to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:27 | 29.11.2018

Οικονομία

Β. Ντομπρόβσκις προς Δ. Παπαδημούλη: «Τα πράγματα για την Ελλάδα προχωρούν» (βίντεο)

«Η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στους στόχους του πλεονάσματος 3.5% και σίγουρα θα υπάρξει και δημοσιονομικό περιθώριο για να χρησιμοποιήσει ό,τι χρειάζεται ώστε να μην υπάρξουν συνταξιοδοτικές περικοπές»


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο Eυρωκοινοβούλιο εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON), και στη συζήτηση με θέμα «Ανταλλαγή απόψεων για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την Ένωση κεφαλαιαγορών» με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αρμόδιο Αντιπρόεδρο της Κομισιόν για το ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, υπεύθυνο για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Οικονομικές Υπηρεσίες και Κεφαλαιαγορές της ΕΕ, είπε τα εξής:

«Κύριε Ντομπρόβσκις,

Σε λίγες ώρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ολομέλειά του, θα εγκρίνει ένα ψήφισμα για τα μεγάλα σκάνδαλα φοροδιαφυγής Cum Ex και Cum Cum, ζητώντας φορολογική εναρμόνιση, υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών, ισχυροποίηση των ελεγκτικών θεσμών και κυρώσεις γι’ αυτούς που έκλεψαν 55 δις ευρώ τουλάχιστον από τα δημόσια ταμεία, επιβαρύνοντας τους συνεπείς φορολογουμένους. Ξέρω ότι η Κομισιόν έχει τις ίδιες προτάσεις. Μας τις ανέπτυξε τον Οκτώβριο στην Ολομέλεια ο κ. Μοσκοβισί. Πιστεύετε ότι στο Συμβούλιο υπάρχει πολιτική βούληση να κάνουμε αυτά τα βήματα;

Το δεύτερο θέμα αφορά την ανάγκη να ολοκληρώσουμε επιτέλους την τραπεζική ενοποίηση, με τον τρίτο πυλώνα, τον τρίτο πυλώνα, με το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων και να προχωρήσουν παράλληλα χωρίς καθυστερήσεις και η οδηγία και ο κανονισμός για τα non performing loans, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Υπάρχει η πολιτική βούληση; Στην Κομισιόν υπάρχει. Στο Κοινοβούλιο υπάρχει. Στο Συμβούλιο υπάρχει πολιτική βούληση; Ή θα αναβληθεί και πάλι το θέμα;

 

Και μία τρίτη ερώτηση: Η Κομισιόν παρέχει στήριξη στον προϋπολογισμό της χώρας μου, της Ελλάδας για το 2019 - και με δικές σας δηλώσεις, είπατε ότι υπεραποδίδει η ελληνική οικονομία και ότι θα υλοποιήσει τους στόχους της για το 2019.

Με βάση αυτό, θεωρείτε εφικτή, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και την απόφαση του Eurogroup, τη συμφωνημένη επιστροφή μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2019, της πρώτης δόσης των ελληνικών ομολόγων, όπως έχετε συμφωνήσει και δηλώσει και ο ίδιος;»

 

Ο Β. Ντομπρόβσκις απάντησε στον Δημ. Παπαδημούλη ως εξής:

«Ευχαριστώ πολύ.

Πρώτον, απ’ ό,τι καταλαβαίνω ρωτάτε για την ανταλλαγή πληροφοριών όσων ανταλλάσσουν οι υπηρεσίες μεταξύ τους. Κατ’ αρχήν, να πω ότι επ’ αυτού έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στη διάρκεια αυτής της θητείας, όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών και την καταπολέμηση της φοροαπάτης. Από την πλευρά μάλιστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέλουμε να συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε σε αυτόν τον τομέα. Πολλά μένει να γίνουν. Υπάρχουν πολλές σχετικές προτάσεις στο πλαίσιο αυτό, τις οποίες και συζητούμε: Σίγουρα το CCTB, την πρότασή μας για το DIGITax. Όπως και να ‘χει είναι σαφές ότι στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες πληρώνουν τους φόρους τους και δουλεύουμε εντατικά πάνω σε αυτό.

Στη συνέχεια, με ρωτήσατε για το EDIS. Εδώ υπάρχει αργή πρόοδος, είναι αλήθεια. Είναι μια νομοθετική πρόταση ήδη του 2015. Και δεν προχωρήσαμε πολύ σε αυτό. Από πλευράς του Συμβουλίου τώρα, αναμένουμε να δούμε περισσότερη πρόοδο τον Δεκέμβριο στη Διάσκεψη Κορυφής και τη Διάσκεψη του Ευρώ, γιατί θα τα συζητήσουμε και αυτά τα θέματα, για την τραπεζική ενοποίηση και για το ΕDIS, κι έτσι θα ξέρουμε πόσο πολύ μπορούμε να προχωρήσουμε. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς είπα, πιέζουμε να προχωρήσουμε. Από πλευράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένουμε την πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής (ECON) για το EDIS, οπότε η δουλειά προχωράει αργά και από τις δυο πλευρές των συννομοθετών. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή πάντως, εξακολουθεί αν έχει το θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Τώρα, για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2019. Όσον αφορά τον προϋπολογισμό αυτόν, βλέπουμε ότι τα πράγματα προχωράνε. Θα ανταποκριθεί στους στόχους του 3.5% του ΑΕΠ και σίγουρα θα υπάρξει και δημοσιονομικό περιθώριο και η Ελλάδα θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει ό,τι χρειάζεται για να μην υπάρξουν συνταξιοδοτικές περικοπές. Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, είμαστε ανοικτοί σε αυτό. Πρέπει να υπάρξει διάλογος με τους πιστωτές ώστε αυτή η προσέγγιση να μπορέσει να λειτουργήσει εφόσον η Ελλάδα ανταποκρίνεται στους στόχους και στις μεταρρυθμίσεις, που αποτελούν και προϋπόθεση για τέτοια μέτρα σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους. Ευχαριστώ».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)