αρχών με το καθεστώς Άσαντ και με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα. Ο ηγέτης του SDF Μασλούμ Αμπντι δήλωσε ότι «αν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε έναν συμβιβασμό και μια γενοκτονία, θα διαλέξουμε με βεβαιότητα τη ζωή για τον λαό μας».

Αποχωρούν οι Αμερικάνοι ενώ ο Τραμπ ανακοινώνει κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ως απάντηση στην τουρκική εισβολή στη Συρία, θα εκδώσει σύντομα ένα εκτελεστικό διάταγμα εξουσιοδοτώντας για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Τούρκων νυν και πρώην αξιωματούχων, τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για μια εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την αύξηση δασμών στον τουρκικό χάλυβα σε 50%.

Σε μια ανακοίνωση στην οποία δεσμεύτηκε να καταστρέψει γρήγορα την τουρκική οικονομία αν η Άγκυρα συνεχίσει "αυτή την επικίνδυνη και καταστροφική πορεία", ο Τραμπ επίσης τόνισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που αποσύρθηκαν από τη Συρία θα αναπτυχθούν εκ νέου και θα παραμείνουν στην περιοχή για την παρακολούθηση της κατάστασης (διαβάστε αναλυτικότερα).

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι καλωσορίζει οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί να βοηθήσει τους Κούρδους στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να διαδραματίσουν κανένα ρόλο στην προστασία της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειανατολική Συρία. «Αφήστε τη Συρία και τον Άσαντ να προστατεύσουν τους Κούρδους και να πολεμήσουν την Τουρκία για τα δικά τους εδάφη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια σειρά αναρτήσεων του στο twitter. Αναφερόταν στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Όποιος θέλει να βοηθήσει τη Συρία στην προστασία των Κούρδων είναι καλός για μένα, είτε είναι η Ρωσία, η Κίνα είτε ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Ελπίζω ότι όλοι θα τα πάνε περίφημα, είμαστε 7.000 μίλια μακριά!». Επανέλαβε τη στάση του ότι η δική του εστίαση πρέπει να είναι η ανέγερση ενός τείχους κατά μήκος των αμερικανικών συνόρων με το Μεξικό και όχι η προστασία των Κούρδων στη Συρία, οι οποίοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Την ίδια στιγμή, οι  περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Εκτελούμε αυτήν την εντολή» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η απόσυρση αφορά «όλους» τους στρατιωτικούς που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, «εκτός εκείνων που βρίσκονται στην Αλ Τανφ», μια βάση που τελεί υπό τον έλεγχο περίπου 150 Αμερικανών στρατιωτικών στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ερντογάν: «Δεν υπάρχει πρόβλημα»

Την ώρα που φαίνεται ότι η εμπλοκή της Δαμασκού αυξάνεται στην περιοχή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν νομίζει πως θα υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα στο Κομπάνι της Συρίας μετά την ανάπτυξη συριακών στρατευμάτων στα σύνορα. Μάλιστα επικαλέστηκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν λέγοντας ότι έχει δείξει μια «θετική προσέγγιση».

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία «ό,τι κι αν λέει ο οποιοσδήποτε», διαμήνυσε σήμερα προσθέτοντας ότι η μάχη θα συνεχιστεί έως την «τελική νίκη».

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η ρωσική και η τουρκική κυβέρνηση βρίσκονται σε επαφή όσον αφορά στην τουρκική επιχείρηση στη Συρία.

«Επαφές μεταξύ της ρωσικής και τουρκικής κυβέρνησης υπάρχουν» δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και τις επαφές μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. «Υπάρχουν επίσης δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των στρατιωτικών» επεσήμανε ο Πεσκόφ, αρνούμενος ωστόσο να επεκταθεί σε λεπτομέρειες που αφορούν συμφωνηθέντα μεταξύ δύο πλευρών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι «υπήρξαν επαφές, υπήρξαν συγκεκριμένες συμφωνίες», «αλλά δεν μπορώ να προσθέσω τίποτα περισσότερο επ’ αυτού» και αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, υπήρξαν συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ και των Κούρδων.

Kίνα: Να σταματήσει η εισβολή

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα, Τρίτη, την Τουρκία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση στη Συρία και να «επανέλθει στον ορθό δρόμο». Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ έκανε τη δήλωσή αυτή στη διάρκεια της τακτικής καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

Καταδικάζει η ΕΕ την τουρκική εισβολή - Ετοιμάζει κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία και προετοιμάζει κυρώσεις εναντίον των παράνομων γεωτρήσεων που πραγματοποιούνται από την Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου, ανακοίνωσαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών σε κοινή δήλωσή τους.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απειλεί και πάλι την Τουρκία ο Τραμπ: Έρχονται μεγάλες κυρώσεις

Την επίτευξη συμφωνίας χαιρέτισε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. Όπως είπε η ίδια, παρά τις όποιες δυσκολίες, η ΕΕ παρουσίασε μια «ενιαία προσέγγιση» τόσο για τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Συρία όσο και για το θέμα των παράνομων εξορύξεων στα ανοιχτά της Κύπρου.Σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική παρέμβαση στη Βορειανατολική Συρία, σημείωσε ότι η θέση της ΕΕ ήταν ξεκάθαρη, καταδικάζοντας την Τουρκία και καλώντας την να σταματήσει.

   Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δέσμευση όλων των υπουργών να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Όπως εξήγησε, το γεγονός ότι δε λήφθηκε μια απόφαση υποχρέωσης σε εμπάργκο οφείλεται κυρίως σε νομικούς λόγους που έχουν να κάνουν και με τη συμμετοχή των χωρών στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, υπάρχει η δέσμευση της επιβολής του.

   Επίσης, σημείωσε ότι η ΕΕ καλεί σε συνεδρίαση την Παγκόσμια Συμμαχία για την Καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς, θεωρείται ότι μια από τις πιο «άμεσες επιπτώσεις» της τουρκικής παρέμβασης είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να βρει την ευκαιρία να "αναστηθεί".

   Αναφορικά με το ζήτημα των παράνομων εξορύξεων στα ανοιχτά της Κύπρου, η Φ. Μογκερίνι σημείωσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα για την εφαρμογή ενός «καθεστώτος-πλαισίου» περιοριστικών μέτρων κατά των ατόμων και των εταιρειών που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις. Όπως ανέφερε, το ακριβές χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των μέτρων δεν είναι ακόμα γνωστό, καθώς χρειάζεται περαιτέρω τεχνική εργασία, ωστόσο, το μήνυμα της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι λήφθηκε η «πολιτική απόφαση» για την επιβολή κυρώσεων.

   Ερωτηθείσα, τέλος, για τη στάση της ΕΕ προς την Τουρκία και αν είναι αρκετή για να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες, η Φ. Μογκερίνι σημείωσε πως οι σημερινές αποφάσεις είναι «βαριές» και δε θα περάσουν «απαρατήρητες». Ωστόσο, ανέφερε ότι η ΕΕ έχει συνεργασία με την Τουρκία και σε άλλους τομείς, όπως το προσφυγικό και η ενέργεια. «Προσπαθήσαμε να χτίσουμε εποικοδομητικές συνεργασίες με την Τουρκία. Κάποιες φορές πέτυχε και κάποιες όχι», σημείωσε, τονίζοντας ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας «δεν είναι άσπρο ή μαύρο αλλά πιο περίπλοκες».

   «Πρέπει να είμαστε σαφείς μεταξύ μας. Έχουμε συμφωνίες και κάποιες διαφωνίες, όπως για το αν κάποιες ομάδες θεωρούνται τρομοκρατικές ή όχι. Οι σημερινές αποφάσεις ήταν μια καλή άσκηση σαφήνειας», κατέληξε η Φ. Μογκερίνι.

Αποκλιμάκωση ζητά ο ΟΗΕ

Η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό τουλάχιστον 160.000 ανθρώπων, γνωστοποίησε σήμερα, σε ένα δελτίο Τύπου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνοντας έκκληση για «άμεση αποκλιμάκωση».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επαναλαμβάνει, στο δελτίο Τύπου, τη «μεγάλη ανησυχία του» σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης στη βόρεια Συρία.

Ο ίδιος «απευθύνει έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση και προτρέπει όλες τις πλευρές να επιλύσουν τα προβλήματά τους με ειρηνικό τρόπο».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζητάει επίσης από τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και σε κάθε στρατιωτική επιχείρηση να προστατεύονται οι άμαχοι.

Ο Γκουτέρες διατυπώνει φόβους μπροστά στο ενδεχόμενο να αφεθούν ελεύθεροι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Επιπλέον, ζητάει την απρόσκοπτη πρόσβαση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθει

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)