to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:51 | 06.12.2017

Οικονομία

Β. Αποστόλου: Εκχωρήσαμε στις περιφέρειες της χώρας αρμοδιότητες διαχείρισης πόρων

«Εκχωρήσαμε στις περιφέρειες της χώρας αρμοδιότητες διαχείρισης πόρων, με στόχο την αποκέντρωση και τη μείωση της γραφειοκρατίας, οι οποίες αφορούν συνολικά αφορούν στο 37,4% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020». Αυτό ανέφερε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 7ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στην Κέρκυρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.


Για τις ενισχύσεις που αφορούν την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι εκχωρούνται 22 εκατ. ευρώ, στα οποία θα πρέππει να προστεθούν και τα 17 εκατ. ευρώ που θα κατανεμηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος Leader. «Φτάνουμε συνολικά στα 39 εκατ. ευρώ» πρόσθεσε. 

Όπως τόνισε ο υπουργός, στην Περιφέρεια έχουν κατανεμηθεί για την ένταξη νέων αγροτών 6,5 εκατ. ευρώ. Υποβλήθηκαν 87 αιτήσεις στήριξης και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προέκυψαν ότι 74 είναι δικαιούχοι, τέσσερις εν δυνάμει δικαιούχοι και επτά απορριπτόμενοι. «Όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των συμπληρωματικών δικαιολογητικών για τους εν δυνάμει θα ακολουθήσει και η πληρωμή τους. Αναμένεται να ξεκινήσει νέα πρόσκληση, έχει ήδη προδημοσιευτεί, με στόχο να απορροφηθούν όλες οι πιστώσεις που είχαν κατανεμηθεί στην Περιφέρεια» συμπλήρωσε. 

«Για τα σχέδια βελτίωσης έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση και επίκειται η πρόσκληση του μέτρου και για την Περιφέρεια Ιονίων έχουν προβλεφθεί περίπου 9,4 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης μέσω του Leader, ενώ είχαν κατανεμηθεί, 7 εκατ. ευρώ που αφορούσαν την Κέρκυρα, με νέα προκήρυξη προσθέσαμε άλλα 10 εκατ. ευρώ για τα υπόλοιπα νησιά που δεν είχαν ενταχθεί αρχικά, φτάνοντας, όπως προανέφερα, στα 17 εκατ. ευρώ. Για τα μικρά δημόσια έργα έχουν μεταφερθεί στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 ως ανειλημμένες υποχρεώσεις από το προηγούμενο ΠΑΑ συνολικά 6 έργα με προϋπολογισμό μεταφοράς 2,37 εκατ., εκ των οποίων μέχρι στιγμής έχουν πληρωθεί τα 1,74 εκατ. ευρώ, και οι πληρωμές των έργων συνεχίζονται χωρίς προβλήματα. Για τη διατήρηση των απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της ΕΕ το πρόβατο φυλής Ζακύνθου, το πρόβατο φυλής Λευκίμης και οι ίπποι φυλής Σκύρου στο νησί της Κέρκυρας. Τη σχετική υπουργική απόφαση επεξεργάζεται η αρμόδια υπηρεσία» επισήμανε ο κ. Αποστόλου. 

Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως προβλέπεται ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που αφορούν την ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για τη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη τελικού προϊόντος, χαρακτηριζόμενο ως γεωργικό (κρέας, γάλα, αυγά, κλπ.), αλλά και ως μη γεωργικό (επεξεργασία καπνού, ζυθοποιία, επεξεργασία προϊόντων κυψέλης, κλωστικές ίνες κ.λπ.). 

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι στα εγγειοβελτιωτικά, σε ό,τι αφορά το ΠΑΑ 2007-2013, δεν υλοποιήθηκε κανένα έργο και δεν εκπονήθηκε καμία μελέτη όπως και σε ό,τι αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 δεν έχει αποσταλεί καμία πρόταση, ενώ με βάση μελέτες και προμελέτες έχουν προκύψει δυνατότητες κατασκευής λιμνοδεξαμενών στη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά, την Ιθάκη και τη Λευκάδα. 

Σε ό,τι αφορά την αλιεία, ο κ. Αποστόλου σημείωσε: «Στο υπουργείο έχουμε ξεκινήσει μία τιτάνια προσπάθεια να αρθούν οι αγκυλώσεις και τα κακώς κείμενα. Το βασικότερο εργαλείο μας σε αυτήν τη διαδρομή είναι οι κοινοτικοί πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας, ύψους 389 εκατ. ευρώ, που με την εθνική συνεισφορά θα ξεπεράσουν τα 523 εκατ., ενώ αν συνυπολογίσουμε την ιδία συμμετοχή τότε ξεπερνάμε τα 720 εκατ. ευρώ». «Από τα πλέον σημαντικά, όμως, έργα για την αλιεία, για τα οποία έχει εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότησή του, είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων» πρόσθεσε, ενώ εξήγγειλε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες: «Ήδη βρίσκεται σε επεξεργασία νέος νόμος για τις κυρώσεις στην αλιεία, ο οποίος θα αποτρέπει την παράνομη και λαθραία αλιεία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ιχνηλασιμότητα των αλιευτικών προϊόντων, ενώ αναθεωρείται το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον κλάδο και εφαρμόζεται από το Βασιλικό Διάταγμα του 1966. Η καινοτομία και το αναπτυξιακό κριτήριο που θα φέρει το εν λόγω νομοθέτημα είναι τόσο το ξεκαθάρισμα του κλάδου σε αυτούς που πραγματικά αποζούν από την αλιεία και δραστηριοποιούνται σε αυτήν, όσο και στην έκδοση, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, νέων αδειών αλιείας, που θα εξαρτώνται πλέον από το απόθεμα αλιευτικής ικανότητας που διαθέτει η χώρα μας». 

«Μία ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία που επεξεργαζόμαστε αφορά στην επαναφορά των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας και στη δημιουργία μητρώου ερασιτεχνών, καθώς σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πόσοι είναι οι ερασιτέχνες αλιείς και ποιος ο αντίκτυπός τους στα ιχθυοαποθέματα» κατέληξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)