to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:55 | 17.07.2016

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Β. Λεβέντης: Με απλή αναλογική θα είχαμε βγει προ εξαετίας από το αδιέξοδο

«Η απλή αναλογική θα βοηθήσει την Ελλάδα να βρει το βηματισμό για να πορευτεί τα επόμενα δύσκολα χρόνια», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Η Αυγή» και προσθέτει ότι η πρώτη αλλαγή που θα επιφέρει η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, θα είναι η συνεργασία των κομμάτων πάνω σε ένα εθνικό σχέδιο διάσωσης της χώρας.


Από τη μία οι μονοκομματικές κυβερνήσεις, το ρουσφέτι και οι άλλες παθογένειες του παρελθόντος και από την άλλη η απλή αναλογική, οι κυβερνήσεις συνεργασίας, η διάσωση της χώρας. Αυτό είναι με δυο λόγια το πολιτικό σχέδιο του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Σφόδρα επικριτικός προς τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης που ανακαλύπτουν προσκόμματα προκειμένου να μην ψηφίσουν την απλή αναλογική, τα καλεί να αναλογιστούν αν στηρίζουν με τη στάση τους τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, στη συνέντευξη που ακολουθεί, καταθέτει την άποψή του για το σκάνδαλο της Siemens, αλλά και για το επενδυτικό «στοίχημα».

* Γιατί, κύριε πρόεδρε, απλή αναλογική τώρα; Τι αλλαγές προσδοκάτε πως θα επιφέρει η υπερψήφισή της στο πολιτικό σύστημα και ευρύτερα στη χώρα;

Η πρώτη και μεγάλη αλλαγή που θα έρθει με την ψήφιση της απλής αναλογικής είναι η συνεργασία των κομμάτων πάνω σε ένα εθνικό σχέδιο διάσωσης της χώρας. Μέχρι τώρα, εξαιτίας του μπόνους, ούτε κουλτούρα συνεργασιών είχε το πολιτικό σύστημα, ούτε πολιτική στρατηγική για να καθίσουν στο τραπέζι οι πολιτικοί αρχηγοί και να βρουν λύσεις για τον τόπο. Εάν από το 2009 είχαμε εφαρμογή της απλής αναλογικής, δεν θα γινόντουσαν αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και η χώρα θα είχε βγει από το αδιέξοδο που βιώνει τα τελευταία έξι χρόνια. Η Ένωση Κεντρώων πιστεύει ότι η απλή αναλογική, που ήταν αίτημα της Αριστεράς και του Αλ. Παπαναστασίου εδώ και 100 χρόνια, θα βοηθήσει την Ελλάδα να βρει τον βηματισμό για να πορευτεί τα επόμενα δύσκολα χρόνια. Μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος, τη ρουσφετολογία που γεννήθηκε από τις μονοκομματικές κυβερνήσεις, με στόχο να κερδίζουν κάθε φορά τις καρέκλες της εξουσίας. Αυτοί που μιλάνε για ακυβερνησία με την απλή αναλογική ονειρεύονται εξουσιομανίες και τρέφουν με αυταπάτες τους κομματικούς τους στρατούς.

* Υπάρχουν και εκείνα τα κόμματα, που τοποθετούνται μάλιστα στον χώρο του Κέντρου, τα οποία αρνούνται την ψήφο στην κυβερνητική πρόταση γιατί δεν θέλουν να προσδεθούν στο... άρμα του Αλ. Τσίπρα, όπως υποστηρίζουν. Χάνουν το δάσος έτσι;

Όποια κόμματα και πρόσωπα αρνούνται να ψηφίσουν τον νέο εκλογικό νόμο ουσιαστικά στηρίζουν τη Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη. Είναι η μεγάλη ευκαιρία να περάσουμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Κανένα από τα κόμματα που αυτοαποκαλούνται «κεντρώα» δεν βλέπει πέρα από τη... μύτη του. Θέλουν να παίξουν τα δικά τους παιχνίδια και κρύβονται πίσω από κομματικές σκοπιμότητες. Και επειδή ορισμένοι υποστηρίζουν πως η Ένωση Κεντρώων είναι «ουρά» του ΣΥΡΙΖΑ, έχω να τους πω να μη βιάζονται. Δεν στηρίζουμε το κυβερνών κόμμα, στηρίζουμε την πρόταση για την οποία παλεύω εδώ και 35 χρόνια. Έχουμε θέσεις συγκεκριμένες και αυτές στηρίζουμε. Άλλοι είναι θιασώτες του κυβερνητισμού και των καρεκλών. Εμείς θα στηρίξουμε εκείνο το κυβερνητικό σχήμα που θα δεχτεί τις θέσεις του κόμματός μας, όποιο κι αν είναι αυτό, είτε Ν.Δ. είτε ΣΥΡΙΖΑ, στο μέλλον.

* Κάποιοι σας κατηγόρησαν ότι τα έχετε βρει με τον πρωθυπουργό. Τι τους απαντάτε; Και πώς θα περιγράφατε τη σχέση σας με τον Αλ. Τσίπρα;

Μόνο κακόβουλες μπορώ να τις χαρακτηρίσω αυτές τις πληροφορίες και τα σενάρια, που εκπορεύονται από τους ακραίους της Ν.Δ. που διαπνέονται από καθεστωτισμό. Εκτιμώ δε ότι είναι μέρος ενός σχεδίου για να ακυρωθεί πολιτικά η Ένωση Κεντρώων και να ταυτιστούμε με το κυβερνών κόμμα σε μια περίοδο που δημοσκοπικά το κόμμα μας βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Αυτά τα χτυπήματα δεν μας πτοούν. Αντίθετα, μας δείχνουν τον δρόμο της συνέχισης του αγώνα για να πάμε ακόμη πιο ψηλά. Η σχέση μου με τον πρωθυπουργό είναι φιλική, όπως και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Θεωρώ πως ο Αλ. Τσίπρας έχει προσγειωθεί στην πραγματικότητα μετά τις αυταπάτες του. Για παράδειγμα, πρότεινε την απλή αναλογική, που θα αλλάξει το πολιτικό κατεστημένο και θα δώσει κυβερνήσεις συνεργασίας για πολλές δεκαετίες.

* Δεν σας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Στ. Θεοδωράκης, παρ' ότι επικεφαλής μικρότερου κόμματος, καταθέτει πρόταση για... αναλογικότερο μπόνους, κάτι που θα είναι εις βάρος του κόμματός του;

Ο κάθε πολιτικός παίρνει αποφάσεις και αναλαμβάνει ευθύνες. Φαίνεται πως η επιλογή αυτή, αν δεν ταυτίζεται με τη Ν.Δ., φλερτάρει έντονα με τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

* Ο αντίλογος, πάντως, στην απλή αναλογική λέει ότι αποτελεί συνταγή ακυβερνησίας. Δεν σας φοβίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Καθόλου δεν με ανησυχεί αυτό το σενάριο. Σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, που έχουν αναλογικά εκλογικά συστήματα, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, με πρώτο παράδειγμα τη Γερμανία. Θα πρέπει τα κόμματα να βάλουν στην άκρη τις σκοπιμότητες και να θέσουν πάνω απ' όλα το συμφέρον της πατρίδας. Αν αυτό συμβεί, τότε όλοι θα έρθουν πιο κοντά και θα συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για την ανάταξη της χώρας.

* Δεν είναι λίγες οι φορές που έχετε επιτεθεί στον Κυρ. Μητσοτάκη. Από την άλλη, όμως, υποστηρίζετε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης στην οποία εκείνος θα έχει προφανώς βασικό ρόλο. Δεν βλέπετε κάποια αντίφαση;

Δεν υπάρχει αντίφαση. Η πολιτική είναι πράξη, είναι αποφάσεις, είναι όμως και κριτική. Δεν χαϊδεύουμε αυτιά, λέμε και λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να βλέπει μόνο πώς θα κάνει αυτοδυναμία και θα γίνει πρωθυπουργός, αλλά πώς θα συνεργαστούν οι πολιτικές δυνάμεις για να σωθεί ο τόπος. Κανένας μόνος του δεν μπορεί να προχωρήσει σε έναν ωκεανό προβλημάτων. Αν θέλει να προσφέρει έργο, ο κ. Μητσοτάκης να παραμερίσει τους ακραίους τους κόμματος του και να προχωρήσει σε μεγάλο συνασπισμό.

* Στα εκτός εκλογικού νόμου, ποιοι θα ωφεληθούν από τυχόν παραγραφή του σκανδάλου της Siemens;

Διαφάνεια παντού. Δεν πρέπει να πάμε σε παραγραφή. Όσοι χειρίστηκαν την υπόθεση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να έχουν εντείνει τις προσπάθειες ώστε να μη φτάσουμε στην παραγραφή. Φαίνεται όμως ότι "χαθήκαμε στη μετάφραση».

* Ποια βλέπετε να είναι η πορεία της οικονομίας από εδώ και πέρα;

Το κοινό μυστικό ακούει στο όνομα ανάπτυξη. Αν δεν γίνουν επενδύσεις, «σωτηρία» δεν υπάρχει. Η Ένωση Κεντρώων τονίζει σε κάθε στιγμή ότι χρειάζεται η χώρα ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας που στηρίζεται σε τουλάχιστον 200 βουλευτές, ώστε να στείλουμε το ηχηρό μήνυμα ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα και πνεύμα μεταρρυθμίσεων. Το κλίμα αυτό θα βοηθήσει να έρθουν επενδύσεις από το εξωτερικό και να πέσει «ζεστό» χρήμα στην αγορά. Φυσικά, εμπόδιο για να έρθουν επενδύσεις είναι η υψηλή φορολογία, πράγμα που πρέπει να επανεξεταστεί. Επίσης, πρέπει να δοθούν κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες και στη νεολαία μας, που σήμερα φεύγει στο εξωτερικό. Ακόμη, να μειωθεί η γραφειοκρατία, η εξάλειψη των χρόνιων παθογενειών του πελατειακού πολιτικού συστήματος. Ωστόσο, σημαντική εξέλιξη για την οικονομία θα είναι η επιστροφή των καταθέσεων, η οποία θα έρθει μαζί με τις επενδύσεις όταν θα παγιωθεί ανάλογο κλίμα και πολιτική σταθερότητα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)