to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:06 | 12.03.2021

Πολιτική

Β. Αποστόλου: Απειλή για την Εύβοια η μετατροπή του Γ.Ν. Χαλκίδας σε μονο-covid

«Οι εργαζόμενοι κάνουν μεγάλες προσπάθειες για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Χαλκίδας με την τωρινή συγκρότηση. Τους έχετε στύψει κυριολεκτικά, δεν αντέχουν άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Β. Αποστόλου, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, στην συζήτηση της ερώτησής του για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Χαλκίδας


Συζητήθηκε σήμερα η με αριθμό 3604/27-1-2021 Ερώτηση του Βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Βαγγέλη Αποστόλου προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Το Νοσοκομείο Χαλκίδας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Στην πρωτολογία του ανέφερε:

“Πριν αναφερθώ στο τεράστιο πρόβλημα στελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που αντιμετωπίζει το Γ.Ν.Χαλκίδας θα ήθελα κύριε Υπουργέ να μου απαντήσετε για τη τύχη της βόμβας που εκτοξεύσατε τη περασμένη εβδομάδα, με την απόφασή σας να αυξήσετε αιφνίδια, χωρίς καμία προστασία και χωρίς τη παραμικρή πρόβλεψη ενίσχυσης, τις κλίνες Covid του Νοσοκομείου από 64 σε 94 και μάλιστα τη στιγμή  που μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας δεν υπερβαίνουν τις 50.


Μάλιστα για την άμεση εφαρμογή της απόφασης ζητήθηκε να αδειάσουν κρεβάτια ακόμη και χειρουργημένων ασθενών, με ευθύνη διακομιδής του ΕΚΑΒ σε άλλα Νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά της Αθήνας. Η τεράστια αναστάτωση που προκλήθηκε από την πρωτοφανή σας προχειρότητα σας έκανε να παγώσετε την απόφαση.


Τελικά θα την εφαρμόσετε μετατρέποντας στην πραγματικότητα το Γ.Ν. Χαλκίδας σε Νοσοκομείο Covid, αφήνοντας χωρίς περίθαλψη τους κατοίκους όλου του νομού, αλλά και των γειτονικών περιοχών της χώρας;


Παράλληλα βέβαια θέτετε σε κίνδυνο όχι μόνο τα περιστατικά που χρήζουν επείγουσας βοήθειας, αλλά και την φροντίδα των Covid περιστατικών στο Νοσοκομείο, καθώς δεν προβλέπεται η παραμικρή ενίσχυση με το κατάλληλο προσωπικό στις ήδη ελάχιστες δυνάμεις του Νοσοκομείου.


Οι εργαζόμενοι κάνουν μεγάλες προσπάθειες για τη λειτουργία του με την τωρινή συγκρότηση.Τους έχετε στύψει κυριολεκτικά , δεν αντέχουν άλλο.


Στηρίξτε τους κι εσείς με τις απαραίτητες προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.Οι ανάγκες αυτή τη στιγμή είναι πολλές. Μόνο η κλινική COVID, απλής νοσηλείας και ΜΕΘ για να ανταποκριθεί χρειάζεται ακόμη 30 άτομα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.


Κύριε Υπουργέ ασφαλώς και δεν είμαστε εναντίον της περίθαλψης των περιστατικών κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, αλλά δεν μπορούμε να συζητάμε για μια απόφαση που απειλεί να το μετατρέψει σε αποκλειστικό COVID.”

Στην δευτερολογία του επεσήμανε: 

Κύριε Υπουργέ, αυτό που κάνετε , να παραποιείτε τα ερωτήματα και να μην απαντάτε ουσιαστικά σε αυτό που σας περιέγραψα δε μπορώ να το χαρακτηρίσω.


Ήδη η κλινική Covid στη Χαλκίδα Νοσηλείας με  64 κλίνες και Εντατικής Θεραπείας 12  ΜΕΘ λειτουργεί . Και βεβαίως δεν μιλάμε γι  αυτή τη λειτουργία . Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι δε θέλουμε να λειτουργήσει όλο το νοσοκομείο ως συγκεκριμένη κλινική.


Η σημερινή κλινική Covid λειτουργεί και καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες γι αυτό .Που είναι το πρόβλημα;


Στο ότι ξαφνικά λέτε άλλες 30 κλίνες ,ενώ πουθενά δεν υπάρχουν 94 κλίνες σε όλη την Ελλάδα και ταυτόχρονα ασθενείς, χειρουργημένοι, όλοι ετοιμαστείτε να φύγετε για νοσοκομεία της Αθήνας. Το καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για την περιοχή; Αυτόματα οι κάτοικοι της Εύβοιας που κάνουν 2,5 και 3 ώρες για να έρθουν στη Χαλκίδα, να πάνε που, στην Αθήνα. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα εάν προχωρήσετε σ' αυτή τη διαδικασία.

Αυτά σας τα λέγαμε και πριν, όταν έγινε η μεταφορά του Νοσοκομείου της Χαλκίδας, αλλά και αργότερα, όταν πρόχειρα σχεδιάσατε και υλοποιήσατε τη μονάδα COVID και μάλιστα χωρίς προσωπικό. Έχουν φτάσει οι εργαζόμενοι, οι ίδιοι να εκτελούν την εφημερία τους στο παθολογικό αλλά να παρακολουθούν και το Covid.


Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε και σας είχαμε πει τότε στη μετεγκατάσταση ότι για κλινική Covid υπάρχουν προϋποθέσεις στο παλιό νοσοκομείο.  Εάν χρησιμοποιούσατε ειδικά τον 3ο όροφο, το καρδιοχειρουργικό και το παθολογικό, μπορούσε να στεγάσει πολλές κλίνες. Δεν το κάνατε, δε μας ακούσατε..


Σε επίκαιρη ερώτησή μου τον περασμένο Νοέμβρη για τη λειτουργία κλινικής COVID σας το  είχα πει το συγκεκριμένο παράδειγμα ότι μπορούσατε να το κάνετε και τότε, δεν το κάνατε. Χάθηκε χρόνος πολύτιμος και ειλικρινά έχετε χάσει κάθε δυνατότητα για σχεδιασμό και υλοποίηση πραγμάτων που θα είναι χρήσιμα. Πάει αυτή η ευκαιρία.


Υπάρχουν όμως δυνατότητες και σε επίπεδο Περιφέρειας, υπάρχουν νοσοκομεία που μπορούν να συμβάλουν αυτή τη στιγμή στις ανάγκες για τον Covid, αλλά όχι να προχωράτε σε κινήσεις σαν κι αυτή που ουσιαστικά εξακολουθεί  και σήμερα με την απάντησή σας να προκαλεί αναστάτωση. Παγώσατε τη σχετική διαδικασία; Εάν την παγώσατε σημαίνει ότι το έχετε στο νου σας. Ξεκαθαρίστε ότι δεν συμφωνείτε, δεδομένου ότι δυνατότητες τέτοιες, δηλαδή κλινών COVID υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα και στην Αττική.”

Απάντηση υπουργού: Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Κοντοζαμάνης, παρότι κλήθηκε πολλές φορές, δεν ανακάλεσε την απόφασή του για τη μετατροπή του Νοσοκομείου σε μονο-covid, αλλά ούτε και δεσμεύτηκε για την ενίσχυση του με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)