to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Β. Ρίζος: To καλοκαίρι η αποκατάσταση των Προσφυγικών - Θα δοθούν για κοινωνική κατοικία (ηχητικό)

«Τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι πολύ σημαντικά και από άποψης Αρχιτεκτονικής αλλά και για την ιστορία τους. Κάτοικοι, συλλογικότητες και φοιτητές έδωσαν δύσκολους αγώνες για τη διατήρησή τους»


Στόχος είναι τα διαμερίσματα να δοθούν για κοινωνική κατοικία και για τους συγγενείς ασθενών από τον «Άγιο Σάββα». Όλο το σχέδιο παρουσίασε χθες στην εκπομπή «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» στον 105,5 Στο Κόκκινο, και στην Τζούλυ Τσίγκα, ο αρχιτέκτονας Βασίλης Ρίζος, μέλος της Τεχνικής Ομάδας του οργανισμού «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ».

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια διατήρησής τους διαδραμάτισε και η αείμνηστη καθηγήτρια του ΕΜΠ Άννυ Βρυχέα. Είναι ένα περίπλοκο έργο και γιατί αφορά διατηρητέα κτίρια, αλλά εκτιμώ πως περίπου τον Απρίλιο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο, ο οποίος θα έχει επιλεγεί ως το καλοκαίρι. Το έργο θα βοηθήσει και στο κομμάτι της ανάπτυξης και στις θέσεις εργασίας.

Κατασκευάστηκαν σε δύο φάσεις, μεταξύ του 1933 και του 1936, αρχικά οι 4 πολυκατοικίες που βρίσκονται στο πίσω μέρος και μετά οι 4 μπροστά, όλες σε στυλ Μπαουχάους. Πρόκειται συνολικά για 228 διαμερίσματα. Είναι σημαδεμένα από τις μάχες των Δεκεμβριανών, του Εμφυλίου, ενώ για λίγο ήταν και το αρχείο του ΕΛΑΣ.

Σώθηκαν γιατί κρίθηκαν διατηρητέα μνημεία αρχικά οι δύο μπροστά και το 2009 οι υπόλοιπες έξι. Ο αγώνας δε σταμάτησε καθώς τα 177 διαμερίσματα πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Με αγώνες και με τη σημαντική συμβολή του Αλέκου Φλαμπουράρη, το 2016 και τα 177 πέρασαν στην Περιφέρεια Αττικής. Λογικά δε θα κινδυνεύσουν στο μέλλον, εφόσον – πέραν του ότι είναι διατηρητέα – έχουμε προχωρήσει πολύ με τη μελετητική ομάδα, με συντονίστρια την Δήμητρα Παρασκευά, έχει εγκριθεί η μελέτη του οργανισμού «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε» από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, άρα δε νομίζω ότι κανείς θα θελήσει να σταματήσει ένα ώριμο έργο.

Από τα 228 διαμερίσματα, τα 177 ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής και τα 51 σε ιδιώτες. Μάλιστα η Περιφέρεια έχει προϋπολογίσει κονδύλι και για την αποκατάσταση και ανακαίνισή τους.

Είναι ένα περίπλοκο έργο και γιατί αφορά διατηρητέα κτίρια, αλλά εκτιμώ πως περίπου τον Απρίλιο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο, ο οποίος θα έχει επιλεγεί ως το καλοκαίρι. Το έργο θα βοηθήσει και στο κομμάτι της ανάπτυξης και στις θέσεις εργασίας.

Στόχος είναι τα διαμερίσματα να δοθούν για κοινωνική κατοικία. Θα γίνει προγραμματισμός σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και άλλα συναρμόδια υπουργεία για ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που εμπίπτουν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αλλά και για πρόσφυγες. Επίσης, θα δοθούν διαμερίσματα για τους συγγενείς των ασθενών που νοσηλεύονται στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Άγιος Σάββας. Για φιλοξενία των ίδιων των ασθενών μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη, όχι όμως και νοσοκομειακή μονάδα εντός των κτιρίων.

Εκτός από τα 177 διαμερίσματα, θα επισκευάσουμε και όλους τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ θα προσπαθήσουμε από τα κονδύλια που έχουν προϋπολογιστεί να καλύψουμε και την επισκευή των ιδιόκτητων διαμερισμάτων. Ένα τμήμα, τέλος θα γίνει μουσειακός χώρος Μικρασιατικής Μνήμης. Το κόστος για τις τεχνικές άδειες και μελέτες το έχουν αναλάβει τα ΕΛΠΕ.

Έχουμε ήδη συναντηθεί με ιδιοκτήτες διαμερισμάτων ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα θέλουμε επικοινωνία και με τους ανθρώπους που έχουν καταλάβει κάποια διαμερίσματα, ώστε αν υπάρξει η δυνατότητα και αν πληρούν τους όρους να συνεχίσουν και μετά την ανακαίνιση να μένουν εκεί. Οι καταλήψεις γίνονται είτε γιατί υπάρχει ανάγκη στέγασης είτε για πολιτικούς λόγους. Οι πολιτικοί λόγοι δεν θα υφίστανται, εφόσον τα κτίρια δεν κινδυνεύουν πια με κατεδάφιση ή εκποίηση, και το κομμάτι της στέγασης είναι κάτι που θα το δούμε.

Στο σχεδιασμό, σε δεύτερο βαθμό, υπάρχουν προτάσεις για τη δημιουργία ενός υπόγειου γκαράζ, ενώ διατυπώνονται κι άλλες για τα Κουντουριώτικα, πίσω από το γήπεδο του ΠΑΟ.

Ελπίζω πως θα κινηθούμε γρήγορα, όπως κάναμε και ως τώρα, αν σκεφτείτε πως ο Οργανισμός «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» συστάθηκε το καλοκαίρι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)