to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:48 | 02.07.2013

Πολιτική

Β. Κατριβάνου: Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής όταν άνθρωποι κρατούνται ενάμιση χρόνο μόνο και μόνο λόγω έλλειψης εγγράφων

Δήλωση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Β. Κατριβάνου για την κράτηση των μεταναστών χωρίς χαρτιά


Η παρέμβαση της ΠΟΑΣΥ  (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων) προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τις συνθήκες της μακροχρόνιας κράτησης μεταναστών χωρίς χαρτιά, λίγες μέρες μετά την αυτοκτονία 20χρονου μετανάστη από την Aκτή Eλεφαντοστού στο Α.Τ. Γρεβενών, είναι ενδεικτική της οξύτητας της κατάστασης. Το τραγικό γεγονός της αυτοκτονίας του 20χρονου κρατούμενου αποτελεί στίγμα για την κοινωνία μας, κυρίως όμως για την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Η ΠΟΑΣΥ ζητά το αυτονόητο: να μη χρησιμοποιούνται οι αστυνομικοί ως εργαλεία για τη διαμόρφωση συνθηκών κράτησης που συνιστούν βασανιστήριο και πλέον οδηγούν και στον θάνατο, όπως έδειξε η αυτοκτονία του 20χρονου μετανάστη.

Η θέσπιση εναλλακτικών ως προς την κράτηση μέτρων για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική και ανθρώπινη επιλογή: το έχει τονίσει επανειλημμένα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, και το έχει επισημάνει στην έκθεσή του ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ενώ όμως είναι απολύτως επιβεβλημένη, ενόσω συνεχίζεται η απαράδεκτη ρατσιστική πρακτική, αφενός των μαζικών συλλήψεων με βάση το χρώμα του δέρματος (“Ξένιος Δίας”), και αφετέρου της φυλάκισης μέχρι την εξάντληση των προβλεπόμενων ορίων, είναι απολύτως ανεφάρμοστη. 

Γιατί συνελήφθησαν και κρατούνται σε άθλιες συνθήκες αυτοί οι άνθρωποι; Ποιο είναι το έγκλημά τους, πέραν του ότι αναζητούν μια καλύτερη ζωή; Γιατί το ελληνικό κράτος εξαντλεί το όριο προφυλάκισή τους; Γιατί τους οδηγεί στην εξόντωση; Τι σημαίνει όλη αυτή η απάνθρωπη στάση και για όλους εμάς τους άλλους;

Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής όταν άνθρωποι κρατούνται ένα και ενάμιση χρόνο μόνο και μόνο λόγω έλλειψης εγγράφων, όταν τα κρατητήρια έχουν μεταβληθεί σε αποθήκες ψυχών χωρίς γιατρούς, φάρμακα, αξιοπρεπές φαγητό και νερό -- χωρίς ρούχα, είδη προσωπικής υγιεινής και επικοινωνία με συγγενείς και δικηγόρους. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συνεχίσει να αναδεικνύει το ζήτημα με ανάλογες παρεμβάσεις, μέχρι να κλείσουν επιτέλους τα κρατητήρια της ντροπής και να σταματήσει ο Ξένιος Δίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)