to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:57 | 16.06.2017

Οικονομία

Β. Σόιμπλε: Βρισκόμαστε και στην Ελλάδα στον δρόμο της οικονομική ανάκαμψης

«Βρισκόμαστε και στην Ελλάδα στον δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης και αυτό συνετέλεσε στο να κλείσουμε την αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος επιτυχώς», ανέφερε ο Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε ερωτήσεις, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο Λουξεμβούργο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ecofin.


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση δύσκολη, που διήρκησε πολύ, και τόνισε πως «τελικά έχει θετική επίπτωση για την Ελλάδα, διότι βρίσκεται σε καλύτερο δρόμο και αν τον συνεχίσει, τότε θα είμαστε όλοι ικανοποιημένοι».

Επιπλέον ανέφερε ότι ο στόχος του προγράμματος είναι στα μέσα της επόμενης χρονιάς να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές, επισημαίνοντας ότι «εάν επιτύχει, πράγμα για το οποίο συνηγορούν πολλά ότι μπορεί να συμβεί, τότε είμαστε σε καλό δρόμο».

Παραδέχθηκε ότι «ζητάμε από τους πολίτες στην Ελλάδα πολλά», προσθέτοντας ότι «το ερώτημα είναι πώς θα βρει η Ελλάδα το δρόμο της, πώς θα προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική, για να μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια» και σημείωσε πως αυτό «είναι μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ένα θέμα εθνικής κυριαρχίας, όπως επίσης είναι θέμα του ελληνικού Κοινοβουλίου και του ελληνικής κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ανέφερε ότι το γεγονός ότι η χρηματοδότηση από το Ταμείο θα γίνει αργότερα «είναι μεν μια απόκλιση από την προηγούμενη συμφωνία, αλλά δεν έχει αποφασιστική σημασία», «η χρηματοδότηση του προγράμματος εκ μέρους του ΔΝΤ δεν είναι αποφασιστικής σημασίας, ενώ βασικής σημασίας είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική, να βελτιωθούν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας».

Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι η επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου θα υπερψηφίσει τη χθεσινή συμφωνία γιατί δεν πρόκειται για ουσιαστική διαφοροποίηση από τα συμπεφωνημένα του περασμένου Μαΐου σε ό,τι αφορά στην συμμετοχή του ΔΝΤ.

Πιο αναλυτικά ο κ. Σόιμπλε είπε:

-Βρισκόμαστε και στην Ελλάδα στον δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης και αυτό συνετέλεσε στο να κλείσουμε την αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος επιτυχώς.

-Το κλείσιμο της αξιολόγησης ήταν σχεδιασμένο να γίνει το περασμένο Δεκέμβριο όπως θα θυμούνται ορισμένοι, αλλά δεν είναι νέο το ότι διαρκεί περισσότερο. Αυτό εν τούτοις οδήγησε στο να ψηφίσει η Ελλάδα μια σειρά από μέτρα. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πακέτο, το οποίο υπερψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο και το οποίο συμβάλλει στο ότι η εξέλιξη στην Ελλάδα είναι θετική. Έτσι καταφέραμε να φτάσουμε στη συμφωνία. Τώρα πρέπει τα εθνικά Κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό, να εξετάσουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης, η οποία ανέρχεται σε 8,5 δισ., εκ των οποίων περίπου τα 7,5 προορίζονται για την εξυπηρέτηση των τρεχουσών υποχρεώσεων και πέραν τούτων για να καταβάλει το ελληνικό κράτος τις οφειλές του προς τους ιδιώτες, κάτι το οποίο είναι και αυτό προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

-Η χθεσινή συμφωνία έγινε επί τη βάσει της υπάρχουσας συμφωνίας του Eurogroup του Μαΐου 2016. H βάση της είναι ότι πρέπει να επιτυγχάνεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2020 και σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης λίγο πάνω από 2% μετά το 2020 για τις επόμενες δεκαετίες και από αυτό μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

-Το γεγονός ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να έχει μια διαφορετική εκτίμηση για το τι απαιτείται για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, είναι ο λόγος για τον οποίο και συμφωνήσαμε σε αυτό το οποίο είχαμε καταλήξει πριν τρεις βδομάδες, να συνεχίσει δηλαδή το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά η χρηματοδότηση εκ μέρους του να γίνει μετά την ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έως το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

-Ο στόχος του προγράμματος είναι στα μέσα της επόμενης χρονιάς να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές, αυτός ήταν ο στόχος όλων των προγραμμάτων, όπως και του τρίτου, το οποίο ελπίζω να είναι και το τελευταίο. Εάν επιτύχει, πράγμα για το οποίο συνηγορούν πολλά ότι μπορεί να συμβεί, τότε είμαστε σε καλό δρόμο.

-Είναι αλήθεια ότι ζητάμε από τους πολίτες στην Ελλάδα πολλά, αυτό δεν είναι νέο, αλλά το ερώτημα είναι πώς θα βρει η Ελλάδα το δρόμο της, πώς θα προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική, για να μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια. Το πώς είναι μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ένα θέμα εθνικής κυριαρχίας, όπως επίσης είναι θέμα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Θα πρέπει να το σεβαστεί αυτό κανείς, αλλά δεν πρέπει να καθιστά κανείς την αλληλεγγύη της ευρωζώνης υπεύθυνη για το γεγονός ότι οι Έλληνες εφοπλιστές δεν φορολογούνται αν και το είχαν υποσχεθεί προεκλογικά και μεταθέτουν τώρα το βάρος σε άλλα κοινωνικά στρώματα. Αυτό πρέπει να παραμείνει στην ευθύνη των αρμοδίων, πρόκειται ακριβώς για θέμα εθνικής κυριαρχίας.

-Το γεγονός ότι η χρηματαδότηση από το ΔΝΤ θα γίνει αργότερα είναι μεν μια απόκλιση από την προηγούμενη συμφωνία, αλλά δεν έχει αποφασιστική σημασία διότι από το συνολικό ποσόν το οποίο έχει προβλεφθεί για την Ελλάδα δεν έχει χρειασθεί ούτε το μισό. Επομένως η χρηματοδότηση του προγράμματος εκ μέρους του ΔΝΤ δεν είναι αποφασιστικής σημασίας, ενώ βασικής σημασίας είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική, να βελτιωθούν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας.

-Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση, διήρκεσε πολύ, αλλά τελικά νομίζω πως έχει θετική επίπτωση για την Ελλάδα, διότι βρίσκεται σε καλύτερο δρόμο και αν τον συνεχίσει, τότε θα είμαστε όλοι ικανοποιημένοι. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι άξιζε η δουλειά μας, διότι πετύχαμε ένα καλό αποτέλεσμα.

-Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τον ίδιο δύσκολο δρόμο με συνέπεια, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές πολιτικές εξελίξεις, γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν τέτοιες δημοσκοπήσεις. Είχαμε προχωρήσει πολύ το 2014 με τον κ. Σαμαρά, αλλά αντιμετώπισε τη δυσκολία ότι λόγω της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας έπρεπε να γίνουν πρόωρες εκλογές. Αυτό κόστισε χρόνο στην Ελλάδα και όχι μόνο. Τώρα όμως έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση και αυτή είναι η ουσιαστική προσπάθεια που γίνεται, θα πρέπει δε να πει κανείς σε όσους είναι αρμόδιοι στην Ελλάδα και δίνουν ευχαρίστως συνεντεύξεις σε γερμανικά ΜΜΕ, ότι όλα αυτά γίνονται προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

-Πιστεύω ότι η επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου θα υπερψηφίσει τη χθεσινή συμφωνία γιατί δεν πρόκειται για ουσιαστική διαφοροποίηση από τα συμπεφωνημένα του περασμένου Μαΐου σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)