to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:49 | 26.11.2020

Πολιτική

Β. Αποστόλου: Χωρίς καμία προετοιμασία το στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ (βίντεο)

"Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μας παρουσιάζει τη SWOT ανάλυση της Κοινοπραξίας Συμβούλων Ανάπτυξης και Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς καμία ουσιαστική αναφορά στα επίδικα της νέας πολιτικής πρότασης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής"


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ν. Ευβοίας και Πρώην Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα 26/11/2020, με αντικείμενο συζήτησης την Ανάλυση Πλεονεκτημάτων, Αδυναμιών, Ευκαιριών και Απειλών (Ανάλυση ΠΑΕΑ/SWOT Analysis), της Ελληνικής Πρωτογενούς Παραγωγής, για το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2021- 2027,αφού αναφέρθηκε στην αρχή στην απαράδεκτη απουσία του Υπουργού κ. Βορίδη από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, την οποία ο ίδιος είχε ζητήσει και συμφωνήσει, ανέφερε τα παρακάτω:

“Ο Υπουργός φαίνεται ότι δεν μπορεί να αντέξει την κριτική για την καθυστέρηση εκπόνησης του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ και κυρίως την έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης ως σήμερα .

Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μας παρουσιάζει τη SWOT ανάλυση της Κοινοπραξίας Συμβούλων Ανάπτυξης και Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς καμία ουσιαστική αναφορά στα επίδικα της νέας πολιτικής πρότασης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Με απλά λόγια καλούμαστε, εμείς σήμερα, να τοποθετηθούμε επί μίας επιστημονικής δουλειάς καθόλα άξιων επιστημονικών φορέων, που επελέγησαν με διεθνή διαγωνισμό επί δικής μας θητείας, οι οποίοι όμως δεν ήρθαν εδώ για να καταθέσουν πρόταση πολιτικής αλλά μόνο για τις διαπιστώσεις της μελέτης τους, τα ισχυρά και αδύναμα σημεία, τις ευκαιρίες και τις απειλές της ελληνικής γεωργίας στην παρουσίαση των ειδικών στόχων της νέας ΚΑΠ.

Εμείς έχουμε την ικανοποίηση ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αν εξαιρέσει κανείς τις τελευταίες υπαναχωρήσεις της στις οποίες θα αναφερθώ στην συνέχεια, βάδισε πάνω στον δρόμο που η δική μας κυβέρνηση χάραξε για την διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ.

Γιατί είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε τις μεγάλες μάχες κατά της εξωτερικής σύγκλισης, του Προϋπολογισμού της ΚΑΠ και της συμπερίληψης της εξισωτικής, στους στόχους των περιβαλλοντικών μέτρων του Πυλώνα, συνάπτοντας νωρίς συμμαχίες για την διεκδίκηση αυτών με ισχυρές χώρες. Πρωτοβουλίες που στη συνέχεια βρήκαν και άλλους συμμάχους κράτη- μέλη.

Εσείς όμως κ. Υπουργοί δεν δώσατε συνέχεια σε αυτή την προσπάθεια, αντίθετα υπαναχωρήσατε και στην ενίσχυση των συμμαχιών, αφού δεν είδαμε αξιόλογες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, ούτε φαίνεται να επιμείνατε στην διεκδίκηση της πραγματικής εξαίρεσης από τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, τους ελέγχους και την δημοσιονομική πειθαρχία των μικροκαλλιεργητών, ούτε καν αυτών που λαμβάνουν ενισχύσεις κάτω των 1250 ευρώ που είναι το 60% του συνόλου των εκμεταλλεύσεων.

Δεν δώσατε την μάχη για την αναδιανεμητική ενίσχυση ούτε και για το capping, σημαντικά εργαλεία πολιτικής για την ενίσχυση των μικρών εκμεταλλεύσεων, όπως επίσης δεν δώσατε και την μάχη της περιβαλλοντικής αιρεσιμότητας με τα οικοσχήματα και τις καλές περιβαλλοντικές πρακτικές.

Δεν είναι τυχαία η διαφαινόμενη διάσταση απόψεων στα ζητήματα αυτά μεταξύ Επιτροπής, Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου στις σχετικές συζητήσεις.

Βρίσκουμε εξαιρετικό ενδιαφέρον σε μια σειρά διαπιστώσεων, όπως για παράδειγμα, ότι στα πιστοποιημένα προϊόντα, το μερίδιο των συνολικών εξαγωγών στις συνολικές πωλήσεις αυξήθηκε από 28% το 2010 σε 42% το 2017. Πρόκειται δηλαδή για έναν εξαιρετικά δυναμικό και εξωστρεφή τομέα, με πολλαπλή συνεισφορά στην ελληνική αγροτική οικονομία.

Μας ανησυχεί όμως και η επισήμανση των σοβαρών αδυναμιών και απειλών, όπως για παράδειγμα η σημαντική έλλειψη των διαχειριστικών σχεδίων βοσκοτόπων και η πιθανή καθυστέρηση της ένταξης εκτεταμένων περιοχών βοσκοτόπων στην κατηγορία των επιλέξιμων εκτάσεων.

Υπάρχουν βέβαια και σημεία στα οποία θα μπορούσε κανείς να σταθεί κριτικά σχετικά με την παρουσίαση της ανάλυσης από τον κ. Kλωνάρη και το κ.Λιανό.

Επειδή όμως πρέπει σήμερα να ξεκαθαριστούν μερικά ζητήματα θα απευθύνω στους κ. Υπουργούς μερικές ερωτήσεις.

Πως απαντάτε κ. υ. στα επίδικα σημεία για τον σχεδιασμό πολιτικής, που σε ένα βαθμό προκύπτουν από αυτή την πρώτη ανάλυση, και που εμείς πολύ νωρίς είχαμε θέσει (εδώ και ενάμιση χρόνο) στο δημόσιο διάλογο:

Πως θα ορίσετε τον πραγματικό αγρότη; Τι θα κάνετε με τα ιστορικά δικαιώματα; Ποια επιλογή θα ακολουθήσετε για την εσωτερική σύγκλιση δικαιωμάτων;

Εμείς δεν κρύψαμε ότι πάγια θέση μας στην για την επόμενη προγραμματική περίοδο είναι η κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων και η πλήρης εσωτερική σύγκλιση.

Σας παραδώσαμε μελέτη του Γεωπονικού πανεπιστημίου με 3 δυνητικά σενάρια για εσωτερική σύγκλιση. Ανακοινώσατε κι εσείς την πρόθεσή σας για κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων. Ασφαλώς γνωρίζετε ότι θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στις επιδοτήσεις. Πως θα γίνει; Στη βάση ποιού σχεδιασμού;

Τι επιλογή θα κάνετε για τα ποσοστά των νέων αγροτών; Θα τους δώσετε μεγαλύτερη συμμετοχή στις άμεσες ενισχύσεις; Πως θα οικοδομήσετε την περιβαλλοντική πολιτική σας στην ΚΑΠ;

Και αν όλα αυτά τα θεωρείτε κ. υπουργέ ότι είναι πρώιμα ερωτήματα σας λέω ότι αντίθετα είναι ερωτήματα που έπρεπε να σας έχουν απασχολήσει και να έχετε ανοίξει ήδη τον δημόσιο διάλογο.

Άκουσα προ ημερών να δηλώνει ο κ. Βορίδης ότι έχει πραγματοποιήσει διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ αναφερόμενος σε εκδηλώσεις στην περιφέρεια που πραγματοποιήθηκαν πριν την πανδημία.

Μάλλον έχουμε άλλη αντίληψη για το τι είναι πραγματική διαβούλευση. Θα σας πω δυο λόγια γι’ αυτό.

Όταν έγινε η πρώτη ανακοίνωση της ΕΕ για το Μέλλον των Τροφίμων και της Γεωργίας το Μάρτιο του 2017 πραγματοποιήσαμε μεγάλη εκδήλωση με προσκεκλημένους όλους τους φορείς του αγροδιατροφικού τομέα για την ενημέρωσή τους ,

για αυτά που αναμένονται με την αρχική πρόταση της Ε. Επιτροπής και ανταλλάχθηκαν απόψεις για το τι πρέπει να γίνει και πως πρέπει να προετοιμαστούμε.

Στη συνέχεια και μετά την επίσημη ανακοίνωση της πρότασης της Ε. Επιτροπής τον Ιούνιο του 2018, οργανώσαμε μια σειρά συσκέψεων

και συναντήσεων με όλους σχεδόν και κατά τομέα τους εκπροσώπους των αγροτών, των επιχειρηματιών, των εργαζομένων και των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Η διαβούλευση μάλιστα πήρε μια νέα μορφή μετά από την συγκρότηση της Εταιρικής Σχέσης, όπως προβλέπει η πρόταση της ΚΑΠ για την οποία συνάφθηκε ειδική σύμβαση με το ΓΠΑ με βάση την οποία κινείται και σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου.

Δεν χρειάζεται βέβαια να αναφερθώ στις πολλές ενημερωτικές ομιλίες ανά την επικράτεια για την πρόταση της νέας ΚΑΠ που πραγματοποίησε όλη η πολιτική ηγεσία., από το Γενικό γραμματέα μέχρι τους Υπουργούς .Τι κάνατε εσείς κ. υπουργοί στη συνέχεια;

Οργανώσατε μεν την έξοδο στην επαρχία στη βάση της εταιρικής σχέσης που εμείς συγκροτήσαμε, αλλά κάνατε περιοδεία για “διαβούλευση” σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες, ειδικών πολιτικών πελατειακών προτεραιοτήτων και σε ένα μικρό άλλο αριθμό πόλεων.

Και έκτοτε ουδέν. Κανένας ανασχεδιασμός για την διαβούλευση λόγω Κορωνοϊού. Αυτό λέγεται προετοιμασία για την νέα ΚΑΠ; Ο αγροτικός κόσμος δεν έχει ιδέα τι του ξημερώνει και πως θα πρέπει να προετοιμαστεί.

Σας δώσαμε έτοιμη την επιλογή του αναδόχου για την SWOT και τη συμβασιοποιήσατε μετά από μήνες.

Σας δώσαμε έτοιμες τις προκηρύξεις για την Ex ante και τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου και δεν τις προκηρύξατε για να τις αναθέσετε στην Παγκόσμια Τράπεζα μετά από ενάμιση χρόνο.

Χάνεται ο χρόνος που κερδήθηκε από εμάς σε βάρος της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας και της ουσιαστικής συμμετοχής του κόσμου. Κι αν δεν υπήρχε η μεταβατική περίοδος θα είχε εκτροχιαστεί η προετοιμασία του στρατηγικού σχεδίου.”

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)