to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:03 | 14.07.2020

Πολιτική

Β. Αποστόλου: Η φροντίδα των άγριων ζώων να συνυπάρξει με την αγροτική δραστηριότητα

«Η ερήμωση της υπαίθρου, η οποία ερήμωση ήρθε ως αποτέλεσμα της έλλειψης ανάλογου ενδιαφέροντος, έχει οδηγήσει τα συγκεκριμένα ζώα να αναζητούν τον βιότοπό τους για την επιβίωσή τους, όσο γίνεται πιο κοντά στις κατοικημένες περιοχές» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος με θέματα ημερήσιας διάταξης: «Αναφορές πολιτών: α) Περίθαλψη και φροντίδα άγριων ζώων και πτηνών, β) Διαχείριση των αποβλήτων και των προϊόντων κομμωτηρίων»


Ολόκληρη η τοποθέτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου έχει ως εξής:

«Κατ’ αρχήν να ευχαριστήσουμε τους εκπροσώπους των δύο υπηρεσιών της Δασικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενημέρωση που μας έκαναν  και βεβαίως κι εσάς τους εκπροσώπους των μη κυβερνητικών οργανώσεων(ΜΚΟ), όχι μόνο για την ενημέρωση, αλλά κυρίως για την τεράστια προσφορά σας στα ζητήματα περίθαλψης των άγριων ζώων. Όπως και εσείς είπατε η ίδρυση και λειτουργία των κέντρων περίθαλψης άγριων ζώων ουσιαστικά αποφασίστηκε το 2000, με συγκεκριμένη απόφαση του τότε Υφυπουργού Γεωργίας, μετά από εισήγηση βεβαίως της Δασικής Υπηρεσίας, γιατί τότε η Δασική Υπηρεσία ανήκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Βέβαια, όταν έφυγε η Υπηρεσία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ακολούθησε από κοντά και η περίθαλψη των άγριων ζώων.

Παρότι η Υπουργική Απόφαση προβλέπει την δημιουργία δομών από το δημόσιο για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν υπήρξε από πλευράς του δημοσίου κανένα ενδιαφέρον, όσον αφορά τις δομές και αυτές  ουσιαστικά έμειναν στην δικαιοδοσία των αντίστοιχων ΜΚΟ , όχι μόνο για την ίδρυσή τους, αλλά  και για την λειτουργία. Σήμερα, όμως, εκτός από τα αδειοδοτούμενα κέντρα, υπάρχουν και αρκετές εγκαταστάσεις, ακόμη και εντός αστικών περιοχών, που λειτουργούν ως σταθμοί πρώτων βοηθειών, χωρίς κανένα όρο και χωρίς καμία έγκριση. Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις κι όπως ξέρετε αυτές  αποτελούν, εν δυνάμει, θα έλεγα, υγειονομικές βόμβες. Κι αυτό  φάνηκε,  ιδιαίτερα αν ανατρέξουμε λίγο πιο πίσω,  στη περίπτωση της γρίπης των πτηνών, που ήταν χαρακτηριστική για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να θεσπιστούν νέες διατάξεις. Πολύ σωστά δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας  Καθυστερούμε όμως. Και το λέω καθυστερούμε για να έχουμε όλοι αντίστοιχα τις ευθύνες.  Πρέπει οπωσδήποτε τα θέματα που έχουν σχέση με τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά  και τη δημιουργία δομών για την υπεράσπιση ή περίθαλψη των συγκεκριμένων ζώων να προχωρήσουν, γιατί  κάπου  αρχίζουν να μπερδεύονται. Κι αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει διαφορετική εποπτεύουσα αρχή στην κατασκευή των δομών και άλλη εποπτεύουσα αρχή στην δημιουργία των προϋποθέσεων για την περίθαλψη. Αυτό είναι ένα θέμα που βλέπω ότι  συνεχίζει να ταλανίζει τις αντίστοιχες υπηρεσίες, κάτι που κατάλαβα και από την τοποθέτησή σας. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει μία εποπτεύουσα αρχή και να  υπάρχουν οι δυνατότητες οι συγκεκριμένες υπηρεσίες να επανδρωθούν με αντίστοιχες ειδικότητες επιστημόνων.

Ένα θέμα εγώ που οφείλω να βάλω είναι ότι, ιδιαίτερα στον αγροτικό χώρο, στην ορεινή ύπαιθρο, βιώνουμε και άλλες καταστάσεις. Βιώνουμε καταστάσεις επιθέσεων, θα έλεγα, εντός εισαγωγικών, των άγριων ζώων σε υποδομές, σε παραγωγή, σε προϊόντα, που αφορούν την επιβίωση του αγροτικού χώρου, όπως αυτό που συμβαίνει με τα αγριογούρουνα. Φτάνουν μέχρι του σημείου να μπαίνουν  στις αυλές των σπιτιών. Εγώ έχω πει ότι η επόμενη φάση ίσως είναι να δούμε και λύκο ή αλεπού να ανοίξει το ψυγείο. Και το λέω αυτό, διότι όλοι ξέρουμε ότι πλέον η ερήμωση της υπαίθρου, η οποία ερήμωση ήρθε ως αποτέλεσμα της έλλειψης ανάλογου ενδιαφέροντος, έχει οδηγήσει τα συγκεκριμένα ζώα να αναζητούν τον βιότοπό τους για την επιβίωσή τους, όσο γίνεται πιο κοντά στις κατοικημένες περιοχές.

Ένας υλοτόμος, μου είχε πει μια φορά στην Ευρυτανία ότι τα αγριογούρουνα, αυτή την ώρα, δεν μπορούν να διασχίσουν τα δάση, πόσω μάλλον όταν δεν υπάρχει τρόπος να αναζητήσουν την τροφή τους. Δεν θα κατευθυνθούν προς ανθρωπογενείς εκεί δραστηριότητες, που να μπορούν να τους τη διασφαλίσουν;

Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να δούμε πλέον και το μεγάλο ζήτημα της κάλυψης των ζημιών των αποζημιώσεων. Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία μα καμία φροντίδα πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι και βεβαίως επειδή έχουμε και σε πληθυσμούς πολλαπλασιασμούς, οι οποίοι δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα, να δούμε και εκεί πέρα ένα ελεγχόμενο κυνήγι, χωρίς βεβαίως αυτό το πράγμα να γίνεται με διαδικασίες παράνομες και με όλα αυτά που, δυστυχώς, συμβαίνουν, για να μπορέσουμε να έχουμε ουσιαστικά ένα πληθυσμό που να τον κρατάμε, αλλά και οπωσδήποτε να μην υπάρχουν αυτές οι επιπτώσεις.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Κυρία Πρόεδρε, βάλτε το αυτό ως θέμα, ιδιαίτερα για τους κατοίκους, τους αγρότες των ορεινών περιοχών, που πρέπει να βοηθηθούν»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)