to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Β. Αποστόλου: Αναγκαία η στήριξη της βιοποικιλότητας και της Τράπεζας Γενετικού Υλικού της χώρας μας

Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην Υπουργού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αυριο Παρασκευή 5/6/2020


Αναλυτικά η δήλωση του Β. Αποστόλου:

“Θα αναφερθώ ειδικά σε ένα τομέα του περιβάλλοντος της χώρας μας που χρειάζεται στήριξη και είναι η βιοποικιλότητα και η Τράπεζα Γενετικού Υλικού.

Στον γεωγραφικό χώρο που καλύπτει η Ελλάδα λόγω της μακρόχρονης κατοίκησης, μετακινήσεων πληθυσμών και των ποικίλων μικροπεριβαλλοντικών συνθηκών διαμορφώθηκε μια πλούσια αγροβιοποικιλότητα.

Οι κοινωνικοοικονομικές αλλαγές τον περασμένο αιώνα εντατικοποίησαν την γεωργική παραγωγή με αύξηση των εισροών μεταξύ των οποίων και τις βελτιωμένες ποικιλίες φυτών και αγροτικών ζώων. Όλα αυτά όμως, είχαν σαν αποτέλεσμα την οριστική απώλεια χιλιάδων τοπικών ποικιλιών και δεκάδων φυλών, δηλαδή την γενετική διάβρωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά προσανατολισμένος στην προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, της τοπικότητας, της ιδιαιτερότητας των κοινωνιών και του τρόπου διαβίωσής τους, των πλούσιων γενετικών πόρων της πατρίδας μας, της ενδυνάμωσης του γεωργικού τομέα με βάση ειδικά προϊόντα προσαρμοσμένα στις εδαφοκλιματικές μας συνθήκες, όπως είναι τα ΠΟΠ, ΠΓΕ και τα Βιολογικά, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ‘’παροπλισμένη’’ από προηγούμενες κυβερνήσεις στήριξη της Δημόσιας Δομής της Τράπεζας Γενετικού Υλικού του ΕΛΓΟ, στην Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Ενδεικτικά αναφέρω τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Τράπεζας Γενετικού Υλικού που μετά από εμπλοκές πολλών ετών έγινε δυνατό να ανοίξουν μετά από στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018, όπως και την πρόσληψη πάνω από εκατό ερευνητών πολλοί από τους οποίους μπορούν να την στηρίξουν.

Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένο έργο στο χώρο, αλλά φαίνεται ότι δεν έχει ούτε στρατηγική στο συγκεκριμένο τομέα του περιβάλλοντος.”

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)