to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:45 | 10.09.2020

Πολιτική

Β. Αποστόλου: Η κυβέρνηση με εργαλείο την πανδημία περνάει αντιεργατικές και αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις (βίντεο)

«Η αναγκαιότητα ενός νέου συνεκτικού σχεδίου υγειονομικής διαχείρισης και όχι αποσπασματικών – και συχνά αμφιλεγόμενων- μέτρων είναι προφανής»


Ομιλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και Πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, ως εισηγητή στο σ/ν του Υπουργείου Υγείας: Κυρώσεις των Π.Ν.Π από 10.8.2020 και από 22.8.2020 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, καθώς και τη στήριξη των πλημμυροπαθών της Εύβοιας που επλήγησαν κατά τις πλημμύρες της 8ης και 9ης Αυγούστου 2020, στη β' ανάγνωση του νομοσχεδίου κατά την κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής & Εμπορίου την Πέμπτη 10-9-2020:

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να απαντήσω καταρχήν στο ερώτημα του εισηγητή της Ν.Δ. Γιατί επιφυλαχθήκαμε στη συζήτηση στην Επιτροπή. Κύριε συνάδελφε για να σας δώσουμε τη δυνατότητα να αποσύρετε διατάξεις, γιατί εάν παρακολουθήσατε, γιατί ήσασταν εδώ βεβαίως, τη συζήτηση με τους φορείς που όλοι σχεδόν επέμεναν στην απόσυρση της διάταξης για την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, όπως και για την περίπτωση του ζητήματος της εξ αποστάσεως παιδείας με τις κάμερες, γιατί ισχύει η άποψη ότι φέρνετε το big brother στις αίθουσες των σχολείων. Άρα λοιπόν έχετε το χρόνο εσείς πολλά πράγματα να διορθώσετε κι από κει και πέρα στην Ολομέλεια θα δείτε και από τη δική μας πλευρά ανάλογα να τοποθετηθούμε. Γιατί θέλουμε όντως κάποια πράγματα να προχωρήσουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην χρησιμοποιείται η πανδημία ως εργαλεία για να περνούν αντιεργατικές διατάξεις και αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις.

Η κύρωση των δύο ΠΝΠ βρίσκει τη χώρα μας σε μια φάση της πανδημίας, με ανοδική τάση των κρουσμάτων, αλλά και με την απειλή της πίεσης στο ΕΣΥ σταδιακά να αυξάνεται.

Άρα η αναγκαιότητα ενός νέου συνεκτικού σχεδίου υγειονομικής διαχείρισης και όχι αποσπασματικών – και συχνά αμφιλεγόμενων- μέτρων είναι προφανής.

Εμείς κάναμε μια επιλογή στην πρώτη φάση της πανδημίας. Να βάλουμε πλάτη. Να γίνουμε κι εμείς κομμάτι της συλλογικής προσπάθειας του ελληνικού λαού να νικήσει αυτόν τον αόρατο εχθρό. Τα κατάφερε ο ελληνικός λαός και θα τα καταφέρει και πάλι, κι εμείς θα βάλουμε και πάλι πλάτη.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που προτείνουμε περιλαμβάνει ενισχυμένη και αποκεντρωμένη επιδημιολογική επιτήρηση, εντατικοποίηση των διαγνωστικών ελέγχων σε χώρους «υπερμετάδοσης», ειδικά προληπτικά μέτρα για κλειστές δομές (γηροκομεία, προσφυγικά camps, προνοιακά ιδρύματα κλπ), διαφάνεια στα δεδομένα του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, υπεύθυνη επιστημονική ενημέρωση των πολιτών, της Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων για τη διασφάλιση κοινωνικής νομιμοποίησης των περιοριστικών μέτρων και των αποφάσεων για τοπικές «καραντίνες».

Και, κυρίως, έγκαιρη προετοιμασία του ΕΣΥ και των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας για το 2ο κύμα, με έμφαση όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά και στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, στην κατ’ οίκον παρακολούθηση και φροντίδα χρόνιων ασθενών μέσω Κινητών Μονάδων Υγείας, στην ενίσχυση των δημόσιων εργαστηρίων και στην αξιοποίηση των ερευνητικών κέντρων της χώρας.

Μόνο έτσι μπορεί να αντιστραφεί το κοινωνικό κλίμα υποτίμησης του κινδύνου και αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας των μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, δεν επενδύουμε στην καταστροφή αλλά, αντίθετα, συνεχίζουμε να θεωρούμε εθνικό στοίχημα την αναχαίτιση της πανδημίας.

Αυτή η προσπάθεια όμως, σήμερα υπονομεύεται ευθέως από τις ενέργειες της κυβέρνησης. Είναι η ίδια που με τις πράξεις και τις παραλείψεις της σπέρνει την ανησυχία και τον πανικό.

Φτάσατε σε σημείο, συνάδελφοι της Ν.Δ. να αποκρύπτετε συστηματικά κρούσματα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και αφήνατε εκτός ελέγχου ευαίσθητους χώρους, όπως τα γηροκομεία και οι δομές .

Τα θαλασσώσατε ήδη με το τουρισμό. Η αποτυχία σας κατέληξε σε τραγωδία με την πρόωρη αυλαία που έριξαν στη σεζόν πολλά νησιά του Αιγαίου, εξαλείφοντας τις ελπίδες που υπήρχαν για κάποιες πληρότητες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο σε μια περίοδο που οι τουριστικές επιχειρήσεις δίνουν μάχη για να μετριάσουν τις απώλειες που έχει προκαλέσει η πανδημία και οι κυβερνητικοί χειρισμοί.

Κι ο αρμόδιος Υπουργός ο κ. Θεοχάρης δεν μπόρεσε ούτε ένα σχόλιο να κάνει, δεν εμφανίστηκε στην επιτροπή μας, απλά χαρακτήρισε ατυχή την απόφαση της Βρετανικής Κυβέρνησης, που με την απειλή της καραντίνας εξουδετέρωσε το ισχυρό πλεονέκτημα του ασφαλούς τουριστικού προορισμού, που είχε δημιουργήσει η κοινωνικά υπεύθυνη στάση του ελληνικού λαού στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Πρόβλημα θα έχουμε και τη Δευτέρα με το άνοιγμα των σχολείων. Το είπαμε και το ξανα λέμε ότι εμείς δεν είμαστε εναντίον του ανοίγματος των σχολείων. Διαφωνούμε γιατί γίνεται χωρίς προετοιμασία.

Ειδικά οι περιπτώσεις των δύο ρυθμίσεων που φέρνει η Υπουργός Παιδείας, όπως αυτή που προείπα με το άρθρο 17 για την δυνατότητα παροχής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με την είσοδο καμερών, είναι ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο πραγματικά δεν έχουμε καταλάβει γιατί εξακολουθείτε να επιμένετε όταν πάνω από το 95% των καθηγητών του εκπαιδευτικού προσωπικού έχει ταχθεί εναντίον αυτής της ρύθμισης και μάλιστα σας έχει καταθέσει και ανάλογες εκπαιδευτικές προτάσεις.

Στη συζήτηση στην επιτροπή αναδείχθηκε το άρθρο 24 που αφορά στις προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών, προσλαμβάνετε αναπληρωτές με τρίμηνες συμβάσεις, πράγμα που προφανώς σημαίνει διάλυση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών. Είχαν ήδη επισφαλή δικαιώματα. Αυτό που κάνετε αποτελεί ηθικό και ψυχολογικό εκβιασμό για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι αναζητούν εργασία. Πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθεί κι αυτή η διάταξη.

Περιμέναμε από την κα Κεραμέως με τη χθεσινή της εμφάνιση στην επιτροπή να δώσει λύση, να απαντήσει, αλλά για μία ακόμα φορά στις λογιστικές της αλχημείες για τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις.

Επίσης παίρνετε την ευκαιρία της ανάγκης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας για να πλήξετε τους εργαζόμενους. Στις άλλες διατάξεις που προσθέσατε στο ν/σ νομιμοποιείτε την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, θεσπίζοντας απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε καραντίνα.

Μάλιστα το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι θα καλύψουν την υποχρεωτική καραντίνα στην οποία τέθηκαν δουλεύοντας τον αντίστοιχο χρόνο με απλήρωτες υπερωρίες 3 ωρών την ημέρα.

Μετά την κατακραυγή, τα διόρθωσε ο κ. Βρούτσης, λέγοντας ότι θα καλύψουν με την εργασία τους τις μισές ώρες της υποχρεωτικής καραντίνας, με απλήρωτη υπερωρία 1 ώρας την ημέρα.

Εξ αρχής έχουμε πει ότι διάταξη πρέπει να αποσυρθεί. Είναι απαράδεκτο να θεσπίζεται έστω και 1 λεπτό απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας. Η συγκεκριμένη διάταξη ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για παρεμβάσεις στα συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Πετσοκόψατε το δώρο Χριστουγέννων για χιλιάδες εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας. Είχε φαγωθεί ήδη ο 13ος μισθός (δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας ) μειώνετε τώρα το 14ο, αφού θα υπολογίζεται με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού, δηλαδή των 534 ευρώ και όχι τον ονομαστικό τους μισθό.

Καθυστερείτε κι άλλο την αύξηση του κατώτατου μισθού -τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2021- η οποία έχει ήδη ακυρωθεί για φέτος.

Παρατείνετε το καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, και μετατροπής της πλήρους σε μερική και εκ περιτροπής εργασία, σπέρνοντας ουσιαστικά και το φόβο των απολύσεων. Μπήκαν πολλά θέματα σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν στο Υπουργείο Υγείας. Παρά τα αλλεπάλληλα ερωτήματα δεν απαντήσατε. Δεν απαντήσατε για την απόφαση του υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης της 1ης ΥΠΕ να διενεργούνται τα μοριακά τεστ που παραγγέλλονται από τα δημόσια νοσοκομεία σε συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο που έχει σχέση με μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία.

Κι έρχομαι στη τραγωδία της Εύβοιας. Οκτώ συνάνθρωποί μας χάθηκαν άδικα. Περιουσίες και κόποι μιας ζωής στη λάσπη. Υποδομές και δίκτυα εξαφανίστηκαν.

Για όλα αυτά η βασική αιτία ήταν η απουσία έργων πρόληψης και ορθολογικής διαχείρισης των περιοχών που επλήγησαν .

Το καλοκαίρι του 2019 είχαμε τη μεγαλύτερη φωτιά στη χώρα μας στη Δίρφυ (25.000 στρ.). Τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να γίνουν άμεσα... έμειναν απλές εξαγγελίες του κ. Χατζηδάκη .

Το Δεκέμβρη του 2019 το δέλτα του Λήλαντα ποταμού πλημμύρισε στέλνοντας μήνυμα στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Στερεάς Ελλάδας ότι θα επανέλθει αν δεν γίνουν τα απαραίτητα έργα καθαρισμού και αποκατάστασης του καναλιού.

Η απάντηση ήταν “έχουμε τα χρήματα”, δυστυχώς όμως έργα δεν έγιναν.

Αναφέρομαι σε συγκεκριμένα περιστατικά γιατί κάποτε πρέπει να αναδεικνύονται με τεκμηρίωση όχι μόνο τα αίτια, αλλά και οι ευθύνες που οδηγούν σε τραγωδίες. Περισσότερα και πιο αναλυτικά στην ολομέλεια.

Αυτή την ώρα όμως προέχει η ανακούφιση των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών. Η ολιγόλεπτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην περιοχή δεν άφησε κάτι το συγκεκριμένο, πέραν της επικοινωνιακής διαχείρισης.

Οι ανακοινώσεις των Υπουργών της επόμενης ημέρας ήταν όχι μόνο κατώτερες των αναγκών, αλλά και αποτελούσαν επανάληψη, είτε των γνωστών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως η αναστολή των εκκρεμών φορολογικών υποχρεώσεων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές, είτε έργων που έχουν ανακοινωθεί πολλές φορές ως σήμερα.

Ειδικά για τη βιβλική καταστροφή ανακοινώθηκε η καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες επιβίωσης και την αντικατάσταση της οικοσκευής τους που υπέστη ζημιές, ένα συνολικό ποσό ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Δεν επαρκούν, όπως δεν επαρκούν κι αυτά που προβλέπονται στη δεύτερη ΠΝΠ 5.000 για τα σπίτια και 8.000 για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Και το χειρότερο όλων είναι ότι βάζουν τους πληγέντες σε μια πολύπλοκη διαδικασία, που καθιστούν δύσκολη την απορρόφηση των κονδυλίων. Ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής πριν από λίγο το ακατάσχετο και αφορολόγητο των ενισχύσεων. Δεν είναι κάτι ξεχωριστό πάντα γίνεται σε περιπτώσεις ζημιών.

Αυτό που πραγματικά είναι εξοργιστικό είναι ότι δεν ειπώθηκε ούτε μια λέξη για την άμεση αντιμετώπιση των αιτίων που προξένησαν τη συγκεκριμένη καταστροφή λες και σε επόμενο χρόνο δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί το φαινόμενο.

Θέλω κλείνοντας να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι εμείς θα τεκμηριώσουμε ευθύνες για τη τραγωδία. Τη χρωστάμε στη μνήμη των οχτώ συνανθρώπων μας.”

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)