«Ήταν δύο ομάδες, η καθεμιά αποτελούμενη από 160 με 170 ανθρώπους. Η μία ομάδα εγκαταλείφθηκε κοντά στη Ρώμη και η άλλη κοντά στο Μιλάνο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Καρλότα Σάμι, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για την Ιταλία.

Οι μετανάστες που εγκαταλείφθηκαν στη Ρώμη βρήκαν τελικά φιλοξενία σε ένα κτήριο που ανήκει στο Σύστημα Προστασίας των Προσφύγων και των Αιτούντων Άσυλο (Sipar), όμως εκείνοι του Μιλάνου «παρέμεναν ακόμη στο πάρκινγκ μέχρι νωρίς το απόγευμα» πρόσθεσε η Σάμι.

Οι πρόσφυγες «βρέθηκαν χωρίς παπούτσια, αποπροσανατολισμένοι και δεν τους είχαν δώσει τίποτα να φάνε ή να πιουν» κατήγγειλε η Αμνηστία.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι πρόσφυγες ήταν μεταξύ των 1.300 μεταναστών που έφτασαν την Δευτέρα στο λιμάνι του Τάραντα στη νότια Ιταλία, στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπισμού και διάσωσης δεκάδων σαπιοκάραβων γεμάτων με μετανάστες από την Αφρική.

«Μολονότι αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στη διαχείριση μεγάλου αριθμού αφίξεων αυτό που συνέβη σήμερα στη Ρώμη και το Μιλάνο καταδεικνύει πόσο σημαντικό και επείγον είναι να εφαρμοστεί ένα σχέδιο για την υποδοχή τους σε όλη τη χώρα» καταλήγει η ανακοίνωση της Αρμοστείας.