to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:12 | 22.07.2021

Πολιτική

Β. Αποστόλου: Η επιμονή μας για την αντιμετώπιση των καταλογισμών του αγροτικού χώρου αφύπνισαν τη κυβέρνηση

« Η επιμονή μας, τόσο με τις παρεμβάσεις μας στη Βουλή, όσο και με τις δημοσιεύσεις στα Μέσα Ενημέρωσης για τους καταλογισμούς που επιβλήθηκαν στη χώρα μας, επί κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, έφερε ένα πρώτο αποτέλεσμα, τη συγκρότηση ομάδας εργασίας από το Υπουργείο Οικονομικών»


Δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, με αφορμή την ομάδα εργασίας που συγκρότησε το υπουργείο Οικονομικών, για την επίλυση των υποθέσεων ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων στον αγροτικό τομέα που ακουμπούν στις περιόδους υπουργίας Κοσκινά, Μωραϊτη, Χατζηγάκη και Κοντού οι οποίες κρίθηκαν από τη Κομισιόν και το Ευρωδικαστήριο ασύμβατες με την εσωτερική αγορά:

« Η επιμονή μας, τόσο με τις παρεμβάσεις μας στη Βουλή, όσο και με τις δημοσιεύσεις στα Μέσα Ενημέρωσης για τους καταλογισμούς που επιβλήθηκαν στη χώρα μας, επί Κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, έφερε ένα πρώτο αποτέλεσμα, τη συγκρότηση ομάδας εργασίας από το Υπουργείο Οικονομικών.
Ταυτόχρονα βέβαια αναδεικνύεται απαράδεκτος ο τρόπος που χειρίστηκαν το συγκεκριμένο ζήτημα, τόσο κατά την υλοποίησή του, όσο και την προσέγγισή του μετά την οριστική καταδίκη της χώρας μας από τα Ευρωδικαστήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι αγνόησαν την Ε. Επιτροπή, ενώ ταυτόχρονα θέσπισαν με το νόμο  4002/2011 μία διάταξη με την οποία οι συγκεκριμένες ενισχύσεις ανακτώνται άμεσα με τη διαδικασία του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Ευτυχώς για τη χώρα μας που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκε με το πρόβλημα όχι μόνο καταργώντας τη συγκεκριμένη διάταξη, αλλά και σε συνεννόηση με την Ε.Επιτροπή μείωσε σημαντικά τους συγκεκριμένους καταλογισμούς. Τα 465 εκατ. ευρώ, των καταλογισμών για τις ρυθμίσεις Κοσκινά και Μωραίτη στους συνεταιρισμούς τα παραδώσαμε στα 96 εκατ. και τα 421 εκατ. των ενισχύσεων των αγροτών του πακέτου Χατζηγάκη στα 243 εκατ., ενώ αφήσαμε ανοιχτά τόσο το ύψος τους όσο και τον τρόπο πληρωμής τους. Δηλαδή τα 886 εκατ. των καταλογισμών τα μειώσαμε στα 339 εκατ. ευρώ αφήνοντας ανοιχτές τις διαπραγματεύσεις για ακόμη καλύτερη συμφωνία.
Εμείς θα παρακολουθούμε τη λειτουργία της ομάδας εργασίας, γιατί στόχος μας είναι να μην επιβαρυνθούν τόσο οι συνεταιρισμοί όσο και οι μεμονωμένοι αγρότες από τα λάθη που οι προηγούμενες κυβερνήσεις τους φόρτωσαν.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)