to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:27 | 03.06.2014

Πολιτική

Β. Κατριβάνου: Αναλγησία και περιφρόνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας η δημοσίευση του Κώδικα Μετανάστευσης χωρίς το άρθρο 19

Δήλωση της βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου


Η δημοσίευση του Κώδικα Μετανάστευσης χωρίς το άρθρο 19 του αρχικού σχεδίου, χωρίς δηλαδή το πλαίσιο προστασίας των πιο ευάλωτων κατηγοριών μεταναστών (θυμάτων trafficking, βασανιστηρίων, ρατσιστικών εγκλημάτων, εργασιακής εκμετάλλευσης, ανηλίκων, ασθενών, τοξικοεξαρτημένων κ.α.), θα ήταν απλώς ένα ακόμα δείγμα αναλγησίας και περιφρόνησης της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και των υποχρεώσεων προστασίας από την κυβέρνηση. Δυστυχώς πρόκειται για κάτι σοβαρότερο.

Λίγους μήνες μετά την απομάκρυνση Μπαλτάκου, ο πρωταγωνιστικός ρόλος του οποίου στην “εξαφάνιση” του άρθρου 19 είναι γνωστός, η κυβέρνηση “δικαιώνει” τον αγώνα του – τις άθλιες δηλαδή μεθοδεύσεις με τις οποίες το επίμαχο άρθρο αποσύρθηκε. Η εξέλιξη αυτή είχε προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή, και αλλεπάλληλες παρεμβάσεις θεσμικών φορέων στην Ελλάδα, ενώ η πρόσφατη λαθροχειρία της κυβέρνησης προκάλεσε νέα παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.



Η κυβέρνηση αθέτησε τη δέσμευσή της να ξαναφέρει προς συζήτηση το επίμαχο άρθρο. Αντ' αυτού, φέρνει τις διατάξεις του άρθρου σε Κοινή Υπουργική Απόφαση, εκτός δηλαδή κοινοβουλευτικής διαδικασίας.



Θεωρούμε ότι η διασφάλιση της προστασίας των πλέον ευάλωτων κατηγοριών μεταναστών, αλλά και η άρση της ατιμωρησίας κρατικών λειτουργών που εμπλέκονται σε περιστατικά ρατσιστικής βίας, είναι ζητήματα που αφορούν τον πυρήνα του κράτους δικαίου και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Για το λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σήμερα σχετική τροπολογία, προτείνοντας ένα νέο άρθρο 19Α, βελτιωμένο σε σχέση με το άρθρο 19 που αποσύρθηκε. Με τις διατάξεις του η προστασία των προσώπων καθίσταται αποτελεσματικότερη και η διαδικασία χορήγησης  των σχετικών αδειών διαμονής ασφαλέστερη. Μέχρι την ψήφιση του άρθρου, συμφωνούμε με την πρόταση του Συνηγόρου για παράταση ισχύος της προγενέστερης διάταξης, πρόταση που είχαμε κάνει κατά την συζήτηση των μεταβατικών διατάξεων στην Ολομέλεια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)