to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:49 | 21.05.2021

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Β. Παπαευαγγέλου: «Καμπανάκι» στην κυβέρνηση - «Κρούσματα και εισαγωγές δεν μειώνονται όσο θα θέλαμε»

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η διασπορά του κορωνοϊού δεν έχει μειωθεί στα επιθυμητά επίπεδα


Την ανησυχία τους για τον αργό ρυθμό με τον οποίο μειώνεται η εξάπλωση του κορωνοϊου στην Ελλάδα, εξέφρασαν οι ειδικοί επιστήμονες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η διασπορά του ιού δεν έχει μειωθεί στα επιθυμητά επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι πτωτική τάση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι η ύφεση την τελευταία εβδομάδα υπολογίζεται στο 5. Ανέφερε επίσης ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από το Πάσχα και μετά, ο ρυθμός της μείωσης των κρουσμάτων φαίνεται να ανακόπτεται. Ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα παραμένει κάτω από το 4%.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι τα ενεργά κρούσματα στην Αττική αγγίζουν επικίνδυνα τις 10.000 (9.500 περίπου) ενώ στη Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 2.000. Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζουν επίσης η Αιτωλοακαρνανία, η Λάρισα, η Αχαΐα και η Μαγνησία. «Τα νούμερα θα πρέπει να μας θυμίζουν τη σημαντική διασπορά του ιού» τόνισε η Β. Παπαευαγγέλου.

Όσον αφορά τον ηλικιακό μέσο όρο των κρουσμάτων παρατηρείται μείωση στα 39 έτη ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι τη βδομάδα 10-16 Μαΐου το 31% των νέων κρουσμάτων αφορούσε νέους 20-40 ετών.

Μεγάλη ωστόσο ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα σε κάποιες περιοχές από τα rapid test που διενεργούνται. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην Πτολεμαΐδα, την Ξάνθη και την Κόρινθο, όπου η θετικότητα είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της επικράτειας και καμιά φορά ξεπερνά και το 3 και το 7%. Υπάρχουν αρκετές περιοχές σε όλη την επικράτεια με μικροεξάρσεις της πανδημίας, σημείωσε.

Περισσότεροι από 3.500 ασθενείς νοσηλεύονται με κορονοϊό σε όλη τη χώρα. Σημαντική μείωση των νοσηλειών παρατηρείται στην Αττική κατά 20%, στη Θεσσαλονίκη κατά 35%, ενώ αντίθετα, λόγω του αυξημένου φορτίου στη Δυτική Ελλάδα αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών στην Πάτρα και στα Ιωάννινα.

Ανέφερε επίσης ότι «η αυξημένη κινητικότητα μας τη διάρκεια του Πάσχα σε συνδυασμό με την επανέναρξη πολλών δραστηριοτήτων έχει σαν αποτέλεσμα την μη μείωση των νέων κρουσμάτων με τον ρυθμό που θα θέλαμε». Σύμφωνα με την ίδια αυτό οφείλεται και στα self test που διενεργούνται αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία την προηγούμενη βδομάδα είχαμε 6.500 νέα κρούσματα από self test, ενώ από τις 8 Απριλίου μέχρι και σήμερα έχουν διαγνωστεί  μέσω self teste περισσότεροι από 19.000 με κορωνοϊό.

Παράλληλα σημείωσε ότι «ο αριθμός των νέων εισαγωγών δεν μειώνεται όσο γρήγορα θα θέλαμε» αναφέροντας πως η ενδιάμεση ηλικία των εισαγωγών είναι 66 ετών, ενώ απηύθυνε έκκληση στους άνω των 50 να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να εμβολιαστούν. «Άλλο χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο των μέτρων προστασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας παράλληλα ότι δείχνει σημεία αποσυμπίεσης. «Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid συνεχίζει να μειώνεται».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)