to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:59 | 25.06.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Β. Παπαστεργίου: Κίνδυνος αντιμεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη από τη Ν.Δ.

Για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, την προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών που μείωσε κατά 2.000 τους κρατούμενους από το 2015 έως σήμερα, τον νέο ποινικό κώδικα, την προβληματική κατάσταση στο προσφυγικό, αλλά και για την φοβική και βαθιά συντηρητική στάση της Ν.Δ. μίλησε χθες στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, ο Βασίλης Παπαστεργίου, μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ


Υπήρξαν, αυτή την τετραετία εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση, όπως η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, μιας αντιμεταρρύθμισης που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση. Στις περιπτώσεις των φυλακών τύπου Γ’ είχαν ανασταλεί οι άδειες ενώ υπήρχαν περιορισμοί στο επισκεπτήριο.

Είναι, λοιπόν, πολύ θετικό ότι καταργήθηκαν. Μάλιστα σε πολλές περιοχές δοκιμάστηκε και το ανοιχτό επισκεπτήριο μαζί με τις οικογένειες. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ευρωεκλογές οι κρατούμενοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 80%, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ η ζωή στις φυλακές παραμένει δύσκολη, εκτιμήθηκαν οι αλλαγές που έγιναν. Ο νόμος 4489/2017 για την αποσυμφόρηση των φυλακών, γνωστός ως νόμος Παρασκευόπουλου κράτησε τις διατάξεις που υπήρχαν για την υφ’ όρων απόλυση των κρατουμένων και τις έκανε ευνοϊκότερες. Στις φυλακές υπάρχει έντονο πρόβλημα υπερπληθυσμού. Το 2015 υπήρχαν 12.000 κρατούμενοι ενώ σήμερα με τον νόμο Παρασκευόπουλου είναι 10.000. Ο νόμος αυτός, όπως και πολλοί ακόμα, κακώς δαιμονοποιήθηκε από τη Ν.Δ.

Οι άδειες στους κρατούμενους είναι ένας θεσμός που έχει πετύχει κι έχει αποδειχθεί πως σε ποσοστό άνω του 85% γίνεται καλή χρήση της άδειας. Όσο για τις περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας ή αναπηρίας πρέπει να υπάρχει έλεγχος και φυσικά ένας άνθρωπος με σοβαρή αναπηρία δεν πρέπει να παραμένει στη φυλακή. Στην αρχή η ΝΔ έλεγε ότι ήταν διάταξη φωτογραφική για τον Σάββα Ξηρό, ο οποίος ποτέ δεν έκανε χρήση αυτής της διάταξης και 4 χρόνια μετά παραμένει στη φυλακή. Για τα βήματα αυτά υπήρχε – σε κάποιες περιπτώσεις – ένα θετικό υπόβαθρο όπως ο νόμος του 1995 επί υπουργίας Κουβελάκη, ένας νόμος πολύ προοδευτικός. Σε ό,τι αφορά τον νέο Ποινικό Κώδικα διαπιστώνει κανείς ορισμένες ιδιομορφίες. Προσπαθεί να μειώσει τις πολύ μεγάλες ποινές, ενώ από την άλλη αποποινικοποιεί μικρά αδικήματα, π.χ. η βλασφημία. Από την άλλη όμως, υπάρχει πρόβλημα με την μη αναστολή μικρών ποινών, που μπορούν να επιδεινώσουν τον υπερπληθυσμό στις φυλακές. Μειώνονται, επίσης ελαφρώς οι ποινές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αλλά δε νομίζω ότι αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στην περίπτωση των χρυσαυγιτών κατηγορουμένων, εφόσον η ετυμηγορία του δικαστηρίου είναι «εγκληματική οργάνωση». Για την ιθαγένεια, ο νόμος Ραγκούση ήταν εμβληματικός και κρίθηκε αντιστυνταγματικός από το ΣτΕ με μια πολύ κακή απόφαση. Έπρεπε λοιπόν να αξιοποιηθούν τα παράθυρα που άφηνε αυτή η απόφαση του ΣτΕ για να δοθεί η ιθαγένεια στα παιδιά 2ης γενιάς κι αυτό το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και το υπερψήφισε και το ΠΑΣΟΚ. Δεν το ψήφισε, όμως, ούτε αυτό η Ν.Δ. Προβληματική είναι η κατάσταση στο προσφυγικό όπου συνεχίζονται οι καθυστερήσεις και στο κομμάτι της Δικαιοσύνης, ενώ υπάρχουν χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι στην Ελλάδα που δε μπορούν να βοηθηθούν αποτελεσματικά. Συνολικά όμως, ειδικά στο κομμάτι του κράτους Δικαίου έχουν γίνει βήματα στη σωστή κατεύθυνση. Με τη Ν.Δ. υπάρχει ο κίνδυνος να πάμε προς τα πίσω, με δεδομένο ότι διατυπώνει έναν λόγο φοβικό, βαθιά συντηρητικό. Είδα πρόσφατα μια προεκλογική αφίσα της Ν.Δ. που μιλούσε για χωριστές τάξεις στα σχολεία για τα παιδιά των αναγνωρισμένων προσφύγων.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)