to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:29 | 12.08.2020

Πολιτική

Β. Αποστόλου: Συγκεκριμένες οι ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας για την καταστροφή στην Εύβοια (ηχητικό)

«Ο Κ. Χατζηδάκης υποσχέθηκε αντιπλημμυρικά 2 εκατ. ευρώ, τελικά μόλις 85.000 ευρώ επενδύθηκαν, ενώ και στο παρελθόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κονδύλια για αντιπλημμυρικά και βελτίωση αρδευτικών δικτύων χωρίς να γίνει τίποτα», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ


Μετά την πυρκαγιά του 2019 στη Δίρφυ ο Κ. Χατζηδάκης υποσχέθηκε αντιπλημμυρικά 2 εκατ. ευρώ, τελικά μόλις 85.000 ευρώ επενδύθηκαν, ενώ και στο παρελθόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κονδύλια για αντιπλημμυρικά και βελτίωση αρδευτικών δικτύων χωρίς να γίνει τίποτα, όχι άλλες γενικές και αόριστες προσεγγίσεις, υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες και αιτίες για την καταστροφή, είναι η ώρα να αναλυθούν, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα.

 

Πρέπει να αναζητήσουμε αίτια και ευθύνες για την συγκεκριμένη τραγωδία, να δούμε πώς θα αντιμετωπιστούν οι ζημιές και πώς δεν θα έχουμε επανάληψη. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες και συγκεκριμένα αίτια, τόσο από την Περιφέρεια όσο και από την κυβέρνηση, συνδέονται οι αρμοδιότητές τους, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το 2019 είχαν πυρκαγιά στην Δίρφυ, από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, ακριβώς πάνω από τις περιοχές που πλημμύρισαν τώρα, ο Λήλαντας είναι ο βασικός υποδοχέας υδάτων αυτής της περιοχής και περνάει από χωριά, όπως και μικρότερα ρέματα. Η Δικαιοσύνη ήδη είπε ότι θα διερευνήσει ευθύνες και σε επίπεδο κακουργήματος.

Μετά την πυρκαγιά του 2019, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε την περιοχή και δεσμεύτηκε για την εκτέλεση έργων με σκοπό να κρατήσουν τα φερτά υλικά με μικρές αντιδιαβρωτικές και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις (κλαδοπλέγματα). Οι σχετικές μελέτες έγιναν για έργα κόστους περίπου 2 εκατ. ευρώ. Από αυτά, ένα μόνο έγινε, προϋπολογισμού 85.000 ευρώ. Τα βασικότερα, υπόλοιπα τρία, αξίας περίπου 1,5 εκατ. ευρώ δεν έγιναν γιατί καθυστέρησε η χρηματοδότηση και ο ορισμός του υπολόγου. Δεν έγινε απολύτως τίποτα, υπάρχει από πλευράς της κυβέρνησης συγκεκριμένη ευθύνη.

Ο Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων τον Νοέμβριο του 2019 με επιστολή του στο Δασαρχείο Χαλκίδας και με κοινοποίηση στην Διεύθυνση Δασών (με αρμοδιότητες που ανήκουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ουσιαστικά στο υπουργείο Περιβάλλοντος, εκφράζει την αγωνία του γιατί δεν προχωρούν τα συγκεκριμένα έργα και τον φόβο ότι θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα.

Υπάρχουν και αρμοδιότητες και πόροι της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, συνέχισε ο κ. Αποστόλου, στις οποίες περιλαμβάνεται η αντιμετώπιση πλημμυρικών καταστάσεων, η βελτίωση των αρδευτικών δικτύων (ειδικά στην περιοχή του Ληλαντίου που είναι σοβαρό το ζήτημα). Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ είχαν εγκριθεί συγκεκριμένα ποσά, δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. «Επιτέλους, όχι άλλες προσεγγίσεις γενικές και αόριστες. Συγκεκριμένα, είναι η ώρα αυτά να αναλυθούν», όπως τόνισε.

Ο κ. Αποστόλου έδωσε στην αρχή της συνέντευξης μία αναλυτική εικόνα της σημερινής κατάστασης στις πληγείσες περιοχές, με τα τεράστια προβλήματα στο οδικό δίκτυο και τις γέφυρες (ειδικά αυτή που συνδέει Χαλκίδα και Βασιλικό). Υπάρχουν χωριά που παραμένουν αποκλεισμένα, σε περιπτώσεις όπως στα Πολιτικά έχει αλλάξει μορφολογικά η περιοχή, κάποιος που πάει στο χωριό αναρωτιέται πού είναι η πλατεία, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, δεν λειτουργούν βασικές υποδομές, υπάρχουν καταστροφές στα δίκτυα ύδρευσης σχεδόν όλων των χωριών. Για την ηλεκτροδότηση, εκτίμησε ότι σήμερα θα ολοκληρωθεί η αποκατάστασή της.

Χαρακτήρισε εξάλλου «επικοινωνιακή φιέστα» την 4λεπτη παρουσία Μητσοτάκη στο δέλτα του Λήλαντα και άλλα 10 λεπτά στην αίθουσα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας, καθώς και τα 600 ευρώ για τους πληγέντες, για την επιβίωσή τους. Αν δείτε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι άνθρωποι θα εξαντληθούν πριν τα συγκεντρώσουν, όπως είπε χαρακτηριστικά. Θύμισε μάλιστα θύμισε ότι στην Μάνδρα και στο Μάτι είχαν δοθεί αποκλειστικά για την επιβίωση των πληγέντων 7.000 ή και 8.000 ευρώ και περίπου 750 ευρώ για την αποκατάσταση της οικοσκευής. Τώρα, θα «πετάξουν κερασάκι» την παράκαμψη της Χαλκίδας, όπως εκτίμησε.

Η Εύβοια έχει μεγάλο θέμα με τον κεντρικό οδικό άξονα, τόνισε ο κ. Αποστόλου -και δυστυχώς οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις με την συμπεριφορά τους μας είχαν οδηγήσει εκτός του «στόχου 1» όπως η ίδια η ΕΕ έκρινε μην εντάσσοντας το έργο για χρηματοδότηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)